Sürücü kursları ve eğitimcilerin katıldığı İzmir Ticaret Odası toplantısında 2027 için planlanan direksiyon sınavı modeli ele alındı. Karar'ın aktardığı görüşmede, adayların yalnızca dar parkurlardaki manevralarla değil, şehir içi akan trafikteki sürüşleriyle değerlendirilmesi üzerinde duruldu. Çevre yolları ve daha uzun güzergâhlar da tartışılan başlıklar arasında yer aldı. Bu değişimin kursların yakıt, araç kullanımı ve eğitmen zamanı maliyetlerini artırabileceği değerlendiriliyor. Ancak B sınıfı ehliyet bedelinin bugünün yaklaşık iki katına çıkacağı yönündeki ifade, İzmir Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Derneği Başkanı Tolga Abacı'nın öngörüsü; kesinleşmiş bir resmî ücret açıklaması değil.
SINAVDA HANGİ DEĞİŞİKLİK KONUŞULDU?
Toplantı haberine göre yeni modelde adayların gerçek trafik koşullarında şerit takibi, karar verme ve hız sınırlarına uyumu daha geniş güzergâhlarda değerlendirilecek. Şehir içi yolların yanı sıra çevre yolu ve otoyol kullanımı da aktarılan planın parçaları arasında. Uygulamanın ayrıntıları ve geçiş takvimi için resmî düzenleme ve duyuruların izlenmesi gerekiyor.
İKİ KAT FİYAT RESMİ Mİ?
İZSED Başkanı Tolga Abacı, B sınıfı ehliyetin toplam maliyetinin yaklaşık iki katına çıkabileceğini tahmin ettiğini söyledi. Bu, bakanlıkça ilan edilmiş bir kurs veya sınav tarifesi değil. Abacı, daha uzun eğitim ve sınav güzergâhlarının yakıt, araç yıpranması ve eğitmen çalışma süresini artırabileceği görüşünde.
ADAYLAR NELERİ İZLEMELİ?
Sürücü adayları, yeni sistemin kesin koşulları için Millî Eğitim Bakanlığının yayımlayacağı mevzuat ve uygulama duyurularını takip etmeli. Bugün için farklı şehir ve kurslarda ödenecek toplam tutarın ne olacağı bu toplantıdaki tahminle kesin biçimde belirlenmiş değil.




