Kamu Denetçiliği Kurumu, Türkiye’de de çok sayıda çocuğu ve genci intihara sürükleyen bilgisayar oyunu ‘Mavi Balina’ya karşı toplumsal seferberlik başlatıyor. Kurum Başkanı Şeref Malkoç, Milliyet’e, ölüm oyunuyla mücadele için ‘devlet zirvesi’nin toplanacağını açıkladı.

Devlet, tüm kurumlarıyla, “Mavi Balina” ve “Momo” gibi çocukları ölüme sürükleyen internet oyunlarıyla mücadele için teyakkuza geçti. Kamu Denetçiliği Kurumu’na (KDK) gelen, Mavi Balina ve Momo gibi çocukları intihara sürekleyen bilgisayar oyunlarına yönelik şikayetler son iki yılda katlanarak arttı. Özellikle ailelerin yaptığı başvurularda, “Ne olur çocuklarımızı kurtarın, zararlı içeriklerin erişimini engelleyin” talebi iletildi. KDK, durumu Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile paylaştı. BTK ise, Mavi Balina oyununun sabit ve spesifik bir internet adresi olmadığından ve internet sitesi kullanmadığından işlem yapamadıkları bilgisini verdi. KDK, bu çaresizlik karşısında toplumsal seferberlik başlatılması kararını aldı.

Milliyet’e konuşan KDK Başkanı Şeref Malkoç, devletin ilgili tüm birimleri ile sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirerek, devleti bu konuda teyakkuza geçirmeyi amaçladıklarını açıkladı. Malkoç şunları söyledi:

Öyle bela ki!

Bu tür yayınları durdurma yetkisi mahkemelerde ama bu öyle sıkıntılı bir bela ki linki yok, takibi zor. Ama bir taraftan da engellenmesi gerekiyor. Terör gibi, uyuşturucu gibi gençleri mahvediyor. Masum gençlerimizin hayatına mal oluyor. Çocuk dağa gitmiyor da çıkıyor Van kalesinden kendini atıyor. Yarın Antalya’daki falezlerden çocukların kendilerini atıp atmayacağını bilmiyoruz. Uzaktan beyni kontrol altına almanın başka metodu bu. Çocukları korumak bizim görevimiz. Terör konusu gibi mesele, önlem almak gerekiyor. Daha büyük sıkıntılar doğabilir. O açıdan toplumu daha duyarlı hale getirmek ve bu konuda ızdırap duyanların sesini daha fazla yükseltmek için toplantı yapalım dedik.

Orman Kanunu Var

 Bir defa uluslararası hukuk açısından ortada bir orman kanunu var. Yani bunun ele alınması gerekiyor. Avrupa ve Birleşmiş Milletler’de çocuğun üstün yararı önemseniyor. Türkiye de etkili olursa belki bu alanda çocuklara yönelik elektronik ortamdaki zararların önlenmesi için BM ve Türkiye öncülük yapabilir. Bunu tartışmak istiyoruz.

Teknik Önlem Ve Ağır Ceza

İkincisi teknik olarak zararlı içeriği nasıl önleyebiliriz konusu. Bu tabii Ulaştırma Bakanlığı, BTK’nın ve benzeri kurumların sorumluluğunda. Bunun yanı sıra yasalarda boşluk varsa onları gidermek. Belçika’da yasal düzenlemeler yapıldı, ağır cezalar getirildi. Türkiye’de bu yasal mevzuatı, ceza mevzuatını ele almak lazım.

Bilinçlendirme

Üçüncüsü ve hepsinden önemlisi de bilinçlendirme, şuurlandırma. Toplumdaki farkındalık çalışmalarının koordineli şekilde yapılması gerekiyor.

Okullarda Eğitim

Bir sosyal mesele değil mi? Aile Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığıile protokol imzalar. Bununla ilgili okullarda haftada belki 1 saat çocuklara anlatmak için program yapar, bilgi notu verir. 17 milyon öğrenciye okullarda, rehber öğretmenler eşliğinde bunlar anlatılacak. Mesele toplumu harekete geçirmek. Diziler yayınlanıyor, Kültür Bakanlığı harekete geçirilebilir. RTÜK’e önerebiliriz. RTÜK, bunu bütün yapımcılara önerecek. Dizi çekenler ve senaristler  zirveye davet edilecek.

Toplumsal Seferberlik

 Toplumda harekete geçireceğimiz ne varsa harekete geçireceğiz. Bilinç oluşturma sağlanacak. Topyekün bir seferberlik.

Van’da Can Aldı

Hem dünyada hem de ülkemizde çocukların faciası durumuna gelen Mavi Balına Van'da bir can daha aldı! Daha 14 yaşındaki Sevda E., arkadaşlarıyla birlikte gittiği tepeden atlayarak yaşamına son verdi. Van Valiliği korkunç olay hakkında açıklamalarda bulundu, aileler ise mavi balina nedir sorusunun cevabını araştırıyor. Sevda E.'nin ölümüne tanık olarak birlikte pikniğe gittiğe arkadaşları ise hala büyük şok yaşıyor! 
Editör: TE Bilisim