Trabzon’da doğan, belli bir süre iş yapıp elde ettiği tecrübelerle şehir dışına gidenlerin yükselişi bizi son derece mutlu ediyor. Bu isimlerden birisi de Trabzon Araklı doğumlu Nurettin Arslantürk. Kocaeli Gebze’de Lojistik sektörüne giren Arslantürk ile ofisinde konuştuk. Gerçekçi mesajlar verdi ve Trabzon’a yönelik uyarılarıını da sıraladı:

TAKA: Sayın Arslantürk 15 yıl önce Trabzon’dan ayrıldınız ve burada güzel bir iş kurdunuz ama hala aklınız ve yüreğiniz Trabzon’da. Trabzon’u nasıl buluyorsunuz, turizmi, ticareti ve Tarımı ile?

Karadeniz’de 12 Ay Turizm Potansiyeli Var



NURETTİN ARSLANTÜRK: Karadeniz’de turizmin 12 ay olması için yapı kurulması lazım. Bölgesel olarak belirli bir ürün yelpazemiz var, fındık ve çay. Ötesi var mı? yok. Karadeniz’in ekonomik yapısını fındık ve çay belirliyor, şimdi ise turizm belirliyor. Turizm gelirlerini artırmamız lazım. Ancak kriz var. Krizi çözmek için bazı firmalar ürün üretip satacaktır. Bu da kampanya ile çözülür. Önce bölgesel başlayıp üretimi artıracağız. Ürettiğimiz ürünü, bir hammadde olarak değil de satılabilir hale yani Ferrore nasıl çikolata üretip hammaddeyi ürün haline getirebiliyorsa bizim de öyle yapmamız lazım.

Sıcak Para Ülkeyi Tüketim Ekonomisine Soktu

TAKA: Sayın Arslantürk nasıl böyle bir tüketim toplumu olduk, krize yakalandık?

NURETTİN ARSLANTÜRK: Bana göre krizler şu anda Türk Milleti için fırsat. Uçmuş bir millettik. Son on yılda iyi bir ekonomi gördük. Sıcak para geldi. Bu sıcak para bizleri şaşırttı. Memleket olarak öncelikle gençlere bu şaşırmanın yanlış olduğunu anlatmamız lazım. Ben kendi oğluma nasıl katma değer üretip, ülkemize döviz girdisi olması gerektiğini anlatıyorsam herkes bunu anlatmalı ve üretime yöneltmeli. Çay bahçemiz var. Burada bunun yanında kivi yetişiyor. Kivi yetiştirip ihracatımızı artırıp, kivi suyu üretip dünyaya satmamız lazım. Üretime odaklanırsak, ithalatımızı azaltmaya çalışıp, ihracatımızı çoğaltırsak biz bu problemi çözeriz.

Üretim Ve İhracat Yapan Baştacı Olacak

TAKA: Üretim ve ihracaat patlaması yapmamız lazım bu çok mu zor, siz içindesiniz nasıl görüyorsunuz?

NURETTİN ARSLANTÜRK: Şu anda bütün bankaların bakış açısı, ‘Biz bundan sonra desteğimizi ihracat yapanlara en çok vereceğiz.’ Biz mühendislerimize, geçmişteki  tecrübeli ticaret adamlarımıza sahip çıkarak, onların fikirlerini yeni nesle aktarıp üretimi artırmamız lazım. Üretimi artırmamız lazım. Denizimiz bom boş. Karadeniz bom boş. Karadeniz’de balık üreteceğiz. Döndük dere yataklarına.  Tatlı su balığı üreteceğiz. Eğer bu ürettiğimiz ürünleri paketleyip ulusal kanallara ulaştıracak sistemi kuramazsak üretmenin de anlamı yok.  İsveç’in her tarafı balık tesisi. Dünyaya balık satıyorlar. Karadeniz’de doğru dürüst bir tane balık fabrikası yok. Biz bunları kurarsak herkes para kazanacak. Zenginlik devletten beklenmez. Devleti zengin eden millettir. Millet vergi verince devlet o kadar güçlü olur.



Organik Et Üretimi Yapacağım

TAKA: Size özgü bir projeniz var mı, bu kadar hassassınız siz lojistiğin dışında ne yapacaksınız?


NURETTİN ARSLANTÜRK: Bütün Türk Coğrafyasının farklı iklimi var. Trabzon farklı, Bayburt tam farklı. Her bölgede bölgesel ARGE’ler kurulması lazım. ARGE’lere göre üretimler. 3 yıldır Karadeniz’de organik et üretimi için uğraşıyorum. Bu proje tutarsa, Erzurum,  Erzincan, Gümüşhane, Bayburt, Trabzon ve Rize’nin bütün yaylalarının ortak noktasında entegre kurulacak. 50 tane hayvanın beslendiği yaylada 2 bin büyükbaş beslenecek. Üretim olmayınca milli gelir de dibe vurdu. Millet olarak önce sahip çıkarak, üretmeyi öğreneceğiz.

TAKA: Bu krizde teğet geçer mi ağır hasar bırakır mı?

NURETTİN RASLANTÜRK: Krizden çok kısa zamanda çıkacağımıza inanıyorum. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, ‘Teğet Geçti’ dedi ya. Bu kriz ise bize daha sağlam yaşamayı öğretiyor.

Trabzonspor’u Herşeyin Önüne Koymayalım

TAKA: Trabzonsporlusunuz. Şöyle bir iddia da var, Trabzonspor kentin önünü tıkıyor mu?

NURETTİN ARSLANTÜRK: Trabzonsporluyum. Trabzonspor’a aşığım. Biletimi, kombinemi alıp, maça giderim. İlgi odağım futbol değil. Trabzonsporluyum. Futbol çok güzel. Futbolla sevinmeyi bilip, futbolla üzülmemeyi öğrenmeliyiz. Sadece Trabzonspor kazandığında şehir seviniyorsa bizim genlerimize doğru inen bir sıkıntı var. Bunu çözmemiz lazım. Trabzonspor bir futboldur. Futbol bir oyundur. Yener veya yenilir. Trabzonspor bizim çok kıymetli bir değerimizdir. Şu anki oyun çok hoşuma gidiyor. O çocuklar oynadıkça hem Trabzon tanınıyor hem de o çocuklar yetişiyor. Bu da dışarıdan futbolcu getirmekten daha iyidir. O çocukların yetişip dünya futbolunda oynaması Trabzonspor’un şampiyon olmasından daha kıymetlidir. Buda büyük ihracattır. Trabzonspor bu dönemde Türkiye’ye ders verdi. Şu anda Ali Koç aynı yoldan gidiyor. Bunların önünü birileri zaman zaman kesmişti. Bunların önünü açmaya birileri yine fırsat vermiyor. Biz toplum olarak bu çocuklara destek olmalıyız.



Trabzon Silkinmeli

TAKA: Trabzon Araklılısın, son olarak neler söyleyeceksiniz?

NURETTİN ARSLANTÜRK: Ülke olarak ileriye gitmemiz için Trabzon’un gelişmesi için her kesimden fikir alınması lazım. Ben katkı sunmaya hazırım. 3 yıldır bir şeyleri yapmaya çalışıyorum. Turizm ve tarım bizim için önemli. Trabzon turizmde sıçrama yapmaz ve tarıma geri dönmez ise gelecekte sıkıntı çeker. Trabzon silkinmeli. Trabzon turizmini 12 aya yaymalı. Eğer bunu başaramaz ise körfez ülkelerinden gelen turistler aniden çekilirse çok zor durumda kalırız.