TAMAMEN YERLİ
 
Türkiye Bedensel Engelliler Ampute Futbol 1. Lig’i sona erdi. 3 puanı silinmesine rağmen 22 puanla ligi 4’üncü sırada tamamlayan temsilcimiz başarılı bir grafik sergiledi. Geçtiğimiz sezon kurulan ve ilk senesinde sadece 3 dış transfer gerçekleştirerek ligi ikinci sırada tamamlayan Ortahisar Belde, bu yıl sadece 1 dış transfer gerçekleştirerek kadrosunu tamamen Trabzonlu oyunculardan oluşturarak sezonu ilk 5’te tamamlayabildi.
 
İLK SENE İLK 2’DE
 
Sezon öncesi hakkında açıklamalarda bulunan Ampute Futbol Ortahisar Belde Spor Kulübü Başkanı Zeki Sancak, kulübü geçtiğimiz sezon kurduklarını vurguladı. İlk sene Ankara’dan 3 transfer yaptıklarını ve ikinci olduklarını dile getiren Sancak, “Ancak bu oyuncuların takımla birlikte idman yapamaması ve maliyetlerinin oldukça yüksek olmasından dolayı Trabzon’daki engelli taramalarımıza devam ettik ve elimizdeki oyuncularla ligi tamamlamak istedik” ifadelerini kullandı.
 
URFALI AMA KTÜ’DE OKUYOR
 
Trabzonlu olmayan sadece 1 sporcusu olduğunu ama onun da KTÜ’de okuduğunu dile getiren Sancak, “Bu yıl cezalı oyuncu oynatmamızla 3 puanımızın silinmesine rağmen ligi dördüncü olarak bitirdik. Geçen yıl 3 transfer ve yüksek maliyetle ikinci bitirmiştik, bu sene kendi oyuncularımızla takımı geliştirerek 4. olduk. Kulübün kurulmasında ve bu spor dalına değer verilmesinde çok büyük katkısı olan Ortahisar Belediye Başkanımız Ahmet Metin Genç’e teşekkürlerimizi sunuyoruz” dedi.
 
İŞİTME ENGELLİLERE DE MÜJDE
 
Gelecek yıl işitme engeli olan bireyleri de bünyesine katabileceklerini ifade eden Sancak, “Trabzon’da engelli sporuna destek veren Ahmet Metin Genç, yakında işitme engellileri de kulübümüz bünyesine almamız konusunda talimatını verdi. Engellilerin spor yaparak yaşama sevinçlerini artırmak için elimizden geleni yapıyoruz. Ampute futbol da Süper Lig ve 1.Lig var bu yıl fazla takım katılmak isterse 2.Ligin kurulması söz konusudur.
 
MADDİ ZORLUKLAR VAR
 
Maddi yetersizlikler konusunda açıklamalarda bulunan Sancak, “AmputeFutbol’da Türkiye söz sahibi bir ülke ama bu profesyonel bir spor haline geldi, sporcular maaş ve transfer karşılığı oynuyorlar. Federasyon maçlarla alakalı olarak otobüs bileti ve bir iki günlük maaşları veriliyor. Örneğin Adana deplasmanı için bizim maliyetimiz 6-7 bin lirayı bulurken, federasyon bize bunun yarısını veriyor. Sayın Ahmet Metin Genç bu konuda kulübe tüm desteğini vermesi bizleri rahatlatıyor” dedi.
 
TECRÜBELİYİZ
 
Paralimpikbranşlarda tecrübeli olduğunu ifade eden Sancak, “Trabzon’da yaklaşık 10 yıl tekerlekli sandalyede basketbol oynattım. Trabzon Bedensel Engelliler Sancak Spor diye bir kulüp vardı, sokakta gördüğümüz engellileri alarak salonlara topladık. Büyük de başarılara imza attık. Koltuk değneğiyle yürüyen veya tekerlekli sandalyeyle yürüyen insana sana spor yaptıracağız demek, onu inandırmak çok zor. Nitekim bunu başardık” şeklinde konuştu.
 
BASKETBOLCULAR FUTBOLA GELDİ
 
Tekerlekli Sandalye Basketbol’u oynayan birkaç oyuncunun aktif olarak Ortahisar Belde Spor Kulübü’nde futbol oynadığını ifade eden Sancak, “Biz Trabzon’da futbolun çok sevildiğini gördük ve burada başarı göstermek istiyoruz. Geçen yıl bu işe başlamamıza rağmen ikinci yılımızda kendi oyuncularımızla dördüncü olmamız gerçekten başarıdır” dedi.
 
YAŞAM SEVİYELERİNİ ARTTIRMALIYIZ
 
Kulüpte yer alan sporcuların yaşam seviyelerinin yükseltilmesi gerektiğine vurgu yapan Sancak, “Bazı sporcularımız çalışmıyor. Bu sporcuları amatör oynattığımız için yaşam seviyelerini yükseltmemiz lazım. Özel şirketlere bunların çalıştırılması adına kanun var fakat idman saatlerinde sahada olmaları gerekiyor, maç zamanı maça gitmeleri gerekiyor, maçtan sonra bir gün izinli olmaları gerekiyor bu yüzden özel sektör çalışanlarını engelli de olsa mesaiye uymalarını bekliyor.
 
KISA ZAMANDA YOL ALDIK
 
Sporcuların idman ve maç programı nedeniyle iş yerlerinde sıkıntı yaşadıklarının altını çizen Sancak, “Bundan dolayı özel sektör tarafından bu tarz sporcular pek tercih edilmiyor. Ancak bireysel işlerle sporcuları bir yerlere getirmek gerekiyor. Tabi bu zor, önemli olan da zoru başarmaktır. Projeyi ben Ahmet Metin Genç’e gösterdiğim zaman çok beğendi ve engelli insanlara spor yaptıralım, “şevk verelim” dedi. Kısa zamanda da uzun bir yol aldık” ifadelerini kullandı.
 
TESİSLEŞME YOLUNDA ÖNEMLİ ADIM
 
Önümüzdeki sezon tesis kazandırmak için çalışmalara başlayacaklarını vurgulayan Sancak, “Maçlarımızı Çağlayan’da oynuyoruz, idmanlarımızı zaman zaman şehir merkezinde yapıyoruz. Gelecek sezon merkezde oynamak için çalışma yapacağız fakat bir projeyle birlikte tesis kazandırmak istiyoruz. İdmanlarımızı ve maçlarımızı orada oynamayı çok istiyoruz. Kulübümüzü de orada bulundurmak istiyoruz. Böyle bir yer arıyoruz, bulduğumuz halde projemizi gerçekleştireceğiz” dedi.
 
HEDEFİM ŞAMPİYONLUK DEĞİL
 
Hedeflerinin sadece şampiyonluk olmadığını ifade eden Sancak, “Türk milli takımının tamamı neredeyse Gaziantep Şahinbey Belediyesi’nde oynuyor. Şahinbey’de oynayan sporculara bir üst düzeyde para vererek hepsini Trabzon’a transfer edebilirim. Trabzon’u da şampiyon yapabilirim ama bizim önceliğimiz şampiyonluktan ziyade onlara spor yaptırmak. Şampiyon olmak için senede ortalama 500 bin lira bütçe gerekiyor, ama böyle bir amacımız yok” şeklinde konuştu.
 
GİDEBİLDİĞİ KADAR
 
Asıl hedeflerinin engelli kardeşlerimizi sosyal hayata daha fazla entegre edebilmek olduğunu dile getiren Sancak, “Yoksa daha yüksek para vererek onları buraya transfer edip şampiyon oluruz. Trabzonspor yabancı oyunculara bir sürü para verdi fakat başarılı olamadı. Birçok takım transferlerini farklı ülkelerden yapıyor. 1000-2000 dolar vererek onları bakıyorlar. Biz yerli oyuncuların iyilerini de transfer edebiliriz ama etmiyoruz. Kendi çocuklarımızla gidebileceğimiz yere kadar gidebileceğiz” dedi.
 
GÜZEL İŞLER BAŞARDIK
 
Yeni sezonda birkaç takviyeyle beraber Süper Lige çıkabilecek bir alt yapıya sahip olduklarını ifade eden Kulüp Menajeri Faruk Kuduban, “Trabzon’da Ampute 1.Lig takımı olduğunu kimse bilmiyor. Engelli sporcularımızı topluma kazandırıp, belediye adı altında da faaliyet yaptık. Güzel de başarılara imza attık.
 
TOPLUMA KAZANDIRMALIYIZ
 
Hedeflerinin Trabzon’daki engelli dernekleri, gazi derneklerini tarayarak buradan potansiyelli gençleri hem psikolojik olarak topluma kazandırmak hem de Belediye olarak bizim başarımıza fayda göstermelerini sağlamak olduğunu ifade eden Kuduban, bazı sporculara iş imkanı sağlayarak topluma kazandırmak için ellerinden geleni yaptıklarını dike getirdi.
 
DOĞU KARADENİZ’DEKİ TEK TAKIMIZ
 
Trabzon’da farkındalık yaratmaya başladıklarını dile getiren Kuduban, “Şu anda Ordu-Artvin arasındaki tek Ampute Futbol takımıyız. Bu takımı birkaç transferle beraber Süper Lige taşıyarak iyi bir konuma gelebiliriz. Biz gittiğimiz yerlerde çok da ilgi görüyoruz. Bu galibiyetimizi hem Ortahisar Belediye Başkanına hem de kulüp başkanımız Zeki Sancak’a hediye ediyoruz.
 
AVRUPA ŞAMPİYONLUĞU FARKINDALIK YARATTI
 
Türk Milli takımı Avrupa şampiyonu olduktan sonra insanların Ampute futbola daha da duyarlı olduğunu ifade eden Kuduban, “Birkaç tane daha futbolcu o yüzden almış olduk. İsmimiz duyuldu. Gelen sporculara da kucak açtık. Bizim için öncelik sportif başarıdan ziyade engelli kardeşlerimizin daha da sosyalleşmesini ve bunu da sporla yapmasıdır” dedi.
 
SPONSORN DESTEĞİ ŞART
 
Sponsor desteğinin şart olduğunu vurgulayan Kuduban, “Federasyon bizim otel, konaklama masraflarımızı karşılıyor. Ama biraz daha destek olunursa çok daha iyi başarıların geleceğine inanıyorum. Mesela Rusya’da bu iş çok daha gelişmiş, çok iyi stadyumlarda oynuyorlar.
 
“MAÇLAR AKYAZI’DA OYNANSIN!”
 
Ampute maçlarını Trabzonspor karşılaşmasından 2 saat önce Akyazı’da oynamaları konusunda önerilerde bulunan Kuduban, “Bundan daha iyi farkındalık olabilir mi? Trabzonspor’dan, Trabzon kamuoyundan destek bekliyoruz. Samsun’dan bu tarafa tek Ampute takımıyız. Maddiyattan ziyade manevi desteğe ihtiyacımız var. Mesela Trabzonspor’un maçlarından 2 saat önce orada müsabakalarımızı yapsak kötü mü olur, zaten 25 dakika oynuyoruz.
TAHSİNCAN DEVECİ
 
Editör: TE Bilisim