Bu haber kez okundu.

HANGİSİ DOĞRU?
Soda içme suyu veya diğer tasfiye edilmiş sulara karbondioksit ilave ederek elde edilen yapay içeceğe verilen isimdir.


1. soda ve maden suyu aynı mıdır?


Oysa ki maden suyu yerkabuğunun çeşitli derinliklerinde uygun jeolojik şartlarda doğal olarak oluşan ve minimum 60 yıla yayılan yolculuğu sırasında içeriğindeki mineralleri bünyesinde toplayan, kaynaktan yeryüzüne, kendiliğinden veya teknik usul ile çıkartılan doğal mineralli sulara denir. Yani büyük bir ikilem olan soda ve maden suyu farklı şeylerdir.

*Kalsiyum, magnezyum, bikarbonat, florür ve diğer mineraller açısından da zengin ve dengeli bir yapısı vardır.

*Cilt sağlığı ve özel dönemlerinde oluşan ödem ile baş etmek için maden suyu tercih edilebilir.

*Sporcu performansı için hidrasyon çok önemlidir. Susama hissi geliştiğinde vücut %1 lik su kaybına uğramıştır ki susuzluk spor yapan birey için hayati önem taşır spor ile ter kaybı vücutta elektrolit kalır işte bu yüzden mineral içeriği ile doğal maden suyu sporcunun en iyi içeceğidir.

*Ter ile birlikte vücudumuzdan elektrolit kaybederiz. Sodyum- potasyum dengesinin bozulması tansiyon düşmesi, fenalık hissi, baş ağrısı, yorgunluk, halsizlik yaratabilir. Yeterli ve doğru sıvı alımı bu şikayetlere çözüm olabilir. Bunun için yaz aylarında doğal maden suyu iyi bir tercih olur.

*Bikarbonat içeriğinin yüksek olması ise asit fazlalığı, yanma ve ekşime ile seyreden mide hastalıklarında mide asidini fazlalığını baskılayıcıdır. 

Maden suyunun kalorisi yoktur ve sıfır kalori olarak değerlendirilir. Dolayısıyla enerji vermez ve kilo aldırmaz. İçerisinde makro besin ögeleri olarak tabir edilen karbonhidrat, protein ve yağ bulunmamaktadır. Ancak sıfır kalori diye tüketiminde aşırıya kaçmamak gerekir. Günlük uygun tüketim miktarı 600 ml olarak belirlenmiştir.


Buraya Dikkat!

Aşırı tuz alımı, yüksek tansiyon, börek hastalıkları ve mide ülseri gibi hastalıklara zemin hazırlamaktadır. Ayrıca fazla sodyum alımı idrarla kalsiyum atımını hızlandırdığı için kemik erimesi sorunu için risk faktörü oluşturur. Maden suları yüksek sodyum içerdikleri için aşırı miktarda tüketilmemelidir. Maden suyu seçimi yapılırken de düşük sodyum, yüksek magnezyum ve kalsiyum içerikli olanlar tercih edilmelidir. Sağlıklı insanlar günde iki şişe, kilolu kişiler bir şişe içebilir. Kalp, böbrek ve hipertansiyon hastaları ise uzak durmalıdır.

2. Esmer Ekmek Mi Beyaz Ekmek Mi Tüketmeliyiz?

Ekmek dendiğinde her ne kadar beyaz ekmek akla gelse de tüketilmesi tavsiye edilen tam tahıllı ekmeklerdir. Tam tahıllı ekmek; buğday, yulaf, çavdar, arpa gibi tahılların kabuklarının da kullanılmasıyla yapılır. Tam tahıllı bir ekmek tükettiğinizde ister çavdar olsun ister buğday; bu tahılın kabuğundan yararlanarak B1, B2, B3, B5, B6 grubu vitaminleri ve yüksek E vitamini, folik asit ve demirden de yararlanırsınız. Tam tahıllı ekmekle vücudun ‘süpürge’si görevini gören “lif” alımı da sağlanır. Lifli ekmekler arasında olmayan beyaz ekmek ise sadece enerji sağlar.

1 ince dilim (25 gram) beyaz ekmek 68kcal’dir. Çavdar (25 gram) 60kcal, kepek ekmeği (25 gram) ise 53 kcal’dir. Ancak üretim şekli ve markasına göre kalori değerleri değişebilir.

Beyaz ekmek üretim aşamasında tahılın kabuğu ayrılarak üretildiği için tahılın kabuğundaki vitamin ve mineralleri içermez. Beyaz ekmeğin glisemik indeksi yüksek olduğu için; yani kan şekerini hızlı yükseltip hızlı bir şekilde düşürdüğünden kan şekerini olumsuz yönde etkiler ve çabuk acıktırır. Özellikle diyabeti ya da insülin direnci olan kişilerin beyaz ekmek tüketmemesi gerekir. Bu kişiler için uygun olan ekmekler kan şekeri dengesini sağlayan tam tahıllı ekmeklerdir. Ancak her durumda esmer ekmek tüketmek doğru değildir. Böbrek hastalığı, gut hastalığı ya da potasyumdan kısıtlı bir diyet gibi özel sağlık durumlarında beyaz ekmek tüketmek gerekir. Bu hastalıklar dışındaki durumlarda ise beyaz ekmek tüketmek boş enerji verir.

Ekmekle ilgili başka bir ikilem ise kilo vermede ekmeği kesip kesmemektir.

Kilo almayı tek bir besin grubuna yüklemek doğru bir yaklaşım değil. Örneğin “Kilo almamın tek suçlusu ekmek” diyerek diyetinizden ekmeği çıkarırsanız, yetersiz karbonhidrat; fazla protein ve yağ alırsınız. Özellikle hayvansal protein alımının yüksek olması, fazla miktarda doymuş yağ ve kolesterol alımını da beraberinde getirir. Fazla alınan bu yağlar ise damar sağlığını tehdit ederek kardiyo-vasküler hastalık riskini artırır. Günlük aldığınız enerji, harcadığınızdan fazla olduğu anda kilo almanız kaçınılmazdır. Fazla enerjiyi ister karbonhidrattan ister proteinden alın, harcamadığınız takdirde bu enerji yağ olarak depolanır. Bu koşullar altında fazla protein almak da yağlanmak için bir neden olarak karşınıza çıkar.
Sağlıklı ve mutlu haftalar dilerim.
Diyetisyen: Sümeyye Yazıcı

TAKA

İlgili Galeriler
Anahtar Kelimeler:
hangisi doğru
Avatar
Adınız
Email
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.