Altın ve Para Piyasaları Uzmanı ve İstanbul Mücevherciler Kuyumcular ve Sarraflar Derneği (İMKUSAD) Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Yıldırımtürk, bu konuda önemli açıklamalarda bulundu.

Arabası olan yok artık diyecek: 4 gün sonra dev zam geliyor Arabası olan yok artık diyecek: 4 gün sonra dev zam geliyor

Yıldırımtürk'e göre, altın ithalatına getirilen kota nedeniyle külçe altının dış piyasa ile iç piyasa satışı arasında ciddi bir fark oluştu. Külçe altının iç piyasada satış fiyatı, dış piyasa fiyatından 5 bin dolar daha yüksek seviyelere ulaştı. İthalatın yeterli olmaması, ABD ve Avrupa'da faiz indirimine gidilmesi beklentisiyle altın talebinin artması, iç piyasada yüksek enflasyon beklentisi gibi faktörler altın fiyatlarını etkiledi.

Önerilere göre, altın ithalatına uygulanan kota kısa süreliğine kaldırılmalıdır. Şu anki kotanın 25 kg ile 475 kg arasında olduğu belirtilirken, iç piyasada külçe altın alımının kotadan dolayı daha yüksek maliyetli olduğu vurgulanıyor. Bu durumun bir sonucu olarak kuyumcularda altın bulunurluğunun azalmasıyla piyasa ile kuyumcu arasındaki fiyat farkı da artmış durumda.

Altın ithalatındaki kota uygulaması nedeniyle kuyumcularda altın bulunurluğunun azalması ve Darphane'nin üretim sürecinin kısıtlı olması, piyasa ile kuyumcu arasındaki makasın açılmasına yol açmıştır. Bu durumun düzeltilmesi için altın ithalatına uygulanan kotanın kaldırılması veya gevşetilmesi gerekmektedir.

Kaynak: GAZETE VATAN