15 yıldır Yomra’yı ileriye taşıyan ve 4. dönem için Yomra Belediye Başkan Adayı olan İbrahim Sağıroğlu’ndan Taka Gazetesi’ne özel açıklamalar
 
İbrahim Sağıroğlu… Trabzon’un ismini sıklıkla duyduğu ilçe başkanlarından. Karakteriyle, vatandaşlarla samimi ilişkileriyle, mega projeleriyle her zaman Trabzon’un gündeminde olan bir isim. 15 yıldır Yomra için gecesini gündüzüne katan bir başkan. Bıkmadan, usanmadan, yorulmadan halkına hizmet aşkıyla yanıp tutuşan bir hizmet adamı. Vatandaşın duasını almak için çırpınan, Yomra’yı Trabzon’un en gözde ilçesi yapmak için koşturan bir başkan. Kırsalda da merkezde halkın sevgisini kazanan, Yomra’nın 25 mahallesine gözü gibi bakan bir başkan. Yomra’nın her karışını adım adım gezen İbrahim Sağıroğlu yeni dönem içinde iddialı. Önemli projeleri Yomra’ya kazandırmak için uğraşan Başkan Sağıroğlu, sürpriz projelerini ve yatırımlardaki son aşamayı Taka Gazetesi’ne anlattı. İşte Trabzon’un mega ilçesi olarak adlandırılan Yomra’nın Başkanı İbrahim Sağıroğlu’nun o röportajı;


 
Şehir Meydanı Projesiyle Otopark Sorunu Bitecek
 
TAKA: Başkanım Yomra sizinle özdeşleşti. Yeni dönemde de İktidar Partisi’nin Yomra adaysınız neler söyleyeceksiniz?
 
İBRAHİM SAĞIROĞLU: Biz 15 yıldır milletimize ne söz verdiysek, verdiğimiz sözleri fazlasıyla yerine getirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Önümüzde yerel seçimler var. Partimizin büyükleri uygun gördü, tekrar 4. dönem için Yomra Belediye Başkanlığına talip oldum. Milletimizin büyük bir teveccühü ile karşı karşıyayız. Yomra artık değişiyor, gelişiyor, büyüyor. Adeta Trabzon’un açılan kapısı, açılan penceresi haline geldi. Daha çok gelişmeye ve büyümeye mega projelerinde ihtiyacı var. Bununla ilgili şehir meydanının kamulaştırmasını yaklaşık 15 milyon kaynakla beraber, Yomra Belediyesi kaynaklarıyla ödedik ve bitirdik. Şuanda yıkım çalışmalarının yüzde 95’i tamamlandı. Yerel seçimden sonra o bölgede kazı çalışmalarına başlayacağız. Yomra’nın asıl sorunu olan otopark sorunu bu proje ile ortadan kalkmış olacak. Eksi birde yaklaşık 3 bin araçlık bir otopark oluşturmak kaydıyla Yomra’nın otopark sorununu çözmüş olacağız.
 
Dal-Çık Müjdesi
 
TAKA: Yomra’nın trafiğini rahatlatacak bir diğer proje ise Dal-Çık. Bu projede şuan hangi aşamadasınız? Bitiş tarihi bellimi?
 

İBRAHİM SAĞIROĞLU: Dal-Çık Trabzon’umuzun özel projesidir. Kuzey tünelinin kazı çalışmaları tamamen bitirildi ve tüpü açıldı. Geldiğimiz noktada asfalt altı çalışmalara başlandı. Ay başından itibaren en geç 10 Mart’ta Kuzey tüpünü trafiğe açacağız. Bu tüpü açtığımız takdirde trafiğimiz rahatlayacak. Dal-Çık’ın 750 metresi kapalı tüple beraber geliyor. Üzeri tamamen yeşil alan ve park olacak. Diğer 500 metresi Dal-Çık olarak düzenlenmiştir, üzeri açıktır. Dal-Çık’a 3 ayrı noktadan trafiğe bağlantılar gerçekleşmektedir. Aynı zamanda Güney Çevre Yolu’na da hazırlanmıştır. Yani çevre yolunu yaptığımızda o alanda herhangi bir yıkım yapım işi yapmayacağız. Direk tüplerden bağlanmış olacağız. 31 Mart’a kadarda büyük bir bölümünü bitirmiş olacağız.
 
Hastaneye Yol Yomra’ya Yurt

TAKA: Kaşüstü Devlet Hastanesi Bölge’nin önemli hastanelerinden biri haline geldi. Ulaşımdaki aksaklıklar giderildi mi?
 
İBRAHİM SAĞIROĞLU: Hastane yolunun eksiklerini giderdik. Şuan çalışıyor. Ama hastane yolunun asıl çözümü hemen hastanenin sol tarafından olan yol. Onu da programa koyduk. 18. Madde uygulamalarını yaptık. Tamamen telkinini aldık. Hemen bu yıl içerisinde ihalesini yapıp, yapım çalışmalara başlayacağız. Ve o yol oradan yukarıya doğru. Hastaneden yukarıya devam etmek suretiyle, yukarıda Yomra belediyemize ait arazimiz vardır. Yaklaşık 35 dönüm. İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu’nun talimatlarıyla beraber KYK Genel Müdürlüğü’ne tahsis ettik.  Şuanda ihale çalışmaları devam ediyor. 3 bin 200 kişilik tam donanımlı bir yurt inşaatı yaptıracağız.  Bu da Yomra’mız için önemli bir yatırımdır.


 
Sheraton 1 Yıl İçinde Tamamlanacak
 
TAKA: Yıkılan Dünya Ticaret Merkezi’nin yerine yapımı devam eden Sheraton Otel ve ticaret merkezi inşaatında sıkıntı var m? Burada ki çalışmalar hakkında bilgi verir misiniz?
 
İBRAHİM SAĞIROĞLU: Geçen hafta itibariyle DTM toplantımızı yaptık. Bende yönetim kurulu üyesiyim, Yomra Belediyesi’ni temsilen. Taşören firmanın bir konkordato sorunu vardı, ana firmayla konuştuğumuzda taşören firmanın çok az bir işi kaldı orda. Çünkü kaba inşaatıyla ilgili anlaşmışlardı. Şuanda teklifleri alıyorlar. İç donanım, dizayn, sıva, boya mekanikleriyle ilgili yola devam ediyoruz. Herhangi bir sıkıntımız yok. Yapım süresinin bitimine 6 aylık bir süremiz var. 6 ay daha bir düre talep ettiler. Bir yıl içerisinde bu yatırım tamamen bitecek. Önümüzdeki dönem turizm sezonunda rezervasyonlar başlar.


 
650 Dönümlük Yeni Yaşam Alanı
 
TAKA: Golf projeniz şehrin dilinde. Bununla ilgili hangi aşamadasınız?
 
İBRAHİM SAĞIROĞLU: Yomra’nın en önemli ihtiyacı olan Dolgu (yeşil alan) projesi. Yaklaşık 650 dönümlük bir dolgu projesi hazırladık. Geçen hafta itibariyle Cumhurbaşkanımızın aday tanıtım törenine gittiğimizde ilçe başkanımızla beraber çevre ve şehircilik bakanlığımızda eksik olan haritalarımızı da tamamladık verdik. Bütün kurumların izinleri tamamdır. Seçimden sonrada dolgu çalışmalarına başlayacağız. 650 dönümün 300 dönümü uluslararası golf müsabakalarının yapılabileceği golf sahası olarak düzenlenecektir. Geriye kalan 350 dönüm tamamen sosyal donatı alanı olarak düzenlenecek. Yürüyüş yolundan bisiklet kulvarlarına kadar, halkın sosyal donatıda neye ihtiyacı varsa o alanda olacak. Alanın tamamı golf sahası da dahil yeşil alan olarak düzenlenecek. İçerisinde sürpriz projemiz olacak.
 
Ekonomi Canlanacak
 
İBRAHİM SAĞIROĞLU: İçerisinde 800 yataklı otel olacak. Bale salonları olacak. AVM- Otopark olacak. Yüzme havuzları olacak ama içerisinde bir inşaat olmayacak. Normal bunu yapım maliyetiyle değerlendirmiş olsak 150 milyon dolarlık bir proje olur. Ama bu 15 Milyon dolara gerçekleşmiş olacak. Yani konma konacak oraya. Biz Yomra olarak Trabzon’da turizmin başkenti biziz. Burada böyle bir büyük projeye ihtiyacımız var. Golf doğrudur, zengin sporudur. Biz onun zengin sporu oluşuna bakmıyoruz. Biz Yomra ekonomisine Trabzon ekonomisine nasıl canlılık getireceğine bakıyoruz.


 
Kaşüstü’nün 50 Yıllık Alt Yapısını Yapıyoruz
 
TAKA: 23 bin nüfusa sahip Kaşüstü’nde ihtiyaçlar karşılanabiliyor mu?

İBRAHİM SAĞIROĞLU: Şuanda kırsalımızda 4 ayrı mahallemizi ziyaret ettim. Kırsalda bir eksilme söz konusu değil. Merkezde özellikle Kaşüstü bölgesinde Büyükşehir Belediyemizin çok geç başlamış olduğu alt yapı hizmetleri var. Alt yapı hizmetlerini eleştirmiyorum. Belki şuanda Kaşüstü’nün 50 yıllık alt yapısını yapıyoruz. Bitirme aşamasındayız. 10-15 gün içerisine tamamlanmış olacak. Kanalizasyon, içme suyu, yağmur suyu. Nüfusu hızla artan Kaşüstü’nün ihtiyacı olan bir çalışma yaptık. Şuan vatandaşların çamur ve topraktan olan bir rahatsızlığı var. Bu sorunu kısa sürede ortadan kaldıracağız.

Ben Yomra Belediyesi’nde 15 yıldır kapımı hiç kapatmadım. Telefonumu her arayana cevap verdim. Her zamanda halkın içinde oldum. Biz Kaşüstü’nde sahaya gittiğimizde tepki değil serzeniş vardı. Anlattığımızda serzenişi kırmış olduk. Kaşüstü’nde biraz daha fazla çalışacağız. Bu sorunu da ortadan kaldırmış olacağız.


 
Personeli Evladım Gibi Seviyorum
 
TAKA: Personelimiz Yomra’nın her alanına kendi yeri gibi hizmet veriyor. Bunu çalışanlarınıza nasıl aşıladınız?
 
İBRAHİM SAĞIROĞLU: Personelinizi hem evlat gibi seveceksiniz hem de ciddiyetinizi koruyacaksınız. Ben çocuklarıma da aynı şeyi uyguluyorum. Sevgide sıkıntı yok personelin bir derdi varsa bizzat ben ilgilenirim. Mesela; kar programını akşamdan alırım whatsapp grubuma yazarım. Bu gece yoğun kar var sabah 4’te şantiyede buluşuyoruz diye. Çocuklarla sabah ekmeği, peyniri, helvayı alırız. Gideriz otururuz, onlarla orada kahvaltımızı yaparız. Onlara anlattığım şudur; herkesin görev yeri bellidir. Her artta bir makinemiz vardır. Yeterli olmayanları iş adamlarından alırız. Arkadaşlar gidecek olduğunuz artın sonunda ‘sizin anne babanız ve ebeveynleriniz vardır’ bu anlayışla orada karla mücadele yapacaksınız. Ve ben oradan çıktığımda 6 ayrı noktada çocuklarımın yanına giderim. Onlara çay ikram ederim. Onlara tatlı ikram ederim. Ne yaptıklarını bakarım. Personele moral motivasyon dağıtırım. Sadece disiplinli olmanızla işler yürümüyor.


 
Stabilize Yol Kalmayacak
 
İBRAHİM SAĞIROĞLU: Biz millete söz vermişiz. Kapı kapanmayacak, 24 saat hizmetiniz de olacağız. Milletin efendisi değil, hizmetkarı olacağız. Milletin hizmetkarı olmak kar yağarken sabah ezanı okunmadan mahallenin yolarını açmak, vatandaşlarımızın karşılamaktır. Eğer bu 15 yılda ayağımız taşa dokunmadıysa vatandaşımızın hayır dualarındandır. Bununla ilgili yolumuza devam ediyoruz. İnşallah yeni dönemde de aynı şevk ve heyecanla azim ve kararlılıkla devam edeceğiz. Yomra’nın 25 mahallesinin tamamında ana arterlerin tamamı bitmiş ara arterlerde yüzde 90’ dayız. Şuanda hazırlamış olduğumuz ihaleyle. İç işleri bakanlığımızın yatırım izlemeye gönderdiği ödenekle beraber yaklaşık 5 milyonluk bir ödenekle 30 eylül itibariyle stabilize yol kalmayacak. Beton ve asfaltlar tamamlanmış olacak.
 
Sokaklarımızı Güzelleştireceğiz
 
İBRAHİM SAĞIROĞLU: Doğalgazı yormaya kazandırdık. Mart ayının bitimiyle itibariyle Kaşüstü ve yılsonu itibariyle doğalgazı tamamen bitirmiş olacak. Uçağın olduğu bölgeye seyir terası yaptırıyoruz. Projemiz var orada onunla birlikte yolumuza devam edeceğiz. Doğalgaz hatlarını bitirildikten sonra sokaklarımızı düzenleyeceğiz. Caddelerimiz tespit ediyoruz. Sokaklarımızı güzelleştireceğiz. Yomra’mızı ileriye taşımak, vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılamak için ben varım. Bu anlayışla yolumuza devam edeceğiz.