Tandoğan’ın Hüzünlü Günü

TİSKİ Genel Müdür Yardımcısı Nurettin Tandoğan’ın kayınpeder acısı. Tandoğan: ‘’Kayınbabam Hacı Mustafa Tandogan rahmeti rahmana kavuşmuştur. Cenazesi Cuma günü Of ilçesi Uğurlu mahallesiNazarlı camiinde ikindi namazından sonra aile kabristanlığına defnedilecektir.Allah CC rahmet eylesin.Amin.’’ açıklamasını yaptı.

Erbaş’ın İlk İcratı

Diyanet İşleri eski başkanı Mehmet Görmez’in görevden alınmasının gerekçelerinden biri olarak gösterilen Kutlu doğum haftası günü yeni başkan Ali Erbaş tarafından ilk icraat olarak değiştirildi. Bu değişim günün en çok konuşulan konularından biri olurken vatandaşların memnuniyet sözleri öne çıktı. Diyanet'ten yapılan açıklamaya göre, Kutlu Doğum Haftası bundan sonra Mevlid Kandili ile aynı hafta kutlanacağı bildirildi. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, "Yeryüzünü teşrifleriyle insanlığın istikbalini aydınlatan, hicretiyle medeniyet kuran Hz. Peygamberin (SAV) doğum günü Mevlid-i Nebi (12 Rebiulevvel), hicretle başlayan medeniyet inşasını daha iyi anlamak adına, bir hafta boyunca yurt içinde ve yurt dışında, önemli etkinlikler ve özellikle gençlerimize yönelik  programlarla ihya edilecektir" dedi.

Araklı’ya 118 Konut

Trabzon’un Araklı ilçesinde yaptırılan 118 adet afet konutunun kura çekimi noter huzurunda yapıldı. Yapılan kura çekiminin ardından hak sahipleri evlerine kavuştu. Kura çekimiyle dolayısıyla düzenlenen törene Araklı Kaymakamı Ahmet Günaydın, Araklı Belediye Başkanı Recep Çebi, İl AFAD ve Acil Durum Müdürü Ömer Kıratlı, hak sahibi afetzede aileleri katıldı. Burada bir konuşma yapan İl AFAD ve Acil Durum Müdürü Ömer Kıratlı, bölgenin jeolojik ve iklim şartları bakımından afet riski altında olduğunu hatırlatarak “Bölgemizin jeolojik, topografik ve iklim şartları nedeniyle çeşitli tarihlerde meydana gelen afet olayları sonucu Araklı ilçesinin muhtelif mahallelerinde toplam 118 halk sahibi afetzede ailenin nakli 7269 sayılı Afetler Yasası kapsamında uygun bulunduğunu ve nakle tabi tutulan ailelerin iskanlarının sağlanabileceği en uygun yer olarak Araklı İlçe Yolgören Mahallesi mülkiyeti şahıslara ait taşınmaz tespit edildiği belirtilmiştir.” dedi.

Başkana Ziyaret

Her yönüyle Trabzon platformu Başkanı Köksal Öztürk, yakın akrabası Balıkesir Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Fatih Aksoy’u makamında ziyaret etti ve Trabzon ve Trabzonspor’u konuştu.

Trabzon’da Alzheimer

Çağın en önemli hastalıklarından biri de Alzheimer. Trabzon’da hastalıkla ilgili açıklama ve rakamlar şöyle: ‘’Her 65 kişiden 1’i Alzheimer hastalığıyla mücadele etmekte. Üstelik Alzheimer hastalarının büyük çoğunluğunu yaşlı olmasına rağmen gençlerde gittikçe daha sık görülmeye başladığı da korkutucu bir gerçektir. Ülkemizde gittikçe yaşlanan nüfus gerçeği de göz önüne alındığında görülmektedir ki 30-40 yıl sonra Alzheimer çağımızın hastalığı olacaktır. Günümüzde 680 bin kişinin Alzheimer hastası olduğu bilinirken 2030’da dünya üzerinde bu hastalığa yakalananların sayısının 74,7 milyona ulaşması beklenmektedir. Yaşlı kuruluşlarda bulunan 234 yaşlıdan 130’u Alzheimer hastası. Nüfusun yaklaşık %17 sinin yaşlı olduğu göz önüne alınırsa Alzheimer hastaları için özel bir merkez bulunmamakla birlikte 2 yaşlı kuruluşu olmasına rağmen özel sektörün ya da yerel yönetimlerin bu alanda çalışan kuruluşlarının bulunmaması büyük bir eksiklik.’’

Cansu Yası

Araklı’da Çebi Ailesi, genç kız Cansu’nun vefatına ağlıyor. Ömrünün baharında hayatını kaybeden genç için Çebi Ailesi mensupları duygusal mesajlar yayınladılar. Araklı Belediye Başkanı Recep Çebi, Cansu’nun vefatı sonrası şunları yazdı: ‘’ Ailemizin ferdi olan Cansu'nun aramızdan ayrılışı bizleri derin biz üzüntü içerisinde bıraktı. Genç yaşta hayata gözlerini yumdu. Allah rahmet eylesin, sabırlıklar diliyorum.’’

Bu İş Tutar

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca 35 İlde yürütülmekte olan Tıbbi ve Aromatik bitkilerin Geliştirilmesi ve Yayınlaştırılması projesi kapsamında Projeyi uygulayan iller arasında yer alan İlimiz Trabzon 'da Şekerotu olarak bilinen Stevia bitkisi yetiştirildiğinde başarılı sonuçlar alındı. Ortahisar   İlçesiGölçayırMahalesi çiftçilerinden Temel Şeremit İl   Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cahit Gülbay, İl Müdür Yardımcısı Mustafa Mazlum, Bitkisel Üretim Şube Müdürü ve Teknik elemanların katılımı ile gerçekleştirilen Şekerotu deneme bahçesi hasadında  yaptığı açıklamada “ İl Tarım Müdürlüğümüzden, bölgemizde yapılması planlanan olan şeker otu yetiştirildiği teklifi geldiğinde   Tarımsal yeniliklere son derece açık olan bir üretici olarak gelen bu teklifi   hemen kabul ettim. Şeker otuna olan ilgi tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde giderek artıyor. Başta Şeker hastalarının şeker yerine kullandıkları bu bitki gıda sektöründe de kullanımı yaygınlaşmakta. Çaykur Genel Müdürlüğümüzün bu bitkinin sanayide kullanımı konusunda çalışmaları var. Çaykur’un ürettiğimiz bu ürünü alım garantili yetiştiricilik modeli ile biz üreticilere destek olacak çalışmalar yaparsa bu ürün yetiştiriciliği gelişerek artar.   İnşallah önümüzde ki dönemde bu bitkinin daha geniş alanlarda yapmak istiyorum”. Dedi.

Başkan Balta’dan Açıklama

Vakfıkebir Belediye Başkanı Muhammet Balta aşırı kuralık nedeniyle Vakfıkebir ve tüm yöredeki ilçelerde yaşanan su sıkıntısı ile ilgili açıklamalarda bulundu.  
“Su dağıtımının Vakfıkebir Belediyesi olarak bizim sorumluluk alanımızda olmamasına rağmen yaşanan mağduriyetleri giderebilmek için büyük gayret gösteriyoruz” diyen Başkan Muhammet Balta, “550 litre olarak hesaplanan su miktarı 115 litreye kadar düştü. Bu suyun üstlere çıkması için basınçlı olarak gelmesi ve yukarıdaki depoları doldurması lazım. TİSKİ’de çalışan personelimiz geceleri suları kapatarak bu depoları doldurmaya çalışıyorlar. Ellerinden gelen gayreti gösteriyorlar.

Ancak bu Vakfıkebir’e özel bir sıkıntı değil genel bir sıkıntıdır. Tüm yöredeki ilçelerimizde aynı sıkıntı var. Bölgemizde yaşanan kuraklık nedeniyle su sıkıntıları yaşanıyor. Bu sorunun kesin çözümü baraj yapmaktır. Bu konuyu hem TİSKİ Genel Müdürlüğüne hem de Bakanlığımıza ilettik. Onlarda bu konuda çalışma başlattılar ” dedi. Başkanımız Muhammet Balta ayrıca kendilerine gelen talepler doğrultusunda tankerle birlikte mahallelere su gönderdiklerini ifade etti.
 
Editör: TE Bilisim