Ev hanımlarına vergi istisnası ile işverene asgari ücret desteği getiren düzenlemelerin de yer aldığı Gelir Vergisi Kanunu'nda önemli değişiklikleri kapsayan kanun teklifi önceki gün TBMM Genel Kurul'unda kabul edilerek yasalaştı. 18 maddelik yasa teklifinde dikkati çeken düzenlemelerden biri ev hanımlarına vergi desteği oldu.

İnternet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden, oturdukları evlerde imal ettikleri havlu, örtü, çarşaf, çorap, dokuma mamulleri, dantel, her nevi nakış işleri ve turistik eşya, tarhana, erişte, mantı gibi ürünleri iş yeri açmaksızın satanlar, yıl içinde gerçekleştirilen satış tutarının yıllık asgari ücretin brüt tutarını aşmaması koşuluyla vergiden istisna tutulacak.

Yasada neler var?

Sadece ilgili kanunlar kapsamında işverenlerce, çalışanlara ölüm, engellilik ve hastalık sebebiyle verilen tazminat ve yardımlar gelir vergisinden istisna tutuldu.
İşsizlik Sigortası Kanunu ve İş Kanunu kapsamında bulunmaksızın, işsizlik veya işe başlatmama tazminatı ile benzeri adlar altında yapılan çeşitli ödemeler kapsam dışında olacak.

Vergiye uyumlu mükelleflerde, her bir beyanname itibarıyla 250 Türk lirasına kadar yapılan eksik ödemeler, vergi indirimine yönelik ihlal kapsamında değerlendirilmeyecek.

27 Mart 2018 tarihinden önce işten ayrılan hizmet erbabına, karşılıklı sonlandırma sözleşmesi veya ikale sözleşmesi kapsamında yasal haklarına ek olarak ödenen tazminatlar, iş kaybı tazminatları, iş sonu tazminatları, iş güvencesi tazminatları gibi çeşitli adlar altında yapılan ödemeler ve yardımlardan yapılan gelir vergisi kesintisi ret ve iade edilecek.

Kanuna göre, asgari ücret desteği 2019 yılında 12 ay devam edecek. Bu tutar İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacak.

Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamındaki, patent veya faydalı model belgesi verilerek koruma altına alınan buluşlar, yüzde 50 kurumlar vergisinden müstesna tutulacak.
 
Editör: TE Bilisim