Temmuz 2023 döneminde memurlara yapılan 8 bin 77 TL'lik seyyanen zamın, 31 Aralık'ta sona ereceği düşünülüyordu. Ancak son gelişmelere göre seyyanen zamın devam edeceği ve miktarının artırılacağı belirtiliyor.

Düğünler için dev indirim: Verilen para yarı yarıya düşecek Düğünler için dev indirim: Verilen para yarı yarıya düşecek

Seyyanen zam düzenlemesi, kamu görevlilerinin özlük haklarına ilişkin 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye 'Ek Madde 40' eklenerek yapıldı. Buna göre, kanunda sayılan kamu görevlilerine her ay gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunan ilave ödeme (seyyanen zam) yapılıyor. Bu ödemeden sadece damga vergisi kesiliyor.

Ocak 2024 itibarıyla seyyanen zam tutarı brüt 12 bin 147 TL'ye çıkacak ve 92 TL damga vergisi kesildikten sonra net olarak 12 bin 55 TL olarak ödenecek.

Memur maaşı hesaplaması ise şu şekilde yapılacak: Memurların ana maaşları yüzde 49.25 oranında artırılacak ve bu artırılan tutara 12 bin 055 TL ilave edilecektir. Bu ilave ödeme emekli aylıklarına yansımayacak, bu nedenle emekli olduklarında memurların aldıkları aylık ile çalışırken aldıkları maaş arasında uçurum oluşacak. Memur sendikaları, bu uçurumu kapatmak için seyyanen zammın emekli memur aylıklarına da yansıtılmasını talep ediyorlar.

Sonuç olarak, 2024 yılında memur maaşlarında seyyanen zam devam edecek ve bu zammın emekli aylıklarına da yansıtılması için çalışmalar devam ediyor.
TAKA/

Editör: Ayşe Sancak