Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç beraberindeki heyetle birlikte sığınmacı kampında yerinde incelemelerde bulunmak üzere Gaziantep’e gitti. 

Çalışma ziyareti kapsamında Şeref Malkoç, önce Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya’yı makamında ziyaret etti. Vali Ali Yerlikaya, Malkoç'a göç ve mültecilerle ilgili çalışmalarına ilişkin brifing verdi.

Ziyarette konuşan Şeref Malkoç daha önce hazırlanmış olan Göç ve Mülteciler isimli raporu yenilemek üzere bir heyet ile çalıştıklarını, Ankara’da devletin ilgili birimleri ve ardından STK’lar ile biraraya geldiklerini belirtti. Bu nedenle mültecilerin kaldığı illeri dolaşma kararı aldıklarını söyleyen Malkoç, “Bu vesileyle bugün Gaziantep’teyiz. Rapor hazırlandıktan sonra 2 Mart Perşembe Günü Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde bu konuyla ilgili kurumların, STK’ların ve dünya ombudsmanlarının katılacağı Uluslararası Göç ve Mülteciler Sempozyumu düzenleyeceğiz. Sempozyumun açılışını Cumhurbaşkanımız yapacak ardından oturumlar halinde devam edeceğiz. Amacımız Türkiye’nin bu konuda yaptıklarını hem iç kamuoyuna hem dünya kamuoyuna arzu edilen düzeyde anlatabilmek” dedi. Hazırlayacakları raporun, hem Türkçe hem diğer uluslararası dillerde yayınlanacağını kaydeden Malkoç, yapılan çalışmaların çok önemli olduğunu belirtti.

“Gaziantep, Sığınmacılar İle İlgili Çalışmalarında Model Oldu”

İlköğretim çağındaki öğrenci sayısı 500 bin civarında olduğunu belirten Malkoç, “Birleşmiş Milletler raporları Göçmenlerin gittiği ülkede kaldığı ve yüzde 80'inin gittikleri ülkeye yerleştiğini gösteriyor. Biz de buna göre adımlarımızı atmak zorundayız. Bunun eğitim, sağlık bölümleri var. Özellikle Gaziantep Valimize Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve ilgili birim amirlerine teşekkür ediyorum. Gaziantep bu konuda model oldu ve ülkemiz içinde gurur vesilesi oldu” diye konuştu.

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç şöyle konuştu;

“3 milyon Suriyeliyi misafir etmenin bu anlamda dünyadaki bütün mültecilerin Birleşmiş Milletlere kayıtlı mültecilerin yarısından fazlasını misafir etmenin gururunu ve mutluluğunu yaşıyoruz. Bu şekilde dünya haysiyetini, insanlığın onurunu temsil ediyoruz ve kurtarıyoruz. Bunlar güzel şeyler ama bahsettiğim alanlarda da gereken tedbirleri alacağız”

Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya ise Başdenetçi Malkoç'a teşekkür ederek, "Amacımız 6 yıldan beri Suriyeli misafirlerimizle beraber yaşıyoruz. Eğitimden sağlığa her şeyimizi Suriyeli kardeşlerimizle paylaşıyoruz. Sıkıntılarımız var Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, bu sıkıntılarımızı yerinde inceleyerek sıkıntılarımızın giderilmesine yönelik inşallah adımlar atılacak" şeklinde konuştu.

Toplantıya, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, İl Emniyet Müdürü Erhan Gülveren, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, İl Sağlık Müdürü Sadettin Yazı katıldı.
 
Editör: TE Bilisim