Karaltın Yönetim Kurulu Başkanı Cevat Kara, Trabzon’a Kuyumcu Kent projesi yapmak istediklerini ifade ederek, “Büyük projeyle birlikte altın ihracatını İstanbul’dan değil, Trabzon’dan yapmak istiyoruz” dedi.

 
Trabzon’da merkezini kurduğu altın şirketiyle İstanbul, Bursa gibi kentlerde çalışma alanlarını genişleten Karaltın Yönetim Kurulu Başkanı Cevat Kara, iş hayatıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Kara, AK Parti Ortahisar İlçe Başkan Yardımcılığı döneminden bahsederek önümüzdeki günlerde yapılacak olan AK Parti Trabzon İl Başkanlığı seçimleriyle ilgili de önemli mesajlar verdi. Kara, “İl Yönetimi Cumhurbaşkanımıza yakışır, AK Parti’nin hizmet kimliğini benimsemiş kişilerden oluşmalı” dedi. Trabzon ve dünyadaki altın piyasasına da değinen Kara, Trabzon’a kurmayı çok istedikleri ‘Kuyumcu Kent’ projesini anlattı, herkesten destek istedi. İşte o röportaj:

TAKA: Sizi Trabzon halkı son yıllarda daha çok siyasi kimliğinizle tanıyor ancak, iş hayatını var ve çok başarılısınız. İş hayatınız hakkın da bilgiler verir misiniz?


KARA: 2002 yılında merkezi Trabzon’da olan firmamız ‘Karaltın’ı kurduk. 2006 yılında İstanbul kuyumcu kentte, imalat hanemi açtım. 2008 yılında da yine İstanbul Kapalıçarşı’da ‘toptan’ mağazamızı açtık. 2 yıl öncede son olarak Bursa’da yine toptan yerimizi açtık. Trabzon hamsisiyle ünlüdür, futboluyla ünlüdür, ekmeğiyle ünlüdür ama Trabzon’un birde Hasır’ı vardır ve çok da yaygın değildir. Trabzon Hasır’ı şehrimiz için bacasız bir fabrikadır. Yani biz kuyumcular olarak 6 bin-7 bin kişiye istihdam sağlıyoruz.

Şehrimize Kazandırıyoruz

TAKA: Trabzon Hasır’ıyla şehirde kaç kişi ilgileniyor.

KARA: Profesyonel olarak bu işle ilgilenen 15-16 kişi vardır. Biz ne yapıyoruz, Burada kazandırdığımızı örücülerimizin dokuduğu parayı yurt dışına satıyoruz, Türkiye’nin bir çok iline satıyoruz ve oradaki paraları Trabzon’a getiriyoruz. Yani Trabzon’a para kazandırıyoruz. İstanbul’daki iş yerimizle ilgili orada toptan yapıyoruz, kuyumculara hizmet veriyoruz, Bursa’da da aynı şekilde. Trabzon’u sevdiğimizden dolayı biz şehrimizde kaldık, hizmet verebilmek için. Bir merkezimiz burasıdır. Normalde sadece para kazanmayı göz önüne alsak, İstanbul’da kalırız daha çok kazanırız. Ama biz Trabzon’u merkezimiz olarak tutuyoruz burada hem şehrimize kazandırıyoruz hem de istihdam alanı oluşturmuş oluyoruz. Şuan da 26 kişi sigortalı olarak istihdam sağlıyoruz. Ancak bir de bunun ‘Parktime’ olan yönü var. Onu da şöyle anlatayım; Malzeme başı işçilik alan da örücü 300 kişi bayan çalışanlarımız var. 

6 Bin Örücümüz Var

TAKA: Siz ve sizin gibi çalışanlar Trabzon’da toplamda kaç kişiye istihdam sağlıyor.

KARA:Totalde Trabzon’da 7 bin civarında bir istihdam sağlıyoruz kuyumcular olarak. Atölyedekileri saymazsak 6 bin kişi evlerinde örücülük yaparak bu işten ekmek yiyor. Evde çalışan arkadaşlarımız atölyede yani burada dokuma yapsa ve sigortalı işçimiz olsa bizim için daha karlıdır. Ancak, örücü diyor ki ben hem dokuyayım, hem çocuğuma bakayım, hem bahçemde işim varsa bahçemi yapayım. Boş zamanın da da, yani kendine kalan zamanında da örücülük yapıyor ve evin gelirine rahatlıkla katkı sağlayabiliyor.  Bu sektörde ben çok biliyorum dokuyuculuk yaparak ev yaptıran, çocuğunu okutan var, hasta olup çocuğunun tedavisi için parasını kullanan var. Yani asgari ücretle çalışsa bin 600 TL para alır ancak, evinde yaptığı için hem evinin ihtiyacını görüyor hem de daha fazla örüyor, daha fazla kazanıyor. Burada örücülerimizin en büyük istediği bir iş yerine bağlı kalmamak. Evinde bu işi yapmak.

Altın Her Zaman Altın     
 
TAKA: Son yıllarda altın piyasası çok hareketli ve altına rehavet artmış durumda bunu neye bağlıyorsunuz?
 
KARA: 2014 yılının Nisan ayına kadar, Ortadoğu’ya büyük bir ihracat yapan bir firmaydık. Bakıyoruz, Ortadoğu’da devlet kalmadı. Biz Suriye’ye, Irak’a, Mısır’a, Libya’a ihracat yapıyorduk. Dünya’da her şey altına rezervli ne kadar altın rezervin varsa o kadar paran vardır. Şimdi dünyada savaşta çıksa dolar sıfırlanabilir, Euro sıfırlanabilir ama altın her zaman altındır. Dünya’daki karışıklık aslında altının el üstünde tutulmasına sebebiyet veriyor. Şuan ki duruma bakıldığın da da bunun çok aşağı geleceğini görmüyoruz.

Gurur Projesi Olacak
 
TAKA: Trabzon’da kuyumculukla ilgili konuşulan bir proje var mı?
 
KARA:Şuanda ben Trabzon Ticaret Odası’nda komite başkanıyım. Türkiye’de 3 tane imalat kenti vardır. 1 İstanbul, 2 Kahramanmaraş, 3 Trabzon. Bir sürü atölyemiz var. Bizim bir projemiz var ne bu projemiz var. Nedir bu projemiz. İmalathanelerimizin daha rahat çalışabileceği otoparkının olduğu, güvenliğin olduğu ve herkesi bir araya topladığımız bir ‘Kuyumcu kent’ projemiz var. Bu nedir 20 tane hasır imalatımız var, 10 tane bilezik imalatımız var, 5 tane alyans imalatımız var, bunları bir araya toparlayıp hem güvenliğini sağlamak hem de hepsini bir araya getirmek istiyoruz. Hem de bu nedir, dışarıdan biri geldiğinde ‘işte burası da kuyumcu kentimiz’ diye bilmemiz gerektiğini düşünüyorum.

Kazandırmayı Hedefliyoruz

Bir de bunları yapınca belki artık İstanbul’dan ihracat yapmayız da Trabzon’dan yaparız. Bunlar için önemli bir projemiz var. Bu konuda yer araştırmalarımız devam ediyor. Gerek Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanımız sayın Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu olsun, Ortahisar Belediye Başkanımız sayın Ahmet Metin Genç olsun bizlere bu konuda yardımcı oluyorlar, olacaklar. Önümüzde bir TTSO seçimleri var, seçimin ardından bunu da hem TTSO yem de Kuyumcular Derneği olarak Trabzon’a kazandıracağız. İstanbul’da bir kuyumcu kent 40 bin kişilik kapasiteli. Bizde burada ona yakın bir proje gerçekleştireceğiz.

Turizme de Katkı Sağlayacak

Şunu da düşünüyoruz, Kuyumcu Kent’te üst katlar imalathane alt katları ise Trabzon’un yöresel ürünlerinin satıldığı, gümüş olsun, kazazın olduğu, peştamalın olduğu gerekirse gıdanın olduğu bir yer haline getirmek istiyoruz. Örnek veriyorum bir turist geldiği zaman hem yöresel ürününü alıp hemKuyumcu Kentte gezebileceği bir proje istiyoruz. Trabzon mimarisiyle bezenmiş bir projeyi Trabzon’a kazandırmak istiyoruz. TTSO’da da komite da adayı bu dönem inşallah Trabzon’da bu projeyle önemli bir adım atmış olacağız.
 
Trabzon’da Oturan Bir Başkan İstiyoruz         
 
TAKA: Trabzon’da esnaf olan, bu şehirde yaşayan herkes futbola yakından ilgisi vardır. Trabzonspor yönetimi 50. Yılda şampiyonluk parolasıyla geldi ancak gidişat hem futbol anlamında hem ekonomik anlamda kötü. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?
 
KARA: Biz Trabzonspor’la yaşıyoruz. Trabzonspor’umuz Anadolu’nun ağabeyidir, efendisidir. Biz her dönem maalesef birine sarılıyoruz ve diyoruz ki ‘Şu başkan gelse bizi kurtarır’ artık bende kendi şahsımda şunu diyorum; Trabzonspor’a dışardan, ithal başkan istemiyoruz. Burada yaşayan bir başkan olsun. Trabzonspor bu şekilde günden güne kan kaybetmeye devam ediyor. Biz bu takıma değer veren inşaların başkan olmasını istiyoruz. Trabzonspor’la yatıp kalkan, mesaisini ona harcayan ‘daha iyi ne yapabilirim’ diyen insanların başta olmasını istiyoruz. Aksi halde çöküntü devam edecek. Yeni bir stadımız var, açıldığından bugüne iyi bir seyirciyle oynuyoruz. Ama son zamanlar da alınan sonuçlar bizleri her zaman aşağı doğru çekiyor. Ben şunu diyorum, artık biz Trabzon’da oturan bir başkan istiyoruz.
 
Ak Parti’nin Kimliğine Uygun İsimler…
 
TAKA: Siz de iyi bir AK Partili’siniz. Ortahisar yönetiminde görev aldınız. Seçimler de ön planda oldunuz. Yakın zaman da bir il kongreniz var. İl kongresini değerlendirir misiniz?

KARA:2012’den 2017 10 Aralık’a kadar, AK Parti Ortahisar ilçe Başkan yardımcılığı görevini yürüttüm. Bu sürede en çok seçim yaşayan ve seçimler de de oylarımızı devamlı artırarak yolumuza devam eden bir ilçe yönetimiydik. Şimdi Trabzon’da bir il seçimi var. Şuan da ülkesi ve milleti için koşan bir Reis’imiz (Recep Tayyip Erdoğan) var. O’nun hakkını ödeme şansımız yok. Yine akabinde hiç durmadan koşan bir bakanımız var. Bende şunu diyorum; il yönetimindeki arkadaşlar kim olacaksa, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a layık, Sayın İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu’ya layık, Trabzon’a hizmet edebilecek, AK Parti’nin kimliğine uygun, çalışan, hizmet eden arkadaşlara ihtiyaç var.

Çimento’nun Yerine Disneyland

TAKA: Peki Trabzon, istediği yatırımları alabiliyor mu?

KARA: Ben Trabzon’a daha fazla yatırımın yapılmasını istiyorum. İşte bizim bir dolgu alanımız var hızla bitmesi gerekiyor. En büyük sorunumuz yol sorunu yapılıp bitmesi lazım. Hafif raylı sistem olmazsa olmazımız. Öte yandan kentsel dönüşüme de hız verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Değirmendere’ye baktığımız da otogar alanı, çimento fabrikası, Çömlekçi bitmemiş tabiri caizse bir harabe. Trabzon ismine yakışır bir kent olmalı. Çimento fabrikasının yeri büyük bir yeşil alan yapılıp şehrimize pekala kazandırılabilir. Yani bir disneyland projesi orada yapılabilir. Trabzon’da turistlerimizi tutabilmek, turizmi 12 aya yayabilmek için projelerin geliştirilmesi gerektiğini düşünüyorum.
Furkan YİĞİT