Ögün, uzun süre telefon, tablet veya bilgisayar başında geçirilen zamanın hareketsizlikle ilişkilendirilerek ciddi sağlık problemlerine neden olabileceğini vurgulayarak, özellikle oyun bağımlılığı olanlarda bu riskin daha yüksek olduğunu ifade etti.

Ekran bağımlılığının ruhsal sorunlara da yol açabileceğine dikkat çeken Ögün, bu nedenle "İnternet Bağımlılığı Poliklinikleri"nin artık bağımlılık poliklinikleri içinde yer aldığını belirtti. Özellikle çocuklarda ekran bağımlılığına karşı ebeveynlere uyarılarda bulunan Ögün, çocukların teknolojiyle iç içe büyüdüğü bir dönemde kontrollü kullanımın sağlanmasının önemli olduğunu söyledi.

Ayrıca, Doç. Dr. Ögün, cep telefonlarından bir şeyler dinleyerek veya izleyerek uyumanın ciddi uyku problemlerine neden olabileceğini ve iyi bir uyku için telefonun uzakta tutulması gerektiğini ifade etti. Kaliteli uykunun genel sağlığı olumlu yönde etkilediğini belirten Ögün, gece uykusunun bozulması durumunda gün içinde uyuklama, unutkanlık ve dikkat eksikliği gibi sorunlar yaşanabileceğini aktardı. Kaliteli bir uykunun aynı zamanda kalp ve damar hastalıklarından korunmada önemli olduğunu vurguladı.
TAKA/AYŞEN KARABİNA 

Editör: Ayşe Sancak