TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Muhammet Balta Taka’ya Konuştu

AK Parti’nin Trabzon Milletvekili ve Çevre Komisyonu Başkanı Muhammet Balta ile Meclisteki odasında uzun bir sohbet yaptık. Balta, Trabzon’un sorunları, Türkiye’nin meseleleri ve Çevre ile ilgili sorularımızı cevaplarken fındık ile ilgili de önemli mesajlar verdi: İşte o röportaj:

Paydaşlarla Hareket Edeceğiz

TAKA: Çevre komisyon üyeliğiniz tekrardan hayırlı olsun Sayın milletvekilim, mesajınız ne olacak?

MUHAMMET BALTA: Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde bir yasama ikincisi denetim görevimiz var. Her ikisini de yapacağız. Oturarak bunlar olmaz. 26 Komisyon üyesini harekete geçirmeden ve paydaşları dinlemeden, onların görüşlerini almadan bir şey yapamazsınız. Belediyeler ve STK’lar, Bilim Adamları bütün bunların hepsinin görüşlerini alıp ortak noktada buluşup yola devam edeceğiz. Teşekkür ediyorum.


TAKA: Çevresel önlemler, ÇED raporlarının geç çıkması yatırımların önünü kesiyor gibi bir algı var, doğru mudur bu?

MUHAMMET BALTA: Dünyanın en gelişmiş ülkelerindeki çevre kanunlarını incelettim. Türkiye bunların neredesinde ve biz bundan sonra ne yapmamız lazım. Türkiye’de sanayi ve turizm gelişsin diyoruz. Turizm neye bağlı çevreye bağlı. Çevreyi temiz tutarsanız turist gelir. Allahın verdiği doğa ne kadar güzel olursa olsun temiz tutmamış iseniz perişan etmiş iseniz ve kanalizasyonu yoksa alt yapısını yoksa ve çöpler dağılmış ise koku geliyorsa turist gelmez. Türkiye’nin de kalkınması lazım. Cari açığa önlem almak için de sanayinin gelişmesi lazım ve çevreyi kirletmemesi lazım. Sürdürülebilir kalkınma diyoruz ve kalkınacağız, çevresel hassasiyetleri de önde tutacağız. Yatırımların ve yatırımcıların önünü kapatmayacağız, açacağız. Bu konuda çevre komisyonundaki tüm arkadaşlar kararlıyız.

Alt Yapı İle Değerlendirin

TAKA: Temiz bir çevre için alt yapı hizmetleri önemli. Ancak yerel yöneticiler çok dertli, alt yapıya yapılan yatırıma seçmen prim vermiyor?


MUHAMMET BALTA:
Belediyeler hizmet yapacak ve alt yapıyı ihmal etmeyecekler. Belediye başkanlarına karşı toplum bakacak. Alt yapıya yatırım yapanı mükafatlandıracak. Projeleri ön planda tutan belediyeleri vatandaş alkışlayacak. Biz makyaj yapanları alkışlıyoruz! Yağmur suları ile kanalizasyon ile uğraşanı görmez isek adaletsizlik olur. Türkiye ve dünyanın önde tutacağı projeler çevresel projelerdir. Çerveyi korumakta alt yapıya yatırımdan geçer.

Sahadaki Sorunlar Kampa Geliyor

TAKA: Sayın vekilim Kızılcahamam kampında idiniz, nasıl geçti?


MUHAMMET BALTA:
Kamp standart hale geldi. 27’inci toplantıyı yaptık. Orada milletvekilleri alanda milletin onlara aktardığı, sıkıntı olarak gösterdikleri sorunları demokratik bir şekilde dile getirme fırsatı buluyor ve milletin sesi oluyorlar. Hangi sorunlar var, en üst düzeyde Cumhurbaşkanımıza aktarıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız ilk gün basına açık konuştu. Ardından Bakanlar sunumlarını yaptı. Ekonomi Bakanımız Berat Albyarak bey, Dış işleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu bey, İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu bey sunum yaptı. Cumhurbaşkanımız başkanlığında bakanlar kurulu oturdu ve milletvekillerimize de söz verildi, onlarda sıkıntıları aktardı ve bakanlar cevapladı. 6 ayda bir bu buluşma yapılıyor. Milletin lehine olumlu sonuçlar çıkıyor, eksikliklerimizi görüyoruz. Yaptıklarımız var, yapamadıklarımız var. Milletin bize getirdiği eksiklikler var. Birebir dile getiriliyor. Takipçisi ise Cumhurbaşkanımız oluyor. Bu Türk siyasi yaşamına AK Partinin kazandırdığı en önemli projelerden birisidir. AK Partinin farkı da burada. Hep ilkleri yapıyor. Milletvekilleri yakınen tanışıyor, aileler kaynaşıyor.

Trabzon İçin Durmak Yok

TAKA: Ekonomide kırılganlık söz konusu. Bundan yatırımlar etkilenlendi. Trabzon’da yeni bir planlamaya gidilir mi?


MUHAMMET BALTA:
Trabzon şehir hastanesinde herhangi bir sıkıntı yok. Yatırım adası ile ilgili TTSO yatırımcı bulabiliriz dedi. Orada da bir sorun yok. Trabzon yerel basınında yer aldı, Avni Aker ve Yavuz selim stadı yıkıldıktan sonra Amatör takımlar ne olacak? Akyazı’nın yanında iki stad, ortasında tribün aynı anda iki maç oynanacak ve izlenebilecek. Bunlar iptal edildi dendi. Kampta hem eski Bakanımız hem de yeni Bakranımızla bir araya geldik. Yeni Bakanımıza aktardık. Osman Aşkın Bak bakanımız da yeni bakanımız Muharrem Kasapoğlu beye aciliyetini anlattı. İptal yok. Şu anda küresel manada 15 Temmuz’da gerçekleştiremediklerini eknomik krizle yapmak istiyorlar. Müdahale var. Fedakarlığı sadece devlet değil vatandaş yapmıştır. Bazı yatırımların ötelenmesi sözkonusudur ama Trabzon ile ilgili böyle bir durum yok. Önemli olan ülkemizin bağımsızlığı ve özgürce yoluna devam etmesidir. Baskılara karşı alınan önlemlere destek vermemiz lazım. Türkiye genelinde milletimiz hükümetimizle beraber oynanan oyunları görüyor. Küresel finansal krizle ülkemizin önünün kesilmeye çalışıldığını halkımız biliyor. Berat Albayrak Bakanımız Tarih, Tarih krizi anlattı. Türkiye’nin finansal olarak hangi önlemleri aldığını aktardı. Enerji Bakanlığındaki başarılı çalışmalarını ekonomi yönetiminde de devam ettiriyor. Ekonomik sıkıntıları da küçük hasarlarla birlikte atlattık. İstikrarlı bir yönetim var. Yolumuza devam edeceğiz. Kamu yatırımları ve özel sektörün sorunlarını yakından takip ediyoruz.

Milletin Adayları İle Yarışacağız


TAKA: 20 yıllık bir siyasetçi oldunuz. 1999 yılında aktif olarak başladınız, İl genel meclis üyeliği, Meclis Başkanlığı, İl Başkanlığı, Bakan yardımcılığı, milletvekilliği ve komisyon başkanlığı. Bu süreçlerde çok şey yaşadınız. Kapatma davası, 17-25 Aralık, 15 Temmuz darbesi. Hep dik durdunuz. Yerel seçimler geliyor. Nabız tutuluyor. Neler söylemek istersiniz aday  adaylarına?


MUHAMMET BALTA: AK Parti 2011 yılından itibaren girdiği tüm seçimlerde tek başına kazanmış. Sadece 7 Haziran’da sıkıntı yaşamış. Yerel seçimler önemli. Trabzon bizim aşkımız ve sevdamız. Buralara gelmemizi sağladı. Doğup büyüdüğüm şehri ayrıcalıklı olarak kabul ederim. Zor bir şehirdir Trabzon. Coğrafyası ile zor, yatırım açısından zor. Hizmet maliyetlerinin kat, kat katlandığı şehirdir. Orada Belediye Başkanlığı zor. 780 bin kişi lider. Çok emek verirsiniz ama karşılığını alamayabilirsiniz. Çok emek verirsiniz faydasını başka yerlerde görürsünüz. Trabzon sizi uğurlarken vefasını gösterdiği şehirdir. Yaşarken vefasını göstersin isteriz. Ama yaşarken  yapmayabiliyor. Küsmeyeceksiniz. Yerel seçimlerde iddiası olan partiyiz. İsteriz ki Trabzon’u her yönüyle birlikte yaşamış, sorunlarını sıkıntıların bilen ve ilçelerinde ve merkez de sorunları bilen ve onları çözmeyi sevda haline getirmiş ve bundan haz almış insanların Trabzon’da aday olmasıdır. Hiçbir önyargımız yok. Şu olsun bu olsun yok. Yerel yönetimler başkan yardımcımız Trabzon’a geldi ve çalışma yaptı. AR-GE’de çalışıyor, anketler yapılıyor. Başkan Sayın Yusuf Ziya Yılmaz bize sordu ve bizde ‘Önce veriler çıksın biz sonra konuşalım’ dedik. Bizim de görüşlerimiz var, bizde söyleyeceğiz. Trabzon’un ve ilçelerin faydasına olacak arkadaşlarımızı değerlendirip görüşümüzü objektif bir şekilde söyleyeceğiz. Bütün milletvekili arkadaşlarımız aynı görüşteyiz. Burda benim adamım olsun şurada şu olsun demeyeceğiz. En iyi hizmeti kim verecek ise bunları ön yargısız. Milletin adayı kim olacaksa onu söyleyeceğiz. Hedefimiz 18’de 18’dir. Zaten son seçim rakamları bunu gösteriyor. Milletvekili olarak birlik ve beraberliği sağlaycağız.


Fındıkta Kaliteye Yoğunlaşmalıyız

TAKA: Sayın Balta Fındık ile ilgili tepkiler var. TMO taban fiyat açıklamadı. Bu konuda girişimleriniz oldu. TMO depolarındaki 76 bin ton fındığı satmama kararını aldı ve böylece piyasaya müdahale ettiği öne sürüldü. Siz neler söyleyeceksiniz fındıkla ilgili üreticinin beklentisi yine olmadı?

MUHAMMET BALTA: Sadece Trabzon milletvekilleri değil tüm bölge milletvekilleri fındık için bir araya geldik. Trabzon, Giresun, Ordu, Samsun, Düzce, Adapazarı milletvekilleri. FKB yönetim kurulu başkanı Lütfi  Bayraktar da o toplantıya geldi. Toplantıda kimi rekolteyi 650 ton söyledi, kimi 620 bin ton. Biz de 500 bin tonun altında olacağını düşündük. TMO’nun fındık alımına hazırlıklı olması gerektiğini söyledik. Ve TMO’nun elindeki fındığı piyasaya sürmemesi gerektiğini söyledik. Bizim söylediğimiz gibi rekolte 500 bin tonun altında oldu ve TMO’da elindeki fındığı satmayarak fındığa tüccar ve ihracatçı bazında talebi artırdı.

TAKA: Üreticiye neler söyleyeceksiniz?

MUHAMMET BALTA: Sayın Turgut, Taban fiyat açıklanmasını istedik çaba gösterdik. Milletvekilleri olarak üretici adına sabahın dördünde görüşmelerimiz oldu. Ancak son dönemde yaşanan ekonomik sıkıntı sebebiyle taban fiyat açıklaması yapılmadı. Şu an Trabzon’un batısında 13 TL, Doğusunda 12 TL’den fındık alımı yapılıyor. Daha yüksek olsun istedik. Biz her zaman üreticilerimizin yanındayız ve olmaya devam edeceğiz. Söylemek istediğim bir şey daha var ki, o da fındık üreticilerinin fındık bahçelerinde verimi artırmalarıdır. Bizler bölgede gerçekten fındık tarımı yapan üretici sayısıyı artırmalı ve randımanı yükseltmeliyiz. Aksi halde fındık elimizden çıkacak.
Yusuf TURGUT