Trabzon’un Şalpazarı ilçesinde, bölgenin önemli yerel ürünlerinden biri olan Ağasar Balı’nın coğrafi işaret tescili ve marka değeri çalışmaları kapsamında önemli bir toplantı düzenlendi. Toplantıya Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç başta olmak üzere, kentin üst düzey protokolü ve üreticiler katıldı.
Etkinlikte, bal üretiminin bilimsel temellere dayandırılarak tanıtılması, yerel üretimin desteklenmesi ve ürünün ekonomik değerinin artırılması yönünde kararlılık mesajları verildi.
Başkan Genç: "Ne kadar üretirsek o kadar güçlüyüz"
Toplantıda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, üretimin milli güçle doğrudan bağlantılı olduğunu vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:
“Pandemide gördük ki, kendi üretim gücümüz her şeyden önemli. Arı ürünlerinde dünyada %10 paya, fındıkta ise %70'e sahibiz. Bu güçlü olduğumuz alanları desteklemeliyiz. Yerel yönetimler olarak her zaman üreticimizin yanındayız.”
2026’da Ağasar Balı Coğrafi İşaret Alacak
Ağasar Balı’nın tescillenmesiyle ilgili sürece de değinen Genç, şu bilgileri verdi:
“Trabzon’da şu anda 14 ürünümüz coğrafi işaret aldı. En son, Ağasar–Şalpazarı yöresel giysileri tescil edildi. Hedefimiz, 2026 yılında Ağasar Balı’nın da tescilini almak. Biz belediye olarak gereken her desteği vermeye hazırız.”
Üreticilere Tam Destek Mesajı
Toplantıda, Şalpazarı ilçesinde 82 üretici, il genelinde ise yaklaşık 1.500 arıcı bulunduğu bilgisi paylaşıldı. Başkan Genç, üretici birliklerinin önemine dikkat çekerek, markalaşma sürecinin bilimsel ve kurumsal şekilde ilerlemesi gerektiğini belirtti.
Katılım Yoğundu
Toplantıya şu isimler katıldı:
Trabzon Valisi Aziz Yıldırım
İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Bahittin Murat Yakın
Emniyet Müdürü Ali Loğoğlu
Şalpazarı Kaymakamı Ferhat Vardar
Şalpazarı Belediye Başkanı Refik Kurukız
Orman Bölge Müdürü Emin Yılmaz
İl Tarım Müdürü İsa Kaplan
KTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevgi Kolaylı
Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yusuf Aksoy
ve çok sayıda üretici...