Siyaset tam gaz ama nereye gidiyor belli değil. Büyük şehirler için dönüp dolaşıp aynı isimler üzerinde konuşuluyor. Bu ülke hiç mi yeni siyasetçi yetiştirmiyor?
Önceki  gün açıklanan AK Parti’nin 40 il belediye başkan adayları arasında kaç kadın aday var? Gençlerin ve kadınların önü ne zaman açılacak?
Ankara, İstanbul, İzmir deyince akla iktidardan da muhalefetten de aynı isimlerin gelmesi, tartışmaların bunların etrafında dolaşıp durması çok sıkıntılı bir durumu ifade etmiyor mu?
80 milyonu aşan bir nüfus içinde siyasete ilgi bu kadar yoğun iken, bu şehirler için öne çıkacak başka isimler neden olmuyor? Gerçekten merak ediyorum, bu durum kimseyi rahatsız etmiyor mu?AKP genelde büyük illerde eski bakanları sahaya sürmesi, boşuna değildir.
*
 Daha öncesinde yazmıştım. İstanbul, siyasetin başarı örneğidir. Bütün siyasi partilerin hedefinde (yani hayatında) en can alıcı başarı ölçütü İstanbul’dur.
 İstanbul başka hiçbir kentle, hatta yedi coğrafi bölgenin hiçbiriyle mukayese edilemez... İstanbul’u alan Türkiye’yi alır.
İstanbul’da AK Parti’nin adayı belli gibi. TBMM Başkanı Binali Yıldırım. MHP aday göstermiyor.
CHP arayış içinde. CHP, Akif Hamzaçebi’nin Büyükşehir Belediye başkan adaylığı ile başarıyı taçlandırabilir.
Çünkü Akif Bey, her kesimden oy alacak, ortak bir değerdir. CHP, İstanbul’u almak istiyorsa Akif beyin adaylığında bütünleşmelidir.
 Diğer aday Gürsel Tekin’in de tabanda karşılığı vardır. CHP, bu iki aday üzerinde durmalıdır. Beylikdüzü Belediye başkanı Ekrem İmamoğlu, daha genç, İstanbul’u kaldıramaz.
 
*
AK Parti’ nın İzmir adayı; eski bakan Nihat Zeybekçi, Türk siyasetinde çok önemli aktördür. Deneyimli ve başarılı bir isimdir. Cumhurbaşkanı Erdoğan, iyi bir siyaset mühendisidir.İzmir için en iyi aday Zeybekçi’dir.
CHP İzmir’i kaybetmek istemiyorsa. Merkez sağın önemli isimlerinden; İlhan Kesici’yi adaylık için ikna etmelidir.. Çünkü Kesici, hergörüşten oy alabileceği gibi,  güvenilir, devlet ve siyaset adamıdır.
Ak Parti’nin Pamukkale adayı Av. Hasan Oymak, çok önemli bir hukuk adamıdır. Son milletvekili seçimlerinde, Denizli’den 5.Sıra adayı idi. Çok güzel projeleri var. Pamukkale Hasan Oymak ile, Türkiye’nin dünyaya açılan penceresi olabilir..
*
İktidar partisinin başkent adayı belli. Kayseri eski belediye başkanı…Eski Bakan Mehmet Özhaseki..
CHP İle İYİ Parti, Mansur Yavaş, üzerinde duruyorlar. Kişisel görüşümdür. Mansur Yavaş biraz abartılıyor gibi. Konjonktürgereği geçmişte başarı gösterdi, doğru.
 Hatta Ankara’daki seçimlerin galibi idi… AmaMelih Gökçek’in siyasi hilelerine kimse baş edemedi. Elektrik trafolarına kediler girdi ve olanlar oldu. Seçmen iradesi yok sayıldı. CHP’nin değişmez kadrolu adayları var. Bunlardan biri de Rize’de. CHP, Ankara’da bir kadın aday göstermeli ve başarıyı taçlandırılmalı..
*
İsimler üzerinde daha fazla durmak belki şık olmayacak ama, Ankara’da yaşayan ve oy veren birisi olarak kazanan ve kaybeden isimlerin hiç değişmemesi, partilerinin değişebilir olmasına rağmen isimlerinin hep gündemde olması siyasete olan ilgiyi de, siyasetten beklentiyi de azaltıyor.
 Siyasette kaliteye etkisi ise açık. Madem yarış sürekli aynı isimlerle olacak o zaman kaliteye dayalı bir rekabete ne gerek var ki…
Seçmen karşısına kimi koyarsak koyalım eli mahkum, oyunu verecek mantığı siyasi partilerimizi yıpratıyor. Belki liderler bunu çok fark etmiyorlar ama tabanlarının kayması, bir önceki oy oranlarına bir sonrasında ulaşamamaları biraz da bu sebeple oluyor.
İlkeli siyaset, etik davranış derken bunu partileri dolaşıp adaylık pazarlığı yapanlara fırsat vererek gerçekleştirmek mümkün değildir