“Karadeniz’in Isınması Okyanuslar İçin Rol Modeldir”
Isıya bağlı olarak yapısı ve ekolojisi bozulan Karadeniz’de balık bolluğu ve türünde de azalmaların olabileceğinin bilim adamlarının ortak görüşü olduğunu vurgulayan Bektaş, “Küresel ısınmanın okyanuslar üzerindeki günümüzde ve gelecekteki etkisinin nasıl ve ne kadar olacağını anlayabilmek için bilim dünyası daha küçük boyuttaki Karadeniz’i bir rol model olarak seçmiştir. Bu nedenle son yıllarda Karadeniz’in ısınması ve deniz suyunun özelliğinin değişmesini konu alan yoğun araştırmalar yapılmış ve yapılmaya devam etmektedir. Hiç şüphe yok ki ısıya bağlı olarak yapısı ve ekolojisi bozulan Karadeniz’de balık bolluğu ve türünde de azalmaların olabileceği bilim adamlarının ortak görüşüdür. Çünkü canlılar her zaman kendileri için daha uygun yaşam ortamları ararlar ve bu yüzden de göç ederler” şeklinde konuştu.
“Karadeniz’de Balıkçılık Tehdit Altında”
Karadeniz’in deniz suyunun ısı, oksijen ve tuzluluk bakımından üç farklı katmandan oluştuğunu vurgulayan Bektaş, “50 metre derinlikte, 8 derece sıcaklıktaki ara soğuk katman üsteki oksijenli ve daha az tuzlu üst katmanla alttaki oksijensiz ve daha tuzlu alt katman arasında yer alır. Karadeniz Bölgesinde, iklim değişikliği nedeniyle son 25 yıldan bu yana kışların ılıman geçmesi ara soğuk katmanın ısınmasına neden olmuştur. Isınan soğuk ara katman zamanla alttaki oksijensiz ve üstteki oksijenli su katmanları ile karışarak Karadeniz’in kendine özgü deniz suyu özelliği kaybolmaya başlamıştır. Denizdeki yeni yaşam koşullarına kimi balıklar uyum sağlamaya çalışırken kimileri yok olacak kimileri de bulundukları bölgeden daha uygun koşulların olduğu yerlere göç edecektir. Sonuç olarak önümüzdeki yıllarda kirlenme ve aşırı avlanma yanı sıra bölgesel ısınma nedeniyle Karadeniz’de balık türü ve bolluğunda önemli azalmaların görülmesi olağan olabilecektir” ifadelerini kullandı.
Editör: TE Bilisim