Trabzon’un bilinen en eski ve en meşhur caddesi Uzun Sokaktır. Bu cadde eskiden bu yana Meydan’dan başlayıp Tabakhane Köprüsüne kadar uzanıyordu. Zaman içinde Uzun Sokağın bazı değişimler geçirdiğini görüyoruz. Mesela 19’ncu yüzyılın sonu itibarıyla bu caddenin doğusu meydandan itibaren limana kadar araba geçişine müsait bir şekilde uzatılmıştı. Batısı ise Tabakhane ve Zağanos köprüleri üzerinden Kavak Meydanı’nı kat etmek suretiyle Akçaabat’a doğru uzanıyordu. 


Uzun Sokağın açılışı 1872 yılında Trabzon Valisi Mehmet Emin Muhlis Paşa tarafından gerçekleştirilmiştir. Trabzon’un sembol isimlerinden biri olan ve yıllarca Uzun Sokak’ta kitapçılık yapan Kitabi Hamdi Efendi, sokağın geçmişini anlatırken sokağın ilk açıldığında üzerindeuzun ve sıralı yapılar bulunmadığını, esasen ilk olarak Maraş Caddesi’nin açılmak istendiğini fakat birkaç nüfuzlu ailenin kendi bahçe ve evlerinin şereflenmesi için cadde planına müdahale ettiklerini ve bugünkü yerinden açtırdıklarını belirtmiştir. Sokağın ilk anda 12 arşın genişliğinde açılmasına karar verildiğini fakat daha sonra 8 arşına indirildiğini belirten Kitabi Hamdi Efendi, içeri doğru geniş bahçeleri bulunan nüfuzlu kimselerinyol üzerinde evler yaptırdıklarını, kaçar göçerlik zihniyeti ile sokağa bakan pencereler açıldığını ifade etmiştir.


Kitabi Hamdi’nin verdiği bilgilere göre, O zamanlar Trabzon’da ticaret merkezi Suluhan idi. Yani bugünkü Meydan. İran’dan gelen develer doğruca Suluhan’a yüklerini boşaltırdı.Uzun Sokak üzerindeki dükkânlar alçak ve hep kepenkli olduğu için develer göründüğü zaman buradaki esnaflar kepenklerini indirir, develerin geçmelerini kolaylaştırırlardı.


Kitabi Hamdi Efendi’nin verdiği bilgilere bakılırsa Uzun Sokağın açılıp genişletilmesi çok da planlı ve programlı bir şekilde yürütülmemişti.


Yıllarca Trabzon’un en işlek caddesi olan Uzun Sokak, Cumhuriyetin ilk yıllarında pek de bakımlı durumda değildi. Toz toprak içinde bulunan sokak ancak 1938 yılı sonunda parkeyle döşenmiştir.


Cumhuriyetin ilk yıllarında Uzun Sokağın durumu ile ilgili bilgiler veren duayen gazeteci Cevdet Alap, Uzun Sokağın törpülene törpülene bugünkü halini aldığını, birkaç yıl evveline kadar (1935’ler) sokak üzerinde kepenkler, saçaklar mevcut olduğunu, yolun, toz ve çamur içinde bulunduğunu belirtmiştir. Nihayet dönemin Trabzon Belediye Başkanı Cemal Turfan’ın yolu parke döşettiğini ifade eden Cevdet Alap daha sonra saçakların söküldüğünü, mağaza ve dükkânlarınboyatıldığını ve caddenin daha güzel bir hale getirildiğini belirtmiştir.


Trabzonlu gazeteci Cevdet Alap, Uzun Sokağın hemen yan tarafında bulunan Kunduracılar Caddesi ile ilgili olarak da Uzun Sokağın Trabzon’un en işlek ve şerefli caddesi konumunda bulunduğunu fakat sonradan Kunduracılar Caddesi’nin şenlenip Uzun Sokağın ikinci plana düşmeye başladığını ifade etmiştir. Alap’ın iddiasının aksine Trabzon’un en bilinen ve en fazla dikkat çekencaddesi Uzun Sokak olagelmiştir. 


Uzun Sokak 2008 yılında araç trafiğine kapatılmıştır. Trabzon halkının memnuniyetle karşıladığı bu gelişme sonrasında Uzun Sokak iyice şenlenmiş, esnaf da bu durumdan memnun kalmıştır. Caddenin trafiğe kapatılmasıyla burada yeni dükkân ve kafeler açılmış, Uzun Sokak eskiye oranla daha canlı bir görüntü vermeye başlamıştır.