İstanbul Minibüsçüler Esnaf Odası Başkan Hemşehrimiz Koray Öztürk, Trabzon’daki Minibüs Karmaşasını Değerlendirdi
 
Koray Öztürk… Trabzon Maçkalı. İstanbul Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanlığı görevini yürütüyor. Göreve başladığından itibaren minibüs esnafının sesi olabilmek ve onları en iyi şekilde temsil edebilmek adına canla başla çalışıyor. Öztürk ile hem görevini hem de Trabzon’a bakışını konuştuk.
 
İşte o röportaj:
 
TAKA: Önce sizi tanıyabilir miyiz? Ne kadar üyeniz var nerelere hitap ediyorsunuz?
 
KORAY ÖZTÜRK: Ben Trabzon Maçkalıyım. Yaklaşık 10 yıl eski başkanın başkan vekilliğini yaptım. Beraber çalıştık. Üye olarakta 20 milyonluk bir şehirde 6 bin 500 minibüs var. 6 bin 500 minibüste yaklaşık 210 tane de minibüs hattı var 784 tane de güzergâh var. Tabiki bunlar ile ilgili yapılacak bütün çalışmaları biz Büyükşehir belediyesi ile ortaklaşa yapıyoruz. Tabiki İstanbul’a yapılan metro, metrobüs, raylı sistem bunların nerelere yapılacağını planlarken büyükşehir bizlerinde görüşünü alıyor onların paralelinde değil de dikey hatları oluşturuyoruz. Metroyu, metrobüsü besleyecek hatlar. Esnafı da mağdur etmeme konusunda bu çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Onun dışında tabi bizim İstanbul genelin yaklaşık 6 bin 500 minibüs var buna ilçeler de dâhil. Bu ciddi bir rakam.
 
Minibüs Olmazsa Olmazdır
 
TAKA: Teknoloji geliştikçe ulaşım araçları değiştikçe minibüse olan ilgi azalıyor mu?
 
KORAY ÖZTÜRK: Öyle bir algı var. İstanbul’un coğrafi yapısı, alt yapısı belli. Devletin elinde ki imkânlar bizim elimizde yok. Bir gün İETT Genel Müdürü bana sordu; siz dedi bu işeri bizden daha iyi biliyorsunuz. Biz bir devletiz karımızı, zararımızı ayırt etmeden 50 kişilik otobüsü 3 kişi ile bir yere gönderiyoruz. Biz burada vatandaşın ulaşılabilirliğini sağlamak için gönderiyoruz. Ama siz esnafsınız sizi para kazanmadığınız bir yere göndermeyiz. Dolayısıyla bu kadar hatta çalışıyorsunuz evinize bir ekmek parası götürüyorsunuz. Ama bizde devletin bütün imkânları elimizde ama yine zarar ediyoruz. Dedim ona ki biz de devletin fazla zarar etmesini önlüyoruz. Para kazanmadığım bir yere beni bir kez iki kez yollarsın 3 kez göndermezsin. Dolayısıyla İstanbul’un coğrafi yapısı belli. İstanbul’da öyle sokaklarımız var ki metrobüsün girmesi mümkün değil. Öyle sokaklar var ki minibüsler ile zor giriyoruz. Biz 6 bin 500 minibüs ile İstanbul’da günde 3 buçuk milyon yolcu taşıyoruz. Bu ciddi bir rakam devletin bütün imkânları elinde olduğu halde İETT’nin 1 milyon 700 yolcusu var. Neden? Vatandaş bizi tercih ediyor. Biz en ücra köşeden şehrin merkezine yarım saatte geliyoruz. Çünkü yol sıkıştığı zaman minibüs bir sokak geriden giriyor. Vatandaşı ulaşacağı yere bir an önce ulaştırıyor.
 
İnsanlarımız hızlı ve seri seyahat ettiği için bizi tercih ediyorlar. Şöyle de bir algı var minibüs kalkacak ama nasıl kalkıyor buradan kalkıyor metroya biniyor öteki tarafa gidiyor. İstanbul devamlı büyüyor. 20 milyon kayıt altında olan insan var. Minibüsü olmayan yerlerde var mesela elit bölgeler. Bağdat Caddesi’nde, Etiler’de yok. Aksaray’da yok. Zaten biz oralarda çalışmayı çok fazla tercih etmiyoruz. Bizim araç sayılarımız dondurulmuştur. Bu ihtiyaç olduğu hallerde ihale ile verilir. Geçmişte bunun kararları alınmıştır, dondurulmuştur. Biz sadece minibüsün güzergahın da metro yapılıyorsa onu Büyükşehir Belediyesi ile beraber çalışma yapıyoruz. Dikey hatlar oluşturuyoruz. Bir havuz oluşturuyoruz. O havuzdan dikey hatlar oluşturup yeni hatlar kurup esnafımızın mağduriyetini gideriyoruz. Çalışmalarımız bu yönde.
 
Trabzonspor Vazgeçilmezimizdir
 
TAKA: Trabzonspor ile ilgileniyor musunuz?
 
KORAY ÖZTÜRK: Trabzonspor bizim İstanbul’da vazgeçilmezimiz. Bizim sıkıntımız şöyle Trabzon’da Trabzonsporluluk çok kolay ama bu İstanbul’da çok zor. Benim şahsi ofisimizin olduğu yer Fenerbahçe Stadına 200 metre bizi orada herkes bilir. Nasıl bir Trabzonsporlu olduğumuzu bilir. Fenerbahçe Spor Kulübünde bizim arkadaşlarımız da var. Dolayısıyla Trabzonspor ile fırsat buldukça ilgileniyoruz. Trabzospor’un durumu 2’inci yarı fena değil. İyi olacak inşallah.
 
Kuralı Koyacaksın
 
TAKA: Trabzon’da 1600 taksi vardı. Önceden 4 taksiyi 1 minibüs yapın diye demiştik. Bu gün Trabzon’da 800 civarında dolmuş var. Herkes trafiği sıkıştırması konusunda eleştiriyor. Siz Trabzon için ne önerirsiniz?  800 minibüs Trabzon için fazla mı?
 
KORAY ÖZTÜRK: Trabzon’da çok fazla alternatif yok. Trabzon’da 3 tane caddemiz var bunların değerlendirmeye koyduğunuzda yetmiyor. Sahil yolu var çok fazla bir yere hitap etmiyor. Şöyle olabilir tanjanttan sonra Meydan’a erişebilir bir yol daha olursa yani ileriye dönük daha iyi olur. Minibüslerin çok yakın noktaları var. Onlara bakıyorum durakların bir orda biri burada. Bunların birleştirilmeli aralardan kalkmaları bana göre doğru değil. Maraş Caddesi’nde meydana en fazla 300 metre yürür bir kişi. Maraş Caddesi’nde arabalar duruyor. Bu iyi bir görüntü değil. Geçme geçsin ama durak oluşturmaları doğru değil. Zorlu’nun önünde durak var böyle bir şey olmaz. Meydan’da onlara başka yer tahsis edilsin. Araba yola çıktımı durmayacak. Depolama yeri yapacaklar Arafilboyu güzergâhında. Oradan arabaları kaldıracaksın meydan da fazla araba görüntüsü olmayacak. Gir- Çık o kadar. Bide bunlardan günde 5 lira alacaksın. Kural koyacaksın yolda cepte de duracak. Varsa yolcu alacak indirecekse indirecek durmayacak araba. Trabzon’un tek kurtuluşu o. Şimdi Zorlu’nun önünde bir durak, 200 metre geri de bir durak, Postane’nin orası dolu, karşısı dolu. Hoş değil bunlar böyle minibüsçülük olmaz. Bunların bir yerde topla yerin altına yap bir otopark. Meydan’da olur.
 
Eski İnsanlar Gibi Toparlayıcı İnsanlar Kalmadı
 
TAKA: İş dünyası farklı alanlara mı kaydı? Yoksa herkes işine gücüne mi bakıyor?
 
KORAY ÖZTÜRK: Herkes işinden gücünden kaydı ama İbrahim Cevahir gerçekleten ben dışarıdan tanıyordum kendisini. İyi bir milliyetçiydi, büyüğümüzdü. Kimin başı sıkışsa koşardı. Eski insanlar gibi toparlayıcı, aktif yok. Ben Trabzonluyum 20 milyonlu şehirde bu işin başkanlığını yapıyorum ama kapımızı gelip bir tane hemşerimiz çalmıyor. Belki benim katkılarım olacak. Bize kimse buraya gel otur demedi. Belli sıkıntılar çektik. Buraya talip olan insanların farklı işlemleri yüzünden biz sıkıntı çektik ceza evinde yattım. Bedelini ödedik. Ama yılmadık biz yine görevimizin başındayız. Ama bize bunları yapan insanların nerede olduğu belli değil. Bize bunları geçmişte yapanlar bu gün ekmeğe muhtaç insanlar. Biz her zaman doğru dürüst olduk. Aksaray bir mektep.  Bir şeyler alabiliyorsa insanlar yaşamına bir şeyler koyabiliyorsa ne mutlu onlara. Aksaray’da insan 40 sene 50 sene kalmış ama hiç bir şey üstüne koyamamış. Buda yanlış. İnsan bir ihtiyacı olduğunda bizi burada bilirler. Trabzonlular, komşularımız, esnaflarımız bizi böyle biliyor. Herkeste bir kopukluk var herkes işine gücüne dönmüş.
 
Yeni Sistem Fayda Sağlar
 
TAKA: Referandum da evet çıkmasını nasıl buluyorsunuz?
 
KORAY ÖZTÜRK:Evet çıkması ülkemiz için, esnafımız için, milletimiz için hayırlı olmuştur. Yani biz bunu gören insanlarız halkın içindeyiz. Ben esnafın nabzını tutuyoruz.  Biz geçmişte siyasetin darbesini gördük. Ülke istikrarlı bir ülke. Ben eskiden 2000’li yıllarda bankadan kredi çekmeye gittim arabam eski paraya göre 250 milyar bana banka 30 bin lira para verecek memur bir vekil getir diyor bana. Bu çok önemli ben işime bakarım. Bu gün geldiğimiz noktada aynı imkânlar ile 700 bin 800 bin lira kredi çekebiliyorsun. Çoğu minibüsçümüz müteahhit oldu. Şimdi ben buna bakarım esnafım rahat mı her zaman cebinde para var mı?
 
7/24 Denetim Yapacağız
 
TAKA: Minibüsçülerin sorunları nelerdir?
 
KORAY ÖZTÜRK: Bizim esnafımızın sorunları; Metrobüs yapılıyor tabi bunlar olacak. Geçiş sürecinde gerekli düzenlemelerin yapılması yavaş. Biraz yerel yönetimler ağır işliyor sıkıntı bu. Çünkü bizim esnafımız sabah 5’ten gece 2’ye kadar hizmet veriyor. Kusurları eksikleri var mı? Var. Ama 7-24 trafikte olan aracın kusuru da olur eksiği de olur. Bunları biz toplantılarımız da, eğitimlerimiz de minimum seviyeye indirmeye çalışıyoruz. Minibüslerimize kamera sistemi takıyoruz. Bizler bu araçları kamera ile 7-24 izleyeceğiz. Olumsuz bir şey olduğunda şoförlerimize ceza uygulayacağız. Yani bunlar güzel şeyler. Denetlemeleri sık yapıyoruz, eğitime arkadaşlarımızı tabi tutuyoruz. Her durakta başkanımız var. Onlar sorunları bize iletiyor.
Zeki SANCAK