Kartalkaya Otel Yangını: Tutuklu Sayısı 9’a Yükseldi Kartalkaya Otel Yangını: Tutuklu Sayısı 9’a Yükseldi

Başkanlığını Mehmet Sadıkoğlu'nun yaptığı MARBiMDER  Derneğinin, Kadıköy Büyük Kulübde Düzenlenen Etkinliğine katılan Çevre Şehircilik ve iklim Değişikliği eski Bakanı Erdoğan Bayraktar, Burda davetlilere, Müteahhitliğin yaşadığı sıkıntıları değerlendirerek, inşaatçılığın gelişimi ve Kentsel dönüşümdeki önemine vurguda bulundu. 
99 DEPREMİ İLE AĞRILIK VERİLDİ
Bayraktar, “Deprem ülkemizin önemli bir gerçeği. Japonya 80 sene önce kentsel dönüşümü başlattı. Depremin kendi canlarına veremeyeceği bir boyut yarattı. Ülkemizde özellikle 1999 depreminden sonra bu konuya ciddi ölçüde eğilim sağlandı” dedi.
MESLEKTAŞLARI İLE BİR ARADA
Bakan Bayraktar, “1973 yılında öğrenciyken inşaatçılık sektörüne başladım. Halen devam ediyorum. 18 yıl devlette görev aldım. Ana mesleğim yap-sat. Yakınlaşan, bütünleşen, acayip bir şekilde değişen dünyaya çok daha dikkatli bakmamız gerekiyor. Dünyada, iletişim, ulaşım, yakınlaşma arttı. Dünyayı idare ederek, yönetmeye çalışan, dünyayı kendi prensipleri doğrultusunda şekillendirmeye çalışan güçler çatallandı. Başta ABD ve onu idare eden yönetim, onunla beraber hareket eden diğer ülkeler, diğer taraftan Çin çok büyük güç oldu. 3. Dünya ülkeleri Rusya kendi etrafında, İran gibi ülkeleri etrafında toplayarak dünyada söz sahibi olmaya çalışıyor” ifadesine yer verdi.
CAN KURTARMALIYIZ
Bakan Bayraktar, şöyle devam etti: “85 milyon nüfusu bir trilyon dolar gayri safi milli hasılası olan bir ülkeyiz. Dünyada önemli bir kulvardayız. Dijital teknoloji, girişim, yazılım, AR-GE ve inovasyonda çok öne çıktık. Fayda sağlayan yenilikler yaptık. Derin bilgiyi kaliteli üretime dönüştürüyoruz. Yapay zeka, girişim, yazılım noktasında mücadele veriyoruz. Ülkemizin tutunacağı ana dal, tarım, hayvancılık, turizm, inşaat malzemeleri. Kentsel dönüşüm lüks semtlerde yapılan bir dönüşüm değil. Kentsel dönüşüm insanımızın canını kurtarmaya yönelik bir adım olmalıdır.”
İSTENİLEN NOKTADA DEĞİLİZ
‘Kentsel dönüşümde istediğimiz noktada değiliz’ diyen Bayraktar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ülkemizde kentsel dönüşüm binaları yıkmak veya yenilemek değil. Şehirleri yenilemek de değil. Bir deprem olduğu zaman, bir deprem binayı yıkacağı zaman orada canlı insan olmasın. Riskli bölgedeki binaları boşaltmalıyız. Sağlam binalar yapmak inşaat mühendisleri ve müteahhitlerin işidir. Bizler çok bilinçli olmalıyız. Uyarmalıyız. Kentsel dönüşümde mahkemeler aleyhte veya yürütmeyi durdurma kararı verebiliyor. 51 senedir yaptığım inşaatlarda bir çubuk demir dahi çalmadım. Buradaki hiçbir arkadaşımızın inşaattan demir azalttığına asla inanmam. Müteahhitlerimiz daha akredite olmalıdır. Müşavir firmalar da akredite olmalıdır. Devlet babadır. Baba insanların canını düşünür. Kentsel dönüşüm yapılırken politika yapılmaz. Çalışmayı seven, yabancı dili olan, matematik bilenlere çok ihtiyacımız var.”

Muhabir: AYŞE SANCAK