Ahmet Sarı. Trabzon’un girişimci iş adamlarından birisi. Aynı zamanda da yenilikçi ve üretgen. Sarı, AK Partinin kuruluş yıllarında siyasete renk kattı. Merkez İlçe Başkanlığında etkili görev yaptı ve Milletvekili aday adayı olarak da farklı bir kampanyası oldu. Sonrasında ise işine yoğunlaştı. Özellikle Cephaneliğin turizme kazandırılması, zaman içinde tartışılsa ve inşaatı durdurulsa da tamamlandığında takdir edilen çim ile kaplı restorantın anıtlar kurulu izni ile açılması, cephanelikte Avrupai bir dönemi başlattı.

Ahmet Sarı Trabzon’da Demiryolu platformunu kurarak mücadelesini veren isimdi. Uzun zamadır sessiziliğini koruyan Sarı TAKA Gazetesi’nin sorularına içtenlikle cevap verdi. İşte o söyleşimizin çarpıcı bölümleri: 
 
Çok Önemli Bir Yatırım Yaptık
 
TAKA Biraz yoruldunuz ama ortaya yeni ve farklı bir eser çıkardınız. Öncelikle bu yeni proje ile ilgili neler söyleyeceksiniz?
 
AHMET SARI: Gerçekten önemli bir yatırım yaptık. Bir tarihin sürdürülebilmesi için yaşanılır olması lazım. Trabzon tarihinde önemli bir yeri olan, özellikle Osmanlı Devleti’nin de son döneminde önemli bir yeri olan cephanelik olarak kullanılan aslında taş bir bir binayı yaşanılır ve sürdürülebilir bir hale getirdik. Bu anlamda biz bu açıdan Trabzon’a katkı sağladık, tarihine katkı sağladık. Burada yaklaşık 20 bine yakın dikmiş olduğumuz kök fidanlar ile beraber  çevreye  ve doğaya katkı sağladık. Sözünün altını çiziyorum Tarihin sürdürülebilir olması açısından çok mutluyum.
 
Yeteneğiniz Varsa Bu Hayali Gerçeğe Dökebiliyorsunuz
 
TAKA Sayın Sarı, mimar değilsiniz ama mimarın ötesinde bir hayal dünyanız var, uygulama beceriniz var. En son yapmış olduğunuz uygulamada size ilham olan şey neydi?
 
AHMET SARI: Mimarlık okumak başka bir şey ama görsel algı bazen mimarlığın önüne geçebiliyor. Gezmekle geliştiriyorsunuz bu algıyı, birde yeteneğiniz varsa bu hayali gerçeğe dökebiliyorsunuz. Bu anlamda dünyada son zamanlarda dikey bahçeler, yeraltı binaları, yeşil  binalar, enerji binaları, sürdürülebilir binalar ciddi bir revaçta. Çünkü gelecek yok olan bir yeşil ile yok  olmaya mahkum bir sürece girdi. Çevre var olabilmemiz için gerekli. Bizde doğayı taklit ederek mimari bir tasarım yaptık. Bunu yaparken önce bir maket süreci ile başladık. Ondan sonra da bunu Anıtlar Kurulu, Büyükşehir Belediyesi  ve bu işte taraf olan herkes ile birlikte bir masa etrafında değiştire değiştire, yenileye yenileye neticeye aldık. Bu aslında bir ekip çalışması. Doğaya ve tarihe saygılı bir şekilde netice aldık.
 
Şehrime Kalacak Bir Proje
 
TAKA Eleştiriler sizi yormuş ama yıldırmamış..
 
AHMET SARI: Aslında hiç yılmadım. Biraz inatçı bir adamım. Bunlar yaşamın içinde var olan şeyler. İnsan her zaman her doğruyu doğru olarak göremeyebilir. Bazen insan eleştiri yaparken haddini aşabilir. Bunları sabretmek lazımdı. Bende sabrettiğim kanaatindeyim. Sabrederken evet çok yoruldum. Çünkü, inandığım şey şuydu Trabzon adına güzel bir şey yapmak.  Bu benim çocuklarıma değil şehrime miras bırakacağım bir eserdi. Kiralama süreci sonrası bana kalmayacak bir eser burası. Bu devlete kalacak bir eser. Ben hiçbir zaman yaptığım faaliyetlerde kendimi düşünmedim şehrimi düşündüm. Hep şehrim adına proje ürettim buda benden şehrime kalacak bir proje. Ben bu şehre  bir eser bırakmak istedim ama belki yanlış anlaşıldım. Birileri belki yanlış anlatmak için bir mücadele verdi. Bu özel bir projedir. Bu özel bir çalışma olduğu kanaatindeyim. Bu sürecin çok duygusal olmayan bir yanı olduğu kanaatindeyim. Ama nihayetinde bizim yaptığımız her şey hukuka ve mimari normlara uygun olduğu için neticesinde kanaatimce uygulama aşaması da çok özel olan birebir uygulanan nadir projelerden bir tanesi oldu. Bu anlamda ben çok mutluyum, başardığıma inanıyorum. Bu kadar yorgunluğa rağmen başarılı bir şey yaptığıma inanıyorum.
 
En Az 15 Yıla Taşımalı
 
TAKA Bu bölge için turizmin omurgasını artık Körfez ülkelerinden gelenler oluşturuyor. Ticaret ve sanayi odasında da aktif görevlerde bulunmuş birisisiniz. Körfez turizmi ile ilgili nasıl bir değerlendirme yapacaksınız?
 
AHMET SARI: Şunu net olarak söyleyeyim. Körfez turizmi Trabzon’a adımı ilk attığı zaman çok sayıda STK üyesi ve o dönemin ilgilileri ile bir çok görüşme yaptım. Turizmde alt yapıyı yaparsınız. Bu çeşitliliğini oluşturursunuz, bu sadece bina ile değil gıdası ile fiyatları, hizmeti, çalışanı ile birlikte oluşturulmalı. Fakat biz bu süreci doğru işletemedik  bu güne kadar. Bir dönem 1990’lı yılların başlarında Rusya’nın Karadeniz’e akın etmesi ile beraber yaptığımız hatalardan dolayı bir tecrübe edinmiştik. Fakat bu tecrübeleri hala neticelendiremedik. 2 gün önce MÜSİAD’ın yaptığı bir toplantıda ben çalıştay önerdim. Başkan Ali Kaan Bey’de çok duyarlı, Trabzon adına önemli bir şahsiyet, çalışkan bir şahsiyet. Öncelikle bu çalıştayın Trabzon turizminin geleceği adına, STK ve paydaşlar üzerinde bürokrasiyi içine katmadan kendi içinde bütün notları ile alınıp daha sonra bürokrasinin önüne koyarak Trabzon turizmini minimum 15 yıla taşımak için çalışılmalı. 15 yıl çok önemli bir süreç 15  yıl turistleri elinizde tutamazsınız  kitleden bir daha müşteri alamazsınız. Bunu çok net gördük. Bunu Rus turizminde gördük.
 
Turizm Olmazsa Olmazımız
 
TAKA Körfez turizminin yarattığı ekonomik büyüklüğün azalmaya başladığı söyleniyor, doğru mu?
 
AHMET SARI: Turizm su gibi değildir. Gider bir daha sana döner değildir. O başka kanala girdiği zaman geri dönmesi imkansızdır. Bu süreci şuan çok iyi değerlendirmemiz lazım. Şu aşamada gelen turistler merkez olarak Trabzon’u belirliyor. Çok ciddi uçak ve gelen sayısı var. Ama bu yıl dağılıyorlar, komşu illere gidiyorlar. Yani bunun akabinde Trabzon’a daha az para bırakıyorlar. Bunlar çok önemli şeyler. Çok doğru tespit edilmesi lazım. Turizm paradır. Tabi sevgi de olacak ama bu sevgi para ile geri dönecek. Turizmin maksadı ekonomidir. Maalesef  Trabzon’da Arap turizmi ekonomisiz bir turizme gidiyor. Çünkü ev sahibi oluyorlar, mülk sahibi oluyorlar bu bize çok fazla katma değer sağlamayacak. Bizim gibi marketten alış veriş yapıyorlar, evde ekmeğini yemeğini yapıyorlar. Turist yerel halk olmaz. Gelir, yer, içer, eğlenir ve gider. Bizim komşumuz değil misafir olma durumları vardır. Onun için bunlara dikkat etmek lazım.
 
Çok Hareketli Bir Süreç
 
TAKA Bu bölge için demiryolunun olmazsa olmaz olduğunu ifade eden, altını çizen çağrı yapan bir kişisiniz. Demiryolu güzergahı fizibilite ihalesi gerçekleşti. Geç mi kaldık? Demiryolu ile alakalı ne diyeceksiniz?
 
AHMET SARI: Yatırımlar da hiçbir zaman geç kalınmaz. Sadece programdan çıktığı zaman geç kalınmış olur. Çünkü uygulama aşaması artık yok olmuş olur. Nihayet demiryolu bir uygulama süreci olarak devam ediyor. Yaşam çok uzun soluklu bir süreç ama bunun bir an önce olması şehrin kazanımları açısından çok önemli. Demiryolu Platformunu kurarken biz bunun ivedilikle yapılması üzerine kurduk.  Türkiye o kadar hızlı siyasi süreçlerden geçti ki belki bunun bu sürece yayılmasında da haklılık tarafları olabilir. Çünkü uzun değişimler yaşadık, seçimler yaşadık. Kalkışımlar yaşadık. Çok hareketli bir yakın tarih yaşadık. Bazen gecikmeleri insan hoş görebiliyor. Artık yeni bir dönemdeyiz. Hem hızlı proje, hem sistem olarak, başkanlık sistemi olarak yeniyiz. Sayın Cumhurbaşkanımızın dediği gibi her şey daha hızlı olacak mantığı ile baktığımız zaman demiryolu çok daha öne çekilebilir. Çünkü artık teknoloji, yol teknolojisi, tünel teknolojisi çok hızlandı. Katma değer olarak da demiryolunun 5 yıl içerisinde geri dönecek kadar bir katma değeri var. Antalya’daki bir turist bir gün içinde demiryolu ile Türkiye’nin bir çok ilini ziyaret edip Trabzon’a gelebilecek. Bu da çok önemli. Onun için demiryolu olmazsa olmaz. Ticareti zaten hiç katmıyorum. Biliyorsunuz Avrupa’dan kalkan bir tren Çin’e kadar gidebilecek.
 
Siyasette Bir Şekilde Olacağız
 
TAKA: Siyasette de yıllarca emek verdiniz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte AK Parti’de mücadele ettiniz. Türkiye şuan yeni bir döneme girdi. Yeni sistem ile ilgili düşünceleriniz nelerdir?
 
AHMET SARI: MÜSİAD Başkanlığım, ardından bir Ticaret Odası yarışımız oldu. Çok önemli bir proje olarak gördüğüm Cephanelik projesi ile yoğun bir sürece girdiğim için biraz siyasetten geri çekildim ama bu yıldan itibaren bu sistemde bize de çok önemli görevler düşüyor. Bu sistemde olmamız lazım. Bu sistemden öğrenecek çok şeyimiz var. Siyasete artık çok uzak değilim. Çünkü biz zor bir projeyi gerçekleştirdik. Kurumsallaştık. Bundan  sonra siyaseten yeni sistemin başarılı olması için çalışacağız. Bir şekilde mücadele vereceğiz. Bu konuşarak ta, yarışarak ta, paylaşarak da olur. Bu sürecin içerisinde bir şekilde var olacağız. Bize düşen sorumluluğu da yerine getireceğiz.