APP plaka denetimleri başladı: Ceza 140 bin lira
Türkiye genelinde uzun süredir tartışılan APP plaka uygulamasında yeni dönem resmen başladı. Standart dışı plaka kullanımına yönelik tanınan geçiş süresinin sona ermesiyle birlikte, bugün itibarıyla denetimler sıkılaştırıldı. Yetkili kurumlar tarafından belirlenen kurallara uymayan araç sahiplerini ağır yaptırımlar bekliyor. Özellikle mühürsüz, güvenlik işareti bulunmayan ve yetkili kuruluşlarca basılmamış plakalar için hem yüksek para cezaları hem de trafikten men uygulaması devreye alındı. Yeni düzenleme, trafik güvenliğini artırmayı ve denetim sistemlerinin daha etkin çalışmasını hedefliyor.
APP plaka denetimleri resmen başladı
APP plaka olarak bilinen standart dışı plakalara yönelik denetim süreci, verilen rehberlik süresinin sona ermesiyle birlikte yeni bir aşamaya geçti. Daha önce vatandaşların mağduriyet yaşamaması adına bilgilendirme ve uyarı süreci uygulanırken, artık doğrudan cezai işlemler devreye giriyor.
Yetkililer, bugünden itibaren yapılan denetimlerde kurallara aykırı plaka kullanan araçlara tolerans gösterilmeyeceğini belirtiyor. Özellikle sahte ya da yetkisiz şekilde basılan plakaların kullanımının tamamen önüne geçilmesi hedefleniyor. Bu kapsamda trafik ekiplerinin ülke genelinde denetimlerini artırdığı ifade ediliyor.
140 bin lira ceza ve trafikten men cezası
Yeni uygulama kapsamında, APP plaka kullandığı tespit edilen araç sahiplerine 140 bin lira idari para cezası kesilecek. Bununla birlikte söz konusu araçlar 30 gün süreyle trafikten men edilecek. Bu yaptırımlar, uygulamanın ciddiyetini ortaya koyan en önemli unsurlar arasında yer alıyor.
Yetkililer, bu konuda herhangi bir erteleme planı bulunmadığını vurgularken, araç sahiplerinin bir an önce plakalarını mevzuata uygun hale getirmesi gerektiğini belirtiyor. Aksi halde hem maddi kayıplar hem de araç kullanımına yönelik ciddi kısıtlamalar söz konusu olacak.
TŞOF plakalarına geçiş süreci uygulanacak
Öte yandan, Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu tarafından verilen plakalar için farklı bir uygulama söz konusu. Hatalı basılmış olsa bile bu plakalara doğrudan ceza kesilmeyecek.
Bu araç sahiplerine belirli bir süre tanınarak plakalarını yenilemeleri istenecek. Bu yaklaşım, resmi süreçler üzerinden alınan plakalar ile kaçak veya yetkisiz üretim plakalar arasında ayrım yapılmasını sağlıyor. Böylece vatandaşların mağduriyet yaşamasının önüne geçilmesi amaçlanıyor.
Güvenlik sistemleri APP plakaları okuyamıyor
Yeni düzenlemenin en önemli gerekçelerinden biri ise güvenlik sistemlerinde yaşanan sorunlar. İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, daha önce yaptığı açıklamalarda APP plakaların birçok denetim sistemi tarafından sağlıklı şekilde okunamadığını ifade etmişti.
Radar sistemleri, Plaka Tanıma Sistemi (PTS), Kent Güvenlik Yönetim Sistemi (KGYS) ve Elektronik Denetleme Sistemleri (EDS) gibi teknolojiler, standart dışı plakalar nedeniyle doğru veri elde edemiyor. Bu durum hem trafik güvenliğini hem de suçla mücadeleyi olumsuz etkiliyor. Yeni uygulamayla birlikte bu sorunların ortadan kaldırılması hedefleniyor.
APP plaka denetimlerinin başlamasıyla birlikte araç sahiplerinin kurallara uyumu daha da önem kazanıyor. Siz bu cezaları yeterli buluyor musunuz? Görüşlerinizi paylaşabilirsiniz.





