İYİ Parti'nin yeni Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu oldu İYİ Parti'nin yeni Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu oldu

Seçmenler nerede oy kullanacağını nereden öğrenebilecek? Seçmenler, oy kullanacakları yer ve sandık bilgilerini Yüksek Seçim Kurulu'nun internet sitesinden, e-Devlet kapısından, mobil uygulamadan veya çağrı merkezinden kontrol edebilirler.

Yeni evlenenler kimliğini değiştirmeden oy kullanabilecek mi? Evet, nüfus cüzdanı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi veya sürücü belgesi gibi resmi bir kimlik belgesiyle oy kullanmak mümkündür. Ancak bu belgelerden birinin ibraz edilmemesi durumunda oy kullanılamaz.

Seçime kaç siyasi parti katılacak? Toplamda 34 siyasi parti seçimlere katılacaktır.

Büyükşehir belediyesi sınırlarında yaşayan seçmenler neler için oy kullanacak? Büyükşehirlerdeki seçmenler büyükşehir belediye başkanı, belediye meclisi üyeliği ve muhtarlık için oy kullanacaklar.

Büyükşehir olmayan illerde ve köylerde neler için oy verilecek? Büyükşehir olmayan illerde il genel meclisi üyeliği, belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği ve muhtarlık için oy kullanılacak. Köylerde ise il genel meclisi üyeliği ve muhtarlık için oy verilecektir.

Tüm pusulalar kaç zarfa konulacak? Yerel seçimlerde tek zarf ilkesi geçerli olacak.

Oy verme işlemi hangi saatler arasında yapılacak? Doğu illerinde oy verme saatleri 07.00-16.00 olarak, diğer illerde ise 08.00-17.00 olarak uygulanacak.

Önce hangi oylar sayılacak? Sayım sırası büyükşehirlerde büyükşehir belediye başkanlığı, diğer illerde ise belediye başkanlığı oylarıyla başlayacak.

Yurt dışındaki seçmen oy kullanacak mı? Yurt dışında seçmen kütüğüne kayıtlı olanlar, yerel seçimlerde oy kullanamazlar. Ancak milletvekili genel seçimi, Cumhurbaşkanı seçimi ve halkoylamasında oy kullanma hakkına sahiptirler.

Görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilebilecek mi? Hayır, oy verme yerine bu tür cihazlarla girilmesi yasaktır ve cezası bulunmaktadır. Bu cihazlar oy verme işlemi bitene kadar sandık kuruluna bırakılmalıdır.

Muhabir: TUNCAY UÇKUN