Adıyaman'da Polis Merkezi İçinde Yaşanan Silahlı Saldırıda 2 Polis Şehit Oldu Adıyaman'da Polis Merkezi İçinde Yaşanan Silahlı Saldırıda 2 Polis Şehit Oldu

"Şimdiki durum ve kış boyunca izlediğimiz okyanus sıcaklıkları bize 2024 yazında rekorlarla karşılaşabileceğimizi gösteriyor." dedi. Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Uzaktan Algılama Uzmanı Şermin Tağıl, gittikçe artan iklim değişikliğinin etkilerinin günlük hayatta daha fazla hissedilmeye başladığını ifade etti.

Sıcaklık Artışı: Paris İklim Anlaşması Hedeflerini Tehdit Ediyor

Paris İklim Anlaşması ile küresel ortalama yüzey sıcaklığındaki artışı 2 derece ile sınırlandırmanın, mümkünse de 1,5 derecenin altında tutmanın amaçlandığını anımsatan Şermin Tağıl, sıcaklıklardaki 1 derecenin büyük risklere neden olabildiğini dile getirdi. Deniz yüzeyi sıcaklıklarının sınır değerine ulaşmak üzere olduğunu vurgulayan Tağıl, "Böyle giderse yazın hem deniz yüzeyi sıcaklıkları hem de kara sıcaklıklarının Paris Anlaşması'yla öngörülen 1,5 santigrat derece sıcaklık değerini aşma ihtimali yüksek gözüküyor." değerlendirmesinde bulundu.

Tarım ve Ekosistemler Üzerindeki Etkiler

Sıcaklık artışının tarım ve ekosistemler üzerindeki etkilerini vurgulayan Tağıl, bu durumun meyve üretimi üzerindeki olası etkilerine dikkat çekti. Mart ayında soğuklarla karşılaşılması durumunda meyve üretiminin düşebileceğini belirten Tağıl, Türkiye'de 2 yıldır yaşanan "kar kuraklığı"nın barajlardaki su seviyelerini de olumsuz etkilediğini söyledi.
 

Muhabir: NEZİHA ÇAKIROĞLU