Birçok kişi elindeki ürünün üzerinde yazan kelimelere aldanıp hemen sepete atıyor. Ancak çoğumuz o kelimelerin hangi dilde olduğunu bilmiyoruz bile. Besin etiketleri, bize ürünlerle ilgili bilgi verdikleri, yanlış bilgilerden koruduğu ve bilinçli seçimler yapmamıza yardım ettikleri için besin güvenliğinin önemli parçalarından birini oluşturmaktadır. Besin etiketlerinde; ürünün karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineral miktarları, üretici firmaya ait bilgiler ve üretim izinleri, içindekiler listesi, porsiyon miktarı, net ağırlığı gibi bilgiler yer alır. Bunların dışında bizim için çok cazip görünen düşük yağlı, light, probiyotik ürünler gibi ibareler de yer alır.Sen de bu dili çözmek istiyorsan hadi gel beraber bu işi halledelim.

PORSİYON MİKTARI: Besin değeri tablosunda yazan miktarlar 100 grama göre mi 1 pakete göre mi ilk olarak bunu belirlemen gerekir. Değerler 100 gram olarak verilmişken senin paketin 250 gram olabilir.

LİGHT: Son dönemde rafların en popüler kelimesi. Normal ürünlere göre en az %25 daha az enerji veya %50 daha az yağ içeren ürünlerdir. Hiçbiri 0 kalori değildir. Light ürünün sihirli sopası yoktur yediğiniz anda sizi istediğiniz bedene kavuşturmaz. Hayatının her anında olduğu gibi light ürün tüketirken de sınırın olmalı!

AZALTILMIŞ: Bazı paketli ürünlerin üzerinde “enerjisi azaltılmıştır” gibi cümlelere rastlayabilirsiniz. Bu ürünler, normal besinlere göre %25 oranında daha az enerji, yağ veya kolesterol içermektedir.
 
ZENGİNLEŞTİRİLMİŞ: tüketicinin sağlığını korumak amacıyla çeşitli besin öğelerinin üretim sırasında gıdaya eklendiğini ifade eder. Örneğin vitamin ve minerallerce zenginleştirilmiş kahvaltılık gevrekler, C vitamininden zenginleştirilmiş meyve suları, iyotlu tuz gibi ürünler zenginleştirilmiş ürünlerdir.
 
PASTÖRİZE: Süt gibi besinlerde vücuda zararlı bakterilerin, yüksek ısıda kısa süre ısıtılıp hızla soğutulması ile yok edildiğini anlatan ifadedir.
 
UHT: Sütün çok kısa bir süre yüksek ısıya tabi tutularak içindeki tüm mikroorganizmalardan arındırıldığı bir yöntemdir. Bu işlem sırasında sütte besin değeri, vitamin, mineral kaybı olmaz!
 
Gluten İçerir-İçermez, Fenilalanin İçerir-İçermez, Aspartam İçerir-İçermez: Eğer çölyak, fenilketonüri gibi hastalıklarınız varsa bu kelimeler yol göstericimiz olur.
 
Bunları unutma!


 
Paketli ürünün 1 porsiyonu; 10 gramdan daha az yağ içermeli. Kalbini korumalısın!
Trans yağ alımı arttıkça, kalp damar hastalıklarının görülme oranı yükseliyor. Aldığın ürünlerin trans yağ içermemesine dikkat et!
Gözün hemen tuzu arasın. Paketli gıdaların 100 gramında 1,25 gramdan fazla tuz içermemeli
Lif içeriğinin porsiyon başına 2-2.5 gram olması bağırsak sağlığının korunmasında, kan şekeri ve kolesterol düzeylerinin dengede tutulmasında önemli rol oynar.
Besinlerin sadece karbonhidrat miktarına değil ilave şekere bak. Rafine şeker; vücuda fayda sağlamaz, sadece boş enerji kaynağıdır unutma!
 
Ve en önemlisi ailen ve kendini düşün sağlıklı alışverişler yapmak için ETİKET OKUMA ALIŞKANLIĞI edin!
 
Hadi etiket oku hem sağlıklı ol hem fit kal!


 
Gördüysen at sepete: Diyet posası(lif), probiyotik, prebiyotik, organik, zenginleştirilmiş(vitamin, mineraller ile), GI(glisemik indeksi) düşük!
Görünce rafa geri bırak: Şeker, kolesterol, doymuş yağ, trans yağ, sodyum
Haftaya görüşmek dileğiyle sağlıcakla kalın.
Sümeyye YAZICI
Editör: TE Bilisim