EGEDES sistemi, egzoz muayenesi yaptırmayan araçları tespit ederek trafiği engellemeden cezalandırıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, egzoz muayenesi yaptırmayan araç sahiplerini takip ediyor ve cezadan kaçmalarına izin vermiyor.

2023 yılında egzoz emisyon ölçümü yaptırmayan araçlara uygulanan 6.275 TL'lik ceza, %58,46'lık bir zamla 9.943 TL'ye yükseldi. Araçlar, egzoz emisyon ölçümünde belirlenen standartlara uymadığı takdirde ise ödenecek ceza 19.897 TL olacak.

Egzoz Gazı Emisyon Yetki Belgesi olan ancak belge kaybı yaşayan, teknik kurallara uymayan veya düzenlenen şartları ihlal eden araçlara ise 39.797 TL ceza uygulanacak.

Hatice Kolçak'tan Sarsıcı Uyarı: Ne Dolar Ne Altın... İşte Kazandıran Yatırım Aracı! Hatice Kolçak'tan Sarsıcı Uyarı: Ne Dolar Ne Altın... İşte Kazandıran Yatırım Aracı!

Ayrıca, belgesiz emisyon ölçümü yapanlar, belgede sahtecilik yapanlar ve sahte belge düzenleyenler için 79.611 TL'lik ağır cezalar bulunuyor.

EGEDES uygulaması, çevre kirliliğinin azaltılması ve daha sağlıklı bir çevre oluşturulması amacıyla önemli bir adım olarak görülüyor ve araç sahiplerine egzoz muayenesi yaptırmaları konusunda büyük bir sorumluluk düşüyor. Cezaların yüksekliği, egzoz emisyon testinin ciddiyetini vurguluyor ve bu önlemle çevre koruma çabalarına katkıda bulunuluyor.
TAKA/BİROL SANCAK

Editör: Doğukan ÖZKURT