Rize’de bulundukları iki gün boyunca STK ile yayın yapan yerel gazeteleri ziyaret eden Doğu Türkistan Toplama Kamp Mağdurları Platformu ’temsilcileri ’Doğu Türkistan Türkleri yok ediliyor, bize yardım edin. Hükümetten yardım bekliyoruz’’ dediler.

Gazeteci olarak görüştüğüm Platform temsilcilerinden Mirza Ahmet İlyasoğlu, Medine Nazımı, CevlanŞirahmet, Kudret Gulca şunları söyledi ’Türkiye bizim ana vatanımızdır. Uygur Türklerinin umudu Türk Milletindedir. Çin dünyayı kandırıyor: Orada bir millet soykırıma uğruyor ama acımızı, sesimizi maalesef dünya duymuyor. 2019 dan sonra okullarımızda biz istemediğimiz halde Çince dil mecbur edildi. Bizler Türkiye’de eğitim aldığımız için 2016 dan sonra bizi ailelerimizle tehdit ederek ülkeye girişimize engel koydular, giden arkadaşlarımızı kamplara gönderdiler.2016 dan sonra Çin’de namazı yasakladılar. Bizde ibadet için Cami bırakmadılar, camileri ahıra çevirdiler. Aile mevhumu diye bir şey bırakmadılar.2016 dan sonra Çin’den pasaportla dahi çıkış yok. Buradan gidenlerde Havaalanlarında kayboldu.2017 Mart ayından sonra yurtdışında yaşayan Uygur Türklerinin Çin’e döndüğünde hiçbir can güvenliği yok.2-3 yıl toplama kamplarında esir tutulanlar serbest bırakılınca sağlıklarının bozulduğunu öğreniyoruz. Atatürk’ün fotoğrafını yayınladığı kitabına koyan önemli bir yazarımız 15 yıldır hapiste yatıyor. Yalnız o kadar değil gazeteciler, doktorlar, akademisyenler kamplarda esir tutuluyor. Bizler platform üyeleri olarak Çin’de yapılan insanlık dışı soykırımı dünyaya duyurmak istedik. Türkiye’deSTK lar ve basın kuruluşlarını ziyaret ederek sesimizin duyulmasını istiyoruz. Buamaçla 81 ile seyahat planladık.

Kampta 400 e yakın TC vatandaşı var

1.832 bin m2 yüzölçümündeki Doğu Türkistan’da 40 milyona yakın Türk var.3 milyona yakın kamplarda tutulan akrabalarımız yani Türkler var. Bunların arasında 300-400 kadar TC. Vatandaşı olanlarda bulunuyor, Türkiye Devletinin vatandaşlarına sahip çıkmasını istiyoruz.

Toplama kamplarından 1 milyona yakın Uygur çocuğu kayıptır. Bunların Organ kaçakçılığı için kullanıldığını duyuyoruz. Aile yapısı bozulmak isteniyor. Her Türkün evine bir Çinli erkek bırakıldı. Bunlarda aile mevhumu denilen bir şey yok. Kadınlarımıza tecavüz ediliyor, zorla kürtaj yapılıyor. Çinliler Doğu Türkistan’a yerleştiriliyor amaç bu. Çocuklara Çinli isimler veriliyor. İnsanlık dışı uygulamaları dünyanın duymasını istiyoruz. Bu yapılanlar İnsanlık suçudur, İnsan Hakları konusudur’dediler.

İSMET KÖSOĞLU

Editör: TE Bilisim