Dr. Uysal, “Kolon ( Kalın Bağırsak ) kanseri erkeklerde ve kadınlarda en sık görülen kanser türlerinden biridir. Her yıl Mart ayı tüm dünyada ‘’ Kolon Kanseri Farkındalık ‘’ ayı olarak kutlanmaktadır. Kolon Kanserinde erken teşhis çok önemli olup, erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilir bir hastalıktır. Kalın bağırsak kanseri tümörün bağırsağın başlangıcı ,orta kesimi yada son kısmında bulunma yerine göre belirtiler verebilmektedir.” Dedi.

BELİRTİLER
Kanser (2)

Uysal, belirtileri şöyle sıraladı: “Kansızlık, halsizlik, bağırsak tıkanıklığı, ishal ve kabızlık atakları, dışkıya kan bulaşması, karın ağrısı ,kilo kaybı gibi durumlardır. Çoğu kez belirti vermeden de kolon kanseri belli bir büyüklüğe ulaşmış olmaktadır. Bazen karşımıza acil serviste karın ağrısı ve bağırsak tıkanıklığı ile beraber gelip ,kolon kanseri tanısı konabilmekte ve bu hastalar acil olarak ameliyata alınmaktadır. Kolon kanserinde bir avantajlı durum ise erken teşhis imkanı sağlayan tarama testlerinin olmasıdır.”

Hastane gidenler dikkat: Artık randevular böyle alınacak Hastane gidenler dikkat: Artık randevular böyle alınacak

AMAÇ BİLİNÇLENDİRMEK

Dr. Uysal son olarak, “İçinde bulunduğumuz mart Ayı Kolon Kanseri Farkındalık Ayı’nın tüm vatandaşlarımızda bir farkındalık, bilinçlenme ve bilgilenme oluşturmasını diliyoruz. Of Devlet Hastanesi olarak endoskopi ünitemiz olup, Kolonoskopi teşhis ve tarama işlemi hastanemizde yapılıyor.” ifadelerini kullandı.

Muhabir: NEZİHA ÇAKIROĞLU