31 Mart 2019 yerel seçimler öncesinde, Trabzon’un en önemli turizm ilçesi olan Maçka’da Belediye Başkanı Koray Koçhan ile ilk dönemki görev süresinde yaptıklarını ve yapamadıklarını konuştuk.
 
Başkan Koçhan, “Biz genel merkezimizin verdiği talimatlar doğrultusunda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bizim her zaman 'İşimiz hizmet, gücümüz millet' oldu. Millete ve Maçka'mıza hizmet sevdalısı olarak ilçemizin yanı sıra gönülleri inşa ettik” dedi. Başkan Koçhan’ın açıklamaları şu şekilde;
 
Turistlerin Büyük İlgisi Var
 
Maçka'da birçok turizm merkezi var. Şu anda da turizmin merkezlerinden bir tanesi olan Zigana Dağı'ndayız. Hamsiköy ve çevresi ile Zigana Dağı, bir turizm merkezi. Kayak merkezlerinin olmadığından dolayı aşırı bir yoğunluk yok. Ama buna rağmen, hala kısmen Arap turistlerin bile gelip konakladığını görmekteyiz. Buna rağmen özellikle kuzu eti konusunda vatandaşlarımız yoğun şekilde Zigana Dağı'na geliyor.


 
Patenti Alındı
 
Hamsiköy sütlacımızı tescil ettirdik. Dünyada patentini aldık. Artık kimse kafasına göre 'Hamsiköy Sütlacı' yazamayacak. Bu bölgeden alınan sütle yapılış tekniğine uygun şekilde yapılan sütlaçlar 'Hamsiköy Sütlacı' olacak. Belediye, kaymakamlık, ilçe tarım olarak sıkı şekilde denetleyeceğiz. Zigana Dağı'nın doğal güzelliğini ve Hamsiköy bölgesinin doğal güzelliğinin yanında gastronomi turizmini de önemsiyoruz.
 
Sümela’ya Teleferik
 

Teleferik projesi, Sümela Manastırındaki trafik sıkışıklığına da çözüm olacak. 3 istasyondan oluşacak, bir tanesi kapı girişinde, diğeri sosyal tesislerin bulunduğu alanda, en sonuncusu da gözetleme alanında olacak. Sümela Manastırına yapılacak teleferik, en çok ziyaretçi çeken projelerden birisi olacak. Çünkü bu teleferiğe binecek insanlar, sadece manastırı, hem karşıdan seyir halinde, hem de Altındere Vadisindeki şelale, orman, dere ve milli parkın içindeki güzellikleri de görmüş olacak. Sadece teleferiğe binmek için birçok turistin geleceğine inanıyorum. En son manastırı, turizme 700 bin turist ile kapatmıştık. Teleferikle birlikte bu rakamı çok rahat ikiye katlayacağımıza inanıyorum. 1,5- 2 milyon gibi bir ziyaretçi sayısına ulaşacağız.
 
Kuştul Manastırı
 

Maçka Belediyesi olarak Turizm ve Kültür Bakanlığımızdan Kuştul Manastırı’nın devrini aldık. Orijinal hiçbir taşına dokunmadan manastırda ziyaretçilerin güvenliği için gerekli yerlere korkuluk yapacağız. En altta ceviz ağaçlarının bulunduğu güzel bir bahçesi var. Oranın da etrafına korkuluk yapacağız ve buradan 5 katlı merdivenle o bahçeye inilebilecek. Tahminimize göre, yaklaşık 500 bin ile 1 milyon lira arasında maliyetle burayı hem koruyup kollayacağız hem de turistlerin ziyaretine açacağız.İnanıyorum ki burası turizme açtığımızda, tanıtımını iyi yaptığımızda önemli bir uğrak noktası olacaktır. Kuştul Manastırı, ilk etapta 15-20 bin turistin gezdiği bir yer olacak. Burayı Sümela Manastırı gibi yapmaya belediyemizin 10 yıllık bütçesi yetmez ama bir adım attığınızda zamanla buranın da Sümela gibi restorasyona tabi tutulup inanç turizminde önemli bir yer olacağına inanıyorum. Maçka, adeta açık hava müzesi haline getirilerek yılın 9-10 ayında, aynı yaz sezonundaki gibi yoğunluk olabilecek bir yer. Bize düşen en önemli şey bu tarz noktaları bularak bir başlangıç yapabilmektir.
 
Kapalı Pazar Ve Otopark
 

Otopark sorunumuz da var. Ama bunu da çözüyoruz. Üç tane otopark sözümüz vardı. İlkini gerçekleştiriyoruz. Temelini atıyoruz. 5 katlı bir otopark yapıyoruz. Aynı zamanda kapalı bir pazar yerimiz olacak. Daha yüksek standartlarda insanlar alışverişini yapabilecek. Maçka’nın girişine büyük bir Osmanlı Camii projemiz vardı; Büyükşehir Belediyemizin desteği ile onu imar planına işledik. İnşallah önümüzdeki yıllarda kamulaştırmasını yaparak bu projeye de başlarız. Bu caminin altında ticaret merkezleri ve altında otopark olacak.
 
Çocuklara Yatırım
 
En büyük yatırım çocuklara yapılan yatırım. Mahallelerimizde çocuk parkı yaptık. Maçka merkezde Ayasofya’daki Oyuncakistandan daha büyük bir oyuncakland yaptık ve yaş gruplarına göre ayırdık. Beni en çok mutlu eden Maçka dere kenarındaki ışıklandırmayla çocuk parkı. Trabzon’da yaşayan hemşerilerimiz hafta sonu çocuğunu Maçka Parkına getiriyor. İnsanların hayatına dokunuyor. O park sayesinde çocuklar bisiklete biniyor. Çocuk parkı, polis okulu ve bayrak tepe Koray Koçhan olarak beni çok mutlu etmiştir.


 
Bayraktepe’ye Dev Bayrak
 
Biz bu bayrağı 15 Temmuz sabahı çektik. Liderimiz, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın önderliğinde bu aziz millet tanklara, uçaklara, hainlere 'dur' demeyi başardı. O sebeple de buranın adını '15 Temmuz Demokrasi ve Şehitleri Tepesi' koyduk. Salıncak, oturak, konaklama, yeme içme, seyir terası ve eşsiz manzarası ile Maçka'ya yakışır bir proje oldu. Projenin son etabı ise Reşadiye Mahallemizde başlayan yürüyüş parkuru ile tamamlanacak.
 
49,5 Milyon Yatırım
 

4 yılda yaptığımız çalışmalar ile ilçe tarihinin en yüksek yol yatırımını gerçekleştirdik. Bugün geldiğimiz noktada 49,5 Milyon TL’lik yol ve üst yapı yatırımını ilçemize kazandırdık. Birçok mahallemizdeki yol sorunlarını çözdük. Gelen bütün talepleri çözüyoruz. ‘Bizim ne imkanımız varsa vatandaşımızındır’ düşüncesi ile yol, beton, parke çalışmalarına devam ediyor.
 
En Uzunu Zigana Tüneli
 
Maçka’da yol çalışmaları iki etap devam etmekte. Bir tanesi Değirmendere-Maçka, diğeri Maçka-Karaava üçüncü kısmı da Zigana Tüneli. Bu üç aşamada Değirmendere-Maçka arası neredeyse bitti sayılır. Bir tek Maçka Merkezdeki tünel kaldı. O tünel de bu yıl içinde asfaltlanıp açılacak. Girişte bir kavşak inşaatı var. İkinci etap belki de Türkiye’nin en zor yollarından bir tanesi. Çok kısa bir yol. 30 kilometrelik bir yol ama birçok tünel var. Biz Türkiye’nin en uzun tünelini 14 bin 500 metre uzunluğunda ki Zigana Tüneli olarak söylüyoruz. Ama o tünele gelene kadar 4 tane daha uzun tünel var. Karaava’ya kadar 2 tane tünel açıldı. Büyük kavşaklar var. Kamulaştırması hızla devam ediyor.


 
Maçka’da Tabuyu Yıktık
 
Maçka tarihinde ikinci kez sağ parti belediyeyi kazandı. 46 ayı değerlendirmeye kalksam zamanımız da sayfamız da yetmez. Değişimin olup olmadığını dışarıda yaşayıp 2 sene Maçka’ya gelen insanlara soralım. Onlar Maçka’ya geldiklerinde Maçka’yı tanıyamadıklarını söylüyorlar. Buradaki bir etkinlik için geçen hafta Yunanistan’dan bir ekip geldi. Beni de belediyede ziyaret ettiler. Söyledikleri ilk kelime, ‘Sayın Başkanım sizi tebrik ederiz. Biz en son 2 sene önce gelmiştik. 2 sene içinde Maçka çok değişti.’ Demek ki Maçka bir değişim içinde. Biz ne söz vermişsek çoğunu yaptık. Çok iddialı bir kitapçıkla çıktık. 75 mahalle 75 proje ile çıktık. ‘Biz hizmet yapacağız’ dedik. Maçka’da kavga yapmayacağız, dedikodu ile uğraşmayacağız. Biz Maçka’ya hizmet etmek için geldik. Kitapçığımızı seçmenlere kapı kapı ev ev gezip dağıttık ve ‘Bunları lütfen saklayın’ dedik. Sayılı gün çabuk geçer. Bizim halkımıza veremeyeceğimiz hiçbir hesap yok. Nasıl aldık neler yaptık, bunları anlatacağız. Vaat ettiğimiz yaptıklarımızı ve yapacaklarımızı yeni dergimiz ile anlattık
 
Güçlü Makine ParkıYaptık
 

Ben kendimi başarılı buluyorum. Güçlü bir makine parkı vaat ettik. Maçka Belediyesi’nin durumu ortadaydı. Eski ilçe başkanlığından gelen tecrübem vardı. Köylerimiz büyüyordu. 3 bin 600 tane köy ağı olan 203 tane yaylası olan 75 tane köyü olan bir ilçede hizmete taliptik. Bizim bir makine parkı kurmamız lazımdı. Trabzon’da ki hemen hemen en güçlü makine parkını kurduk. Hepsini sıfırdan yaptık. Bir greyderden 3 greydere, iki tane hurda kamyondan 12 tane kamyon, sıfır ekskavatörden, 2 tane ekskavatöre çıktık. Bir parke tesisi kurduk. Alt yapı anlamına belediyecilik hizmetlerini artırdık. Bizim bir tamirhanemiz vardı. İçinde bir tane vida tornavida yağ tenekesi yokken şu anda büyük bir parke tesisi var. Büyük bir şantiye kurduk. Yeterli mi değil. Trabzon’un 5’te 1’i Maçka toprakları. İlk aldığımız yerle kıyasladığımız da 6 kat büyümüş bir makine parkı yaptık. Tamamen tüccar mantığı ile işimize konsantre olarak bu çalışmaları yaptık.
 
Düşüncemiz Hizmet
 
Bizim tek düşüncemiz hizmet projesi. Yeni projelerin sinyallerini verdim.  Maçka olarak dereye yüzümüzü döneceğiz.  Benim derede hayalim var. İnşallah kanoları derede yüzdüreceğiz. Dereyi temizleyerek insanların Maçka’da dereye gireceği bir alan oluşturacağız.
 
Durmak Yola Devam
 
Daha önce bize güvendikleri gibi tekrar güvensinler. Biz gecemizi gündüzümüze katarak ilk dönemimizde Maçkalılara yönelik projeler gerçekleştirdik. İlçemizi daha yaşanabilir hale getirebilmek için tüm gücümüzle çalıştık. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’dan belediyeciliği öğrenen bir belediye başkanları var. Onun yolundan giderek Maçkalılara hizmet etmek için tüm gücümüzle çalışacağız. Bize güvensinler. Görüldüğü gibi yaptıklarımız da yapacaklarımızın teminatıdır. Biz onların güvenlerini boşa çıkarmamak için tüm gücümüzle çalışıyoruz.