Cezaevinde Kapasite Alarmı
Trabzon'un Araklı ilçesindeki cezaevinde yaşanan doluluk, mahkumlar için ciddi bir sorun haline gelmiş durumda. 60 kişilik koğuşlarda 120 kişinin kaldığı öne sürülüyor. Bu durum, cezaevindeki yaşam koşullarını ağırlaştırırken, mahkumlar adeta balık istifi şeklinde yaşamak zorunda bırakılıyor. Yetkililerden bu konuda henüz resmi bir açıklama gelmedi. Ancak cezaevi içinden yansıyan bilgiler, insan onuruna yakışmayan şartlara işaret ediyor.
Mahkumlar Nöbetleşe Uyuyor
Cezaevindeki aşırı yoğunluk nedeniyle mahkumlar, yatacak yer bulmakta zorlanıyor. Bazıları yerlerdeki ince minderlerde uyurken, bir kısmı ise dönüşümlü olarak dinleniyor. Bu durum, mahkumların hem fiziksel hem psikolojik sağlığını tehdit ediyor. Uyku düzeninin bozulması, stresin artması ve kişisel alanın ortadan kalkması, cezaevi ortamını daha da çekilmez kılıyor.
“Yer Yok, Nefes Alacak Alan Kalmadı”
Mahkumların yakınları ve avukatları, yaşanan kalabalığın cezaevinde temel ihtiyaçlara ulaşımı da zorlaştırdığını söylüyor. Banyolar, lavabolar ve ortak kullanım alanlarında kuyruklar oluştuğu, mahkumların temel hijyen koşullarına dahi erişemediği dile getiriliyor. Yemek dağıtımı sırasında yaşanan karmaşalar ve sağlık hizmetlerine sınırlı erişim de eklenince, cezaevindeki genel durum daha da vahim hale geliyor.
Yetkililerden Çözüm Bekleniyor
Aşırı kapasiteye rağmen yeni mahkumların alındığı iddiası, mevcut krizi daha da derinleştiriyor. Cezaevlerinde insan onuruna yakışır yaşam şartlarının sağlanması, uluslararası sözleşmelerle de güvence altına alınmışken, bu tablo hem mahkumlar hem de yakınları açısından endişe verici. Yetkililerin bu soruna ivedilikle müdahale ederek, kapasiteye uygun koşulları sağlaması bekleniyor.