Bugüne kadar Trabzon’da cami yapılsın diye hem fikir olanlar şimdi caminin adı ne olacak, camiyi kim yapacak gibi  sorularla milletin zihnini bulandırıyorlar.  Bu manada şehrin müftüsünün de talebi olduğunu geçtiğimiz günlerde yazmıştık. Bilindiği üzere geçtiğimiz günlerde işadamı  Muammer Saka ile ilgili bir haber çıkmıştı. İddiaya göre Saka’ya Cumhurbaşkanı ‘Camiyi bekletin’ demiş.

Bu haberin gazetelerde yayınlanmasından sonra Saka Cumhurbaşkanı ile görüşmediğini açıkladı.  Caminin bekletilmesi hususunu kendisine kimin söylediği konusunda sorulan sorulara ise ‘Unuttum’ açıklamasını yaptı. Belli ki Saka’ya birileri yanlış bir bilgi verip sonra Saka’nın arkasında durmayarak onu ortada bıraktı.  Gelelim Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Trabzon’a cami yapılması ile ilgili söylediği hususa. Camiyi yaptıracak olan isimden biri olan ismin çok yakınındaki biri ‘Efendim Trabzon’da başlayacağımız caminin biraz bekletilmesini istediğiniz yönünde bir bilgi geldi, sizin böyle bir emriniz var mı cami yapımının başlatılmaması hususunda’diye sormuş. Erdoğan’ın cevabı ise: ‘Nereden çıkarıyorsunuz kardeşim bunları, ben mi cami yapımı beklesin demişim. La havle’ demiş. Sırf kişisel çekişmeler için bu şehrin ihtiyacı olan bir şeyin önüne geçmek Allah’ın evini bile buna alet etmek ne demektir. Diyecek laf bulamıyoruz.

Rahmi Kumaş Trabzon’da

Türk siyasi yaşamının önemli isimlerinden birisidir Rahmi Kumaş. 1977-1980 yılları arasında milletvekilliği yamış ardından da BM Türk Derneğinin Başkanlığını gerçekleştirmişti. Şu anda Trabzon’da. Of ilçesinde Karataş’tan bir ev yaptırdı ve biraz Ankara, biraz Antalya, biraz Of geziyor. Ama aynı zamanda da yazıylor. Son olarak Adnan Menderes kitabı üzerinde çalışma yapıyor. Rahmi Kumaş, Trabzon’da yeni kitabını imzalayacak. Kendi hayatını kaleme aldığı kitabına Sanatevi’nde ve CHP il merkezinde imza günü yapacak. Dün Trabzon Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret eden Kumaş, siyaset kadar yazarlık yanında bulunduğunu biliyoruz. Yaşar Kemal’le de dostluğu bulunan Rahmi Kumaş, Kemal’ın kitaplarını okduğunu ve Hasan İzzettin Dinamo ile DİSK’in bir kokteylinde tanıştığını ancak sonrasında yaşamını yitirdiğini ve Trabzon için onun bir değer olduğunu söyledi. Kumaş siyasi anılarını anlatırken, ‘1993 yılında Tonya’da kongrede divan başkanıyım. Kongreyi açarken ‘ben sağcı olmak istiyorum’ deyince salonda buz gibi bir hava esti. Sonra nedenini tek, tek anlattım. Sağ iktidarların birlik olduğunu söylediğini, solcularda bunun görülmediğini yansıtmak için bu ifadeyi kullandığını belirtti.

Duygulandıran Plaket

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda Meclis üyelerine plaketleri takdim edildi. 4 yıllık sürenin dolması sebebiyle verilen plaketlerden Meclis Üyesi iken Vali Recep Kızılcık’a yapılan veda gecesinde rahatsızlanan ve hastanede yaşamını yitiren Mustafa Şılbır’ın plaketini Oğlu iş adamı Ercan Şılbır aldı. Duygulanan Ercan Şılbır, ‘Babam TTSO için bu kent için bir denge ve güvendi. Onu asla unutturmayacağız’ dedi.

Alaatin Aydın Kime Neden Kızdı?

Alaattin Aydın. Trabzon DYP’nin en etkili yöneticilerindendi. İnşaat ve Emlak işleri yapıyor. Cumartesi aradı ve bir çifte standarda dikkat çekeceğim dedi: ‘İbretle ve hayretli izliyorum. Trabzon Aşkale Çimento Fabrikası taşınıyor. Adamlar 15 yıl işletti ve şimdi yıkıyorlar, yenisini yaptılar. Ama bizim insanımız ve basınımız silolardaki çimentonun alınmasına bile sabredemiyor. Aynı insanlar ve basınımız yıllardır Trabzon Limanı’nda ki kömürün kentin 10 mahallesini zehirlemesine yönelik tek kelime etmiyor. Bu tür çifte standart Trabzon’a yakışmaz. 50 yıl çimentoya sabrettik bırakalım birkaç gün daha adam söksün. Trabzon’da güçlüye ses çıkaran yok ama birisi mazlum mu, vur eline al ekmeğini!’

Yusuf Ağabeye Veda

Her köyün özel insanları vardır. Yusuf  Yılmaz (nam-ı diğer Gasbarın Yusuf’un) da Arsin Işıklı Köyü için anlamı farklıydı. 65’li yaşlarda vefat etti. Tam 45 yıldır Işıklı köyünün her işine koştu. Ve 40 yıldır da Işıklı Köyü’nde ne kadar vefat eden varsa mezarı o açtı. Ama geldi emekli olduktan bir süre sonra yaşama veda etti. Aslında o kolay yıkılmazdı. Ama geçen yıl denizde boğulan torunu onu derinden sarstı. Yusuf Ağabey birkaç aydır yaşama küsmüştü ve Cumartesi sabaha karşı vefat etti. Öğle namazına müteakip son yolculuğuna uğurlandı. Cenaze namazında Süleyman Hoca hatırlattı  ‘ölüm hepimizi bekliyor.’ Allah rahmet etsin.

Özkurt İle Gündem Üzerine Sohbet

Aydın Öztürk. Ak partinin kuruluşundan beri, görev alsa da dışarda olsa da her zaman Tayyip Erdoğan’la yürüyen bir isim. Özkurt 1 ay süreyle Trabzon’dan uzaktı. Kutsal topraklara gitti ve orada Hac farızasını yerine getirdi. Kendisiyle sohbet ettiğimizde de ‘Önce bir iki gün haberlere baktım sonrasında ise tamamen hacımızı ifa etmeye yoğunlaştık ve tv’leri de kapadık’ dedi. Özkurt ile son siyasi gelişmeleri de konuştuk.

Özellikle kongrelerin ertelenmesi. Şunu söyledi, ‘Eğer aynı düzen devam edecek ise o zaman Sayın Cumhurbaşkanımızın kongreleri ertelemesi yerinde bir krarar’ dedi. Yenilenmenin etkin ve amacına ulaşır şekilde yapılması gerektiğini söyleyen Aydın Özkurt, ‘AK kadroların içinde bu isimler mevcut. Yeter ki daha iyi takip yapılsın’ ifadelerini kullandı. Trabzon’un Bakan ve milletvekili anlamında da şanslı bir dönemde olduğunu söyleyen Özkurt, ‘Yatırım adası, demiryolu projesi raylı sistem ve son olarak da Mobilya kent. Bunlar istihdam için çok önemli yatırımlar’ diye konuştu. Sera gölünün turizme yeni bir ivme kazandırdığını söyleyen Aydın Özkurt,  yaylalardaki yıkımlarla  ilgili de ‘Yıkım çözüm değil. Oradaki insanlar bu ülkenin fedakar insanları, devletine, bayrağına bağlı insanlar. Ne istemişler. Yaylaya ev yapmışlar. Yıkarsanız o zaman devletimize ve hükümetimize küserler, buna gerek yok. Yaylada ev yapanlara öneri getirirsiniz, şunları şunları yapın. Yapmazsanız yıkarım. Olur biter’ ifadelerini kullandı.
Editör: TE Bilisim