Muhammet Öztürk, 12 Eylül öncesinde Tonya Ülkü Ocakları Başkanlığından, Trabzon MHP il başkanlığına ve partinin üst düzey görevlerine kadar dik duruşla yürüyen lider bir isim.
Öztürk, bugünlerde tabandan MHP’nin Ortahisar ilçe başkan adaylığına ve Başkanlığına yakıştırılıyor. Kendisi ile buluştuk ve bir söyleşi gerçekleştirdik. Bu söyleşide siyasi yaşamını, Devlet Bahçeli’nin kararlarını, Azerbaycan mitinglerini ve yine Trabzon Limanıne gelen Venezilos gemisinin püskürtülmesine kadar birçok konuyu masaya yatırdık.

İşte Muhammet Öztürk ile söyleşimizin özeti:

Ülkü Ocaklarından İl Başkanlığına

TAKA: Sayın Başkan, yıllardır MHP camiasının içindesin. Tanınan bilinen bir isimsiniz ciddi hizmletler verdiniz ama arkadan gelen kuşak var. O nedenle kendinizi özet de olsa anlatabilir misiniz?


MUHAMMET ÖZTÜRK: 1980 öncesinde her Türk Milliyetçisi gibi ülkü ocağı ile Tonya’da tanıştım. Askere gidip geldikten sonra Muhazafakar Parti’de Rahmetli Basri Erdem’in yedek yönetim kurulunda yer aldım. Sonra asil yönetim kurulu, muhasip, il sekreteri ve ikinci başkan oldum. 1996 yılında da MHP’de il başkanı seçildim. 1996 kongresinde göreve geldiğimde ekip arkadaşlarımla MHP’yi Trabzon’da birinci parti yapma sözü vermiştim. 1999 seçimlerinde ekibimizle, tüm teşkilatımızla birlikte Trabzon’da MHP’yi birinci parti yaptık. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Ben de o seçimde 6. Sıradan milletvekili adayıydım. 2 milletvekili çıkardık. İktidar dönemi çalkantıları oldu, üye kayıtlarının silinmesi gibi farklı sebeplerden o dönem devre dışı bırakılanlardanım. Sonra 2006 yılında arkadaşlarımızla birlikte tek listeyle yeniden göreve getirildik.

‘Ben’ Demedim Partim Dedim

TAKA: MHP İl Başkanlığınız dönemlerinde hep başarılarınız var, ne zaman sahaya iniyorsunuz?


MUHAMMET ÖZTÜRK: 2006 öncesinde yine MHP baraja takıldı. Biz 2006 yılında yeniden arkadaşlarımızla çok gayretli bir çalışma yaptık. Trabzon’un mahalli basınının da bizlere çok büyük katkıları ve yardımları oldu. Arkadaşlarımızın büyük fedakârlıklarıyla seferberlik halinde MHP’yi seçimlere taşıdık. Yeniden aday oldum. Bu sefer 4. Sıraya yazıldım. MHP Trabzon’da AK Parti rüzgarının en sert estiği dönemde ikinci parti oldu. O zaman da Süleyman Latif Yunusoğlu milletvekilimiz seçildi. Şu anda 10 yıldan fazla tribünlerdeyim. Bizim gibi MHP’de görev yapan arkadaşlar hangi kademede görev yaparsa yapsın, ‘Kenara çekildim’ tabirini kabul etmiyorum. Biz eşofmanlarımızı giyeriz tribünlerde maçı seyrederiz. Oyuna müdahale etmemizi anladığımız an ya da teknik direktörümüzün bize ihtiyacı olduğunu hissettiğimiz an eşofmanlarımızı çıkarır sahaya ineriz.

Dava İçin Can Verdiler

TAKA: Başkanlığınızda ya da Başkanlığı bıraktığınızda da nerede bir ülkücü varsa ve sıkıntısı varsa koştunuz. Hep çileye talip oldunuz, ödül beklemiyor musunuz?


MUHAMMET ÖZTÜRK: Geçmişte MHP’lilerin, Türk Milliyetçilerinin verdiği mücadeleye baktığımızda bizim arkadaşlarımızla birlikte yaşadığımız sıkıntılar bir hiç kalır. Vatan millet uğruna şehitlerimiz var, gazilerimiz var. Halen sakat yaşamak zorunda kalan insanlarımız var. Ömrünün en önemli kısmını cezaevinde geçirenler var. Biz bir dava, hareket, ideal uğrunu sıkıntıları göğüsledik. Milliyetçi hareketi bir yerlere taşımak için çaba sarf ettik. İnsanlar sizinle ilgili pozisyon alıyor ve hedefe doğru kilitleniyorsunuz. Bu makas değişikliğinde bazılarının moral motivasyonu kırılıyor. Ben kırgın değil kızgınım. Farklı yapılanmalar olsaydı keşke. Çok hızlı giden bir atın önüne takoz atıldı. Önüne takoz atılmamış olsaydı MHP’nin Trabzon’daki sonuçlarının daha iyi olacağını düşünenlerdenim. Daha çok arkadaşımız belki de TBMM’ye girip Trabzon’un sorunlarını sıkıntılarını savunacaktı. Burada ister istemez kızgınlığımız var. Bir de dönüp arkaya baktığımızda, MHP’nin Trabzon’da önemli başarıları var. Koray Bey, Süleyman Bey, Nail Bey, Orhan Bey milletvekili seçilmiştir. Başka milletvekili adayı olan arkadaşlarımız vardır. Nihat bey aday oldu az bir farkla kaçırdı. Yarın Bekir bey olur. İl başkanları kritik görevlerdedir ve ana kadamededirler. Onların milletvekili olması beni mutlu eder.

MHP 41 Aday Adayı İle Çıktı



TAKA: 2007’de de büyük bir teveccüh vardı?

MUHAMMET ÖZTÜRK: 2007 yılındaki seçimlerinde Trabzon’da aday adayı müracaatı 41 idi. AK Parti’nin aday adayı müracaat sayısı 38’di. 41 aday adayı nereye geldi. Türkiye’nin her yerinden geldiler. Türkiye’nin çeşitli yerinde görev yapan Trabzonlu arkadaşlarımız memleketlerinden aday adayı oldular. Bu bir çalışmanın sonucuna ortak olmak için çaba sarf etmektir. Milletvekili seçilemeyebilirsiniz. Ama arkadaşlarınızın, eşinizin dostunuzun vatandaşlarınızın bir takım sıkıntılarını göğüsleyip sonuca bağlayacaksınız. Hele hele milletvekilliği gibi bir makama göreve gelen arkadaşlarımızın bu manada Trabzon’a ne verip vermediklerine bir bakmak lazım. Türk milliyetçileri bunları kendi vicdanlarında sorguluyordur. Onlar da kendi vicdanlarında bunu sorgulamalılar. Uzunsokak’ta, Meydanda, Molozda veya Trabzon’un diğer ilçelerinde bir ülküdaşımızın, vatandaşımızın başına bir sıkıntı geldiği zaman bu milletvekilleri nerede dendiğinde milletvekillerine kolay ulaşılmalı. Üzüntüsünde sevincinde yanında olmalı. Neredeler. Ülküdaşlarımız, ‘Biz ne yaptık, nereye çalıştık’ diyorlar.

Azarbaycan’a da sahip çıktık gemiyi gözetimde tuttuk!

TAKA: Örgütçü yanınız güçlü. Venezilos gemisini karaya çıkarmadınız, şimdi daha bir ılımlısınız. Muhammet Öztürk dendiğinde o reaksiyonun geliyor aklıma?


MUHAMMET ÖZTÜRK:
O dönemde biraz daha gençtik. Azerbaycna mitinglerini, nahçıvana destek açıklamalarımızı unutmayın. biz sadece gemi meselesine duyarlı olmadık. Gençliğin verdiği heyecan vardı. Haklı olduğumuz da ortaya çıktı. Gemide haritalar dağılmadan önce, bunları anlattık. İnsanlar bize karşı tavırlıydı. Bugün FETÖ deniliyor. Zaman gazetesi ‘Bu çağda bu kafa’ diye manşet attı bize. Genel merkezden arandım. O tarihte ki kumpaslara bakmak lazım. Kimin önünün ne şekilde kesildiğine bakmak lazım. Vatan hassasiyeti olduğu zaman şu anda sert tepki koyarız. Hassasiyetimiz devam ediyor. Zaman değişti. Dönemin valisi rahmetli İsmet Gürbüz Civelek’e çıkıp, ‘Bunlara müdahil olmak gerekiyor’ dediğimde vali bey bana itiraz etmişti. Bana ‘Başkan bu işleri büyütüyorsun’ demişti. Valiye bunlarla alakalı yazılanları söyledim. ‘Ben gereğini yaparım, sizde emniyeti gönderip önümü kesersiniz’ dedim çıktım. Sonradan da vali bey gereğini yaptı Allah razı olsun, Allah rahmet eylesin.

Devlet Beyin Hamleleri Ülke İçindir

TAKA: 2002 Devlet Bahçeli seçim diyor kaos bitiyor, Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanlığında meclise giriyor kaos olmuyor. 15 Temmuz’da devlete ve millete sahip çıkıyor. 7 Haziran’da rest çekiyor hendekler temizleniyor. 24 Haziran’da da başkanlığa destek veriyor. Devlet beyi nasıl tanımlarsınız?

MUHAMMET ÖZTÜRK: Devlet Beyin MHP’nin başına geldikten sonraki öngörüleri hamleleri devletin ve milletin önünü açan ve sahip çıkan hamleler ve kararlar olmuştur. 24 saat dağarcığınızı devlet ve memleket meselelerine yorup dünyada olup bitenleri takip ederseniz, vereceğiniz kararlar sağlıklı ve isabetli olur. Bunlar Devlet Beyin çok anlatılmayan özellikleridir. Bilgi dağarcığı, istişaresi geniş, çok okuyan, çok dinleyen bir liderdir. Devlet Bey, ‘Önce devletim, sonra ben’ ilkesi ile hareket eder. Türkiye’nin okyanusta güvenli bir şekilde yol almasını sağlayan liderimizin bu özellikleridir. Geçen dönemlerde sahadan yöneticilerimiz çekildi. Önceden köy, kahve ziyaretleri yapılırdı. İnsanlarımıza dokunurduk. Gece 2’lere kadar köylerde hararetli tartışmalarımız olurdu. Devlet Bey son dönemde yeterince anlatılamadı. Türk Milliyetçilerin en önemli görevi Türk Devletini ve milletini ayakta tutmaktır. Sıkıntılı dönemlerde MHP’nin dokunuşlarıyla Türk Devleti yörüngesine girmiştir. Devlet Bey 15 temmuz gecesi tavrını koymasaydı ne olurdu? Ben TV’nin başındayım, ilk açıklamayı Devlet Bey yapmıştır. Eve giderken partiye geri dönüp sabaha kadar partide beklemiştir. Trabzon Meydanında ilk olanlar da Türk Milliyetçileridir. Daha sonra insanlar geldi. Cumhurbaşkanı konuşma yapmaya başlayınca bir takım kahramanlar ortaya çıktı. Görüntüleri alın izleyin ilk meydana gelenler ülkücülerdir.

Ortahisar’ı Alırsak Tüm Kenti Alırız

TAKA: Trabzon’da özellikle aday gösterilmeniz halinde MHP’nin Ortahisar’ı iyi bir çalışma ile alabileceği yönünde tabanda bir inanış var. Gerçekten de aday gösterilmeniz halinde böyle bir rüzgar estirecek misiniz?

MUHAMMET ÖZTÜRK: Arkadaşlardan, çevreden yoğun bir destek görüyorum. Bir taraftan gurur verirken diğer taraftan da sorumluluk yüklüyor. Bizim tabanımız ortaya koyduğu gayretlerin milletvekilliği bazında çıkarılmış olmasına rağmen daha sonra özellikle çok sahiplenilmediğini son dönemlerde horlandığını ezildiğini düşünen Türk Milliyetçileri, bürokraside olan arkadaşlarımızın görevden alınmaları, sürdürülmeleri, ehliyet sahibi olmayan insanların başlarına müdür olarak atanması. Bu dönemlerde Türk Milliyetçileri basık ve ezik kaldı. Sahipsiz bir düşüncenin içine girdiler. Biz o zaman ne yaptık sorusuna cevap arayışından doğan taleptir bu. Biz Ortahisar’la birlikte nereyi alabilirizin hesabı yapılıyor. İyi bir arkadaşımızın adaylığı ile yeniden bir hamle yapabilir miyiz düşüncesidir.  Ortahisar Belediye Başkanı olur da planladığım projeleri hayata geçirirsem, MHP’nin tüm Trabzon’daki gücüne katkı sağlarız. Ortahisar kentin hafızasıdır. Bu hafızayı alırsak tüm kente gelecekte MHP olarak hükmedebiliriz.