Tarımda Maliyetler Artıyor, Çiftçi Zor Durumda
Demirözü ilçesinde tarım ve hayvancılıkla uğraşan Taner Keleş, çiftçilerin maliyet baskısı altında ezildiğini dile getirdi. Keleş, gübre, buğday tohumu ve saman gibi temel ihtiyaçların fiyatlarının geçen yıla oranla katlanarak arttığını belirtti. "Geçen yıl 8.500 TL’ye aldığımız buğdayı bu yıl 20 bin TL’ye alıyoruz, fakat kilosunu 8.5 TL’ye bile satamıyoruz. Gübreye ödediğimiz faiz bile çiftçiyi ayakta tutmayı imkânsız hale getiriyor. 1 kilo buğday 1 bardak çay etmiyor. Bu şartlarda üretimi nasıl sürdürebiliriz?” dedi.

Hayvancılıkta Yerli Üretim Desteklenmeli
Keleş, ithal hayvanların hem üretici hem de tüketici açısından zarar verdiğini belirterek, “İthal hayvanlarda yağ oranı çok fazla, bizim yerli hayvanlarımız ise daha verimli. Ülkemizin kaynaklarını ithal yerine yerli hayvancılığa harcamalıyız. İthal hayvan getirmek çiftçiyi bitirir, hayvancılığı öldürür” ifadelerini kullandı.

Koyun Yetiştiriciliği İçin Destek Çağrısı
Otlukbeli köyünden çiftçi Cengiz Kurt ise mevcut imkanlarla koyun yetiştiriciliğini artırmak istediğini ancak verilen kredi miktarlarının yetersiz olduğunu belirtti. “Bin koyun bakabilecek kapasitedeyim, fakat devlet bankalarından en fazla 600 bin TL kredi veriliyor. Bu rakamla ancak 40 koyun alabiliyoruz. Daha uygun kredi koşulları sağlanırsa, hem ekonomiye hem de köylüye katkımız olur” diye konuştu.

Ortahisar Belediye Meclisi Aralık Ayı Toplantıları Başladı Ortahisar Belediye Meclisi Aralık Ayı Toplantıları Başladı

Çiftçinin Talepleri Net
Bölgedeki çiftçiler, tarım ve hayvancılıkta sürdürülebilirlik için daha düşük faizli krediler, maliyetleri düşürecek destekler ve ithal yerine yerli üretimin teşvik edilmesini talep ediyor. Çiftçiler, bu adımların atılması halinde üretimi artırabileceklerini ve ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlayabileceklerini belirtiyor.

Muhabir: BİROL SANCAK