Davut Çakır… Bu şehrin evladı… Trabzon’un Of İlçesi’nde doğdu.
İlkokulu Of’ta, Ortaokul, Lise ve Üniversiteyi Trabzon merkezde okudu.
İnşaat mühendisi, aynı zamanda Şehir İçi Ulaşım’da yüksek lisans yaptı. 1994’te Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın belediyeciliğe başladığı dönemde İstanbul Büyükşehir’in İlçesi Pendik’te belediyeciliğe başladı. Genç yaşta imar müdürü oldu. Başarılı çalışmalarıyla öne çıkan Davut Çakır ardından Teknik Başkan yardımcısı oldu. 35 yaşında İstanbul gibi metropol bir şehrin İmar ve Şehircilik Daire başkanlığını yaptı. Yine İstanbul Büyükşehir’de Projeler Daire başkanlığı yaptı. Aynı dönemde İstanbul’un ulaşım altyapısını hem işleten hem projelendiren firma olan Ulaşım A.Ş.’ninde 7 yıl yönetim kurulu başkanlığını yaptı. O dönemde Trabzon için bir raylı sitem projesi de çizen Davut Çakır’ın o günkü hazırladığı proje genel itibariyle daha detaylı çalışması gerekçesiyle hayata geçmemişti. 2014 seçimlerinde AK Parti’nin seçim beyannamesinde 11 tane maddesi olan başarılı bir bürokrat ve siyasetçi. Son dönemde ise Trabzon Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreterliği görevinde bulunan Çakır, “Bu şehri yönetmek için stajımı tamamladım, artık ekip ruhuyla, takım ruhuyla bu şehrin reisi olmaya talibim” dedi. İşte röportajımızın özeti;
 
Mahalle Şehirler Oluşturmalıyız
 
TAKA: Belediyeciliği bilen bir kişisiniz, İstanbul Büyükşehir’de ve Pendik’te önemli hizmetlerde bulundunuz. Bir dönemde Trabzon’da Büyükşehir Belediyesi genel Sekreterliğini yürütüyorsunuz. Trabzon hakkında neler söyleyeceksiniz?

DAVUT ÇAKIR: Trabzon’u daha yaşanılabilir, refah seviyesi üst seviyede, huzurlu ve gelişmiş bir şehir yapmak için yola çıktım. Yaşanılabilir şehrin altını açmak lazım. Dedik ki biz mahalle şehirler oluşturalım. Artık apartman şehirlerden, site şehirlerden bir ileriki aşamaya geçmek lazım. İnsanlar şehircilikte ilk başladığımız zaman apartmanlarla şehir hayatına geçtiler. Daha sonra siteye döndüler. Şimdi bir ileri gitmemiz gerekiyor. Nedir? Kendi kökümüze hem de bir mahalleye. Yani mahalle şehre. Yani 1000-500 konutu geçen yerlerde camidir, kreşidir, ilkokulu, yeşil alanı da kendi içerisinde bırakıp kasabı, manavı, kahvesi… Her şeyiyle beraber insanların komşuluk yaptığı ve zamanın belli bir kısmını orada yaşadığı mahalle şehirler oluşturalım. Bugün AK Parti’nin seçim vizyonunda var. Bunu da biz teklif etmiştik. Allah nasip ederse Trabzon’u Güneye açarken veya açtığımızda bu mahalle şehrin en güzel örneklerinden birini de burada yaşatmış olacağız.
 
Bedel Almadan Hizmet Edeceksiniz
 
TAKA:
Trabzon’un büyükşehir olduktan sonra beklenilen verimi alabildi mi?

DAVUT ÇAKIR: İstanbul Büyükşehir olduğunda sadece şehir merkezinde büyükşehir olmuştu ve 30 yıl hizmet gördükten sonra şehir bütününde büyükşehir oldu. Trabzon hem büyükşehir oldu hem de şehir bütününde büyükşehir oldu. Çok ciddi bir zorluk yaşadı.  İstanbul’la Trabzon’un başka bir farkı vardı; Bizim kırsal nüfusumuz yani 790 binin yarısı kırsaldadır ama İstanbul’un yüzde biri kırsaldadır. Bu şu demektir; kırsalda yaşadığınız nüfustan hiçbir bedel almadan hizmet edeceksiniz. Ama şehirde yaşayandan bir bedel alıyorsunuz. Yol katılım bedelidir, imar harcıdır… Bütün harçları alıyorsunuz ondan sonra hizmet ediyorsunuz. Bundan dolayı Trabzon’da büyükşehir belediyeciliği sistemine geçiş biraz zor ve zaman alacak bir süreç. Bir taraftan şehrin altyapısını oluşturacaksınız, bir taraftan itfaiye istasyonlarınızı, yol bakım istasyonlarınızı, şehirde olması gereken acil işlemlerinizi halledeceksiniz ondan sonra devam edeceksiniz.
 
4 Buçuk Yılda İyi Bir Trabzon Stajı Yaptım
 
TAKA:
Neden adaysınız, neden Trabzon?
 
DAVUT ÇAKIR: Bu şehrin öncelikleri problemlerini saydığımızda birinci olarak ulaşımı sayarsınız. Küçük bir şehiriz ama ulaşım problemlerimiz var. 2. olarak altyapıyı, 3. olarak ise kentsel dönüşümü sayarsınız. Bu dört beş diye devam der. Turizm çalışmaları belki bir problem değil ama şehrin öncelikleri. Bu alanların hepsi bizi tarif ediyor. Biz hem belediyeciyiz hem de bu alanlarda çalışmışız. Bu zamana kadar 24 yıllık belediyecilik hayatımda farklı alanlarda çalışan bir belediyecilik kimliğim var. Ben Trabzon’a atandığımda Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Orhan Beye, ‘Sana dedi hem ilçeye hem Büyükşehir’e eli değmiş bir adam lazım’ dedi. O dönem beni öyle atamıştı. 4 buçuk yılda iyi bir Trabzon stajı yaptım. Bu şehrin çevre düzeni planlarında biz şuan Türkiye’deki bütün büyükşehirlerden önde gidiyoruz. Belki nazım planları eksikleri var, imar planlarını yeniden yapmak lazım ama bir altyapı anlamında baktığınızda bugün bu şehrin en azından Anayasası olan çevre düzeni planı bitti. Diğer planlarda elbette ki eksiklikler olur. Çünkü plan yaşayan bir süreç. Vizyonu olan bir süreç. Dolayısıyla plan süreci yeniden devam eder. Bu şehir aslında bugün bir sonraki döneme hazırlanıyor.
 
2 Buçuk Milyon Nüfusa 780 Bin Nüfusluk Ödenek!
 
DAVUT ÇAKIR:
Bu dönemde 100 milyona yakın araç alındı. İş makineleri alındı. Alt yapı hazırlanıyor. Trabzon büyükşehir gömleğinin tam uyduğu bir şehir değil. Biz kırsal büyükşehiriz bizle ilgili yeni tedbirlerin alınması lazım. Biz başladığımız dönemin başında Ankara’da çalıştay yapıldı. Büyükşehirler olarak 4 arkadaş katılmıştık. Melih Gökçek, Kadir Topbaş, Mehmet Özhaseki beyle. Biz o zaman bu konuyu gündeme getirdik. Dedik ki bu gömlek bize kırsal büyükşehirlerde problem oluşturuyor. Yeni oluşan 14 tane büyükşehirde problem var demiştik.  Bunların arasında en problemlileri Trabzon, Ordu ve Sakarya… Bunların tamamının kırsal alanı fazla olan yerler. Örnek verecek olursak Trabzon, Erzurum’dan 5 yılda 1,1 katrilyon düşük para alıyor. Bu hizmet olarak hem ilçelere hem de Büyükşehir’e yansıdı.  Trabzon için yol ağını kriter olarak göstermek tek başına yetmez. Yeni bir kriter daha lazım.  Yaz nüfusu yani mahalle nüfusu dediğimiz Trabzon’da 688 bin mesken var. Bu açıdan baktığımızda Trabzon’un kapasite nüfusu 2 buçuk milyon. Bu şehre 2 buçuk milyona göre hizmet edeceksiniz, alt yapı hazırlayacaksınız ama 790 bine göre para alacaksınız. Bu sorunun çözülmesi lazım. Devlet bunun farkında.
 
Ekip, Ekipman Ve Para Olmazsa Olmazımız
 
TAKA:
Şehirde proje yapmak için ne yapmak gerekiyor, nelere dikkat edilmeli?
DAVUT ÇAKIR: Ben projecilik daire başkanlığı da yaptım. Projecilikte en önemli şey ölçek ve öncelik. Kendi ölçeğinize göre projeler oluşturmanız lazım. Aynı zamanda da şehrin öncelikli işleriyle uğraşmanız lazım. Güney çevre yolu bu şehrin önceliklerinden bir tanesidir. Şehir trafiğinin özelikle Değirmendere’de kesen Çömlekçi boğazı açılmalı. Bir şehirde belediyecilik yapmak istiyorsanız bir projede önceliğiniz olacak, ölçeğiniz olacak. Ama bir belediye yapısı olarak baktığınızda da ekibiniz, ekipmanınız ve paranız olacak. Belediyecilikte 3 madde çok önemlidir. Ekip, ekipman ve para. Bir şehirde belediyecilik yapacaksanız bu 3 madde olmazsa olmazımızdır. İyi bir belediye ekibi oluşturmanız gerekiyor. Tabi bu zaman alan bir konu. Bugünden yarına hemen bir ekip oluşturmak kolay bir iş değil. Ama bizim burada bir Karadeniz Teknik Üniversitemiz var. KTÜ nasıl takımların bir altyapısı olur, bugün Büyükşehir’in bir altyapısı olması lazım. Burada tüm teknik birimler var. Şehir planlamasından, mimarlığına kadar birçok birimler var. Gelecek dönem bizim yapmamız gereken en önemli işlerden ve şehre bırakacağımız en önemli mirasta iyi bir ekiptir. Bu şehirde yetişmiş belediyeciler. Yarın bu yetişenleri de Ankara’da veya başka bir yerde görmeliyiz.  İyi bir ekipman kısmen bu dönem gerçekleşti ama yine devam etmesi gerekiyor. Üçüncüsü de para. Parayı bulduğunuzda bu ilk 2’yi biraz daha geciktirebilirsiniz. Çünkü o zaman işinizi ihaleyle yaparsınız. Bende bu şehirde para bulunmasıyla ilgili şehrimizin en önemli öncelliklerinden yatırım adasıdır dedim.  Belediyeciliğin en önemli kısmı kaynak oluşturmaktır.  Şehirdeki en kıymetli alanlarda kamuya ayrılmış. Şehri güneye açmak için kamu kampüsü oluşturalım demiştik. 3-4 tane daha kaynağım var.
 
Birlikte Hareketetmeliyiz
 
DAVUT ÇAKIR:
Büyükşehir ile ilçelerin beraber iş yapması lazım. Biz bunun güzel örneklerini verdik. Büyükşehir kültüründe beraber çalışma önemlidir. Büyük çaplı bir proje yapıyorsanız bunu şehrin kabullenmesi lazım. Diğer taraftan bu şehrin milletvekilleriyle, Sivil Toplum Kuruluşları’yla beraber hareket etmelisiniz. Şehrin ortaya koyduğu bir sürü önceliği var. Yeni öncelikler koyacaksınız o ayrı. Yatırım adasıdır, havaalanının sahile taşınmasıdır, güney çevre yoludur, demiryoludur… Bu yatırımların hepsinde muhalefeti de, milletvekillerini de il teşkilatınızı da hepsini beraber harekete geçirmelisiniz. Böylelikle bir sinerji elde etmiş olursunuz.
 
Şehircilik Sadece Bina Değil Gönülleri De Yapmaktır
 
TAKA:
Siyasette Davut Çakır’ın önceliği nedir?
 
DAVUT ÇAKIR: Biz siyaseti İstanbul’da yaptık. Bugün İstanbul’da yetişmiş birçok arkadaşımız bugün çok ciddi görevlerde. Şehre sadece Trabzon Büyükşehir’in bütçesiyle hizmet edemezsiniz. Ankara’dan Ne alırsanız o artıdır. Bir şehre hizmet ederken geçen geçti geleni bir kabul etmemiz lazım. Şehircilik sadece bina yapmak değil, gönül yapmak, garip gurebaya sahip çıkmaktır. Binayı da gönülleri de beraber yapmak lazım. Şehircilikte takım çalışması elzemdir. Biz Trabzon’a belediye başkanı olmak istemiyoruz, biz Trabzon belediye reisi olmak istiyoruz. Belediye başkanıyla reisin arasında bir fark vardır. Reis takımın geminin kaptanıdır. Takım oyunu oynayacaksanız takımada bir kaptan lazım. Geminin kaptanı olduğunuzda gemideki herkesle kaderiniz aynıdır. Eşitsinizdir. Bu gemiyi limana getirmekte, yönlendirmekte, yükü taşımakta reissiniz. Biz Trabzon’un Büyükşehir Belediye reisi olmak istiyoruz. Reisliğe kaptanlık açısından baktığınızda o zamanda takım oyunu oymamamız gerekiyor. Bizde bu zaman kadar bunun güzel örneklerini verdik.  Bugün İstanbul Büyükşehirde beraber ekip arkadaşlarımızdan 3 tane daire başkanı, 9 tane başkan yardımcısı, 21 tane müdür oluşmuş. Bizim bu şehre bırakacağımız en öncelikli işlimiz insan yetiştirmektir. Takım çalışmasında da bir şeye çok dikkat etmemiz lazım. Bir belediye başkanı olarak ne kadar çalışkan olursanız olun ayda maksimum 5 tane iş bitirirsiniz. Ama 22 daire başkanınızın her birine 3 iş yaptırdığız zaman da her ay 66 tane iş bitirirsiniz. Adam çalıştırırsanız adam yetişir, sorumluluk yetki verirseniz hesapta sorarsısınız. Ama her şeye siz karar verirseniz kendinize hesap soramazdınız.
 
Bu Şehrin Adamıyım

 
Biz bu yola çıkarken tüm Trabzon’un adamı olacağız diye çıktık. Cumhurbaşkanımız Erdoğan’da siyasete çıkarken ben milletin adamıyım diyerek yola çıktı. Şimdi biz önce Trabzon’un adamı olmamız lazım. Hem proje anlamında hem belediyecilik anlamında önemli görevler yapacağımızı düşünüyorum. Kentsel dönüşümde dikey mimariyle çözüm üretirsiniz. Çünkü orada emsal bellidir. Ama şehrin gelişme alanlarını da yatay mimariyle planlarsınız. Trabzon’un en büyük problemi şu. Sahil bandına sıkışmışız. Karadeniz şehirlerinin tamamını güneye açmamız lazım ki şehirler rahatlasın. Yeşil alanı siz vatandaşın sitesinde bırakacaksınız.