Mevduat faizlerindeki rekor artışı gözler önüne seren son verilere göre, bankacılık sektörünün toplam mevduatı 22 Mart haftasında 79 milyar 320 milyon 228 bin lira arttı. Böylece mevduat toplamı 16 trilyon 14 milyar 952 milyon 94 bin liraya ulaştı. Mevduat artışıyla birlikte faizler de yeni rekorlar kırdı. Bloomberg HT'nin aktardığı verilere göre, 1-3 aylık TL mevduat faizi yüzde 55,7'den yüzde 59,5'e çıktı. Ticari kredi faizleri yüzde 58,5'ten yüzde 62,7'ye, ihtiyaç kredisi faizleri ise yüzde 76'dan yüzde 82,1'e yükseldi.

Bankalarda mevduat faizlerinin daha da artıp artmayacağı merak konusu. Şu anda yüzde 75 faiz oranıyla 1 milyon TL'yi vadeli mevduatta değerlendirmek isteyen bir kişinin aylık kazancı ne kadar olacak? Konuyla ilgili olarak Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, bankalarda mevduat faizlerinin arttığını belirtti. Bayram, mevduat faizlerinin yüzde 57 seviyelerine kadar çıktığını ve yüzde 60'lara ulaşmasını beklediklerini ifade etti. Ancak vatandaşların dikkat etmesi gereken önemli bir nokta var: Vade günü!

Bankalarda mevduat faizlerinin yükselmesiyle birlikte, vatandaşların paralarını vadeli mevduata yatırmak isteyenler için 32 gün vade yapmalarının faydalı olabileceği belirtiliyor. Çünkü bu süre boyunca faiz oranı geçerli oluyor ve faizler arttıkça her ay mevduat faiz oranları da yenilenmiş oluyor. Ancak TL KKM hesapları vade sonrası yenilenmezken, döviz cinsi KKM'lerden TL mevduata geçişler için Merkez Bankası tarafından belirlenen bir kota bulunuyor. Bu kota tutturulmak isteyen bankalar yüzde 75'e varan faiz getirisi sunabiliyor.

Düğünler için dev indirim: Verilen para yarı yarıya düşecek Düğünler için dev indirim: Verilen para yarı yarıya düşecek

Sonuç olarak, döviz dönüşümlü KKM'lerden TL mevduata geçişlerin artmasıyla birlikte, faizlerin daha da yükselebileceği belirtiliyor. Bu nedenle bankaya para yatıracaklar, vade günü ve faiz oranlarına dikkat etmekte fayda var.

Muhabir: NURGÜL GÜNAYDIN