Erken emeklilik, özellikle ağır iş kollarında çalışanlar için büyük bir rahatlama sunuyor. 'Fiili Hizmet Süresi Zammı' (FHSZ) adı verilen bu sistem belirli meslek gruplarında çalışan bireylerin çalıştıkları süreye ek olarak belirli bir oranda gün eklenmesini sağlayarak emeklilik yaşını düşürüyor. Bu yıpranma payı göz önünde bulundurularak binlerce kişinin daha erken emeklilik hakkı kazanmasına olanak tanıyor.

FHSZ, sadece belirli meslek gruplarına değil, geniş bir yelpazede çalışanları kapsıyor. Kamuda ve özel sektörde toplam 45 farklı meslek dalında çalışanlar bu sistemden yararlanma fırsatına sahip. Bu sayede ağır işlerde çalışanlar başta olmak üzere çeşitli sektörlerde görev yapan bireylerin emeklilik süreçleri destekleniyor.

Bu avantajdan yararlanmak için her meslek grubu için belirlenen süre sınırlamaları bulunmaktadır. Genellikle bu süreler 5 yıl ile sınırlı iken Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet mensupları için bu süre 8 yıla kadar uzayabilmektedir. Özellikle yeraltı işlerinde çalışanlar için 1.800 gün, diğer sigortalılar için ise 3.600 gün FHSZ kapsamında çalışma şartı aranmaktadır.

Anne babadan miras bekleyene iyi haber: Bunu yapmanız yeterli olacak Anne babadan miras bekleyene iyi haber: Bunu yapmanız yeterli olacak

Erken emeklilik, çalışma hayatında önemli bir konumda bulunuyor. Özellikle yıpratıcı işlerde çalışan bireyler için sunulan bu imkan, hem fiziksel hem de mental sağlığın korunmasına yardımcı oluyor.

Muhabir: NURGÜL GÜNAYDIN