Trabzon Üniversitesi ve TÜBİTAK işbirliği ile yapılan proje7 gün sürdü.6 farklı üniversite ve çeşitli kurumlarda görev yapan “DAFET” ekibinde mühendislik, coğrafya, tarih, fizik, kimya, biyoloji, matematik, müzik, görsel sanatlar, bilgisayar ve öğretim teknolojileri gibi birçok disiplinden alanında etkin ve yetkin 25 öğretim elemanı yer aldı.Proje kapsamında 38 farklı etkinlik düzenlendi. Bu etkinliklerde katılımcılar deprem, heyelan, sel, taşkın, su baskını, erozyon gibi doğal afetlerle ilgili; STEM, işbirlikli öğrenme, deney, modelleme, atölye çalışmaları, gezi-gözlem, kayaç/toprak analizleri yapacak, orientring, drama, kodlama, arttırılmış gerçeklik gibi farklı uygulamaları,açık ve kapalı alanlarda deneyimleme imkânı buldu.

Trabzon Akçaabat Uygulama Otelinde konaklamalı olarak yapılan projenin katılımcıları Türkiye’nin 18 ilinden gelen öğretmenlerdi.Projeye ait detaylı bilgiler web sitesinde de(www.dafetegitimi.com) paylaşılmaktadır.

AFET EĞİTİMİNDE YENİ VE YENİLİKÇİ BİR YAKLAŞIM “DAFET”

“Disiplinlerarası Afet Eğitimi (DAFET) isimli projenin yürütücüsü Prof. Dr. Ayşegül ŞEYİHOĞLU projenin amacını ve içeriğini şu şekilde ifade etti; “DAFET” günümüz dünyasında gittikçe artan üç anahtar kavramın sentezidir.   Disiplinlerarası,AfetveEğitim. DAFET’te Türkiye’nin dört bir yanından farklı branşlara sahip öğretmenleri “afet eğitimi” teması etrafında bir araya getirerek,  disiplinlerarası öğretim algısını geliştirmeyi hedefledik. Farklı disiplinlere yönelik ilgi ve işbirliğinin arttırılacağı bu sürecin, öğretmenlerimizde farklı disiplinlerin nasıl bir araya getirilebileceği konusunda bilgi ve tecrübeleri arttırdı ve doğal afet okuryazarlığını geliştirtirdi”.

“Her biri yedi gün boyunca birer Disiplinlerarası Afet Eğitimi yani “DAFET Gönüllüsü” oldu. Yedi günlük yolculuğumuzun son durağı olan 05.09.2020 tarihi saat 14.00’te Akçaabat Turizm Uygulama Oteli bahçesinde projenin kapanışı mahiyetinde “DAFET Sergisi açılıyor, Proje kapanıyor” isimli etkinlikler gerçekleştirildi. Söz konusu kapanış etkinlikleri kapsamında katılımcı öğretmenlerin süreç boyunca geliştirdikleri materyaller sergilendi. Trabzon AFAD’ınTrabzon’da yaşanan doğal afetlerde çektiği fotoğraflar sergilendi. Ayrıca Trabzon AFAD ve Trabzon UMKE işbirliği ile çok etkileyici bir arama kurtarma tatbikatı gerçekleştirildi. Ayrıca, İçişleri Bakanlığı Ankara AFAD Başkanlığı Eğitim Dairesi tarafından görevlendirilen Deprem Simülasyon Tırı hizmet verdi.

Şeyihoğlu bu başarının mimarı olan DAFET ekibi ile ilgili “2009 yılından bu yana aynı çekirdek kadro ile farklı zaman, mekân ve isimler altında altıncı TÜBİTAK projemizi gerçekleştirdik. Bu başarının sırrı disiplinlerarası işbirliği ve ekip ruhudur.Bu ekip ruhunun mimarları Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ahmet Tekbıyık, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nden Doç. Dr. Kader Birinci Konur, Yozgat Bozok Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Gülşah Sezen Veklive Muş Alparslan Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Ayça Kartal. Bu eğitimin ülkemize, öğretmenlerimize ve öğrencilerimize hayırlı olmasını diliyorum. DAFETöğretmenlerimiz iletüm Anadolu’ya yayılacak disiplinlerarası afet eğitimi anlayışı yeni işbirlikleri ve olumlu çıktıların mimarı olacaktır” dedi.

PROJEYE YEREL VE ULUSAL KURUM VE KURULUŞLARDAN TAM DESTEK

KapanışaTrabzon AFAD, Trabzon UMKE, DSİ 22. Bölge Müdürlüğü, Akçaabat Belediyesi, Akçaabat İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü başta olmak üzere birçok kurum ve kuruluş, çok sayıda izleyici ve basın mensupları katıldı. Tüm tören boyunca sosyal mesafe ve hijyen konusunda alınan tedbirler gözden kaçmadı.

DAFET Proje Ekibi adına Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Ayşegül Şeyihoğlu; Ankara AFAD Başkanlığı Eğitim Dairesi Başkanı Nalan Aydın, Trabzon Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürü Ömer Kıratlı, AFAD Arama Kurtarma Şefi Erkan Akpınar, Sağlık Personeli Sağlık Hizmetleri Alan Öğretmeni ve UMKE Gönüllüsü Nurhan Babaoğlu, UMKE  Sorumlusu Serkan Sayar, Trabzon Sağlık İl Müdürlüğü Afetlerde Sağlık Hizmeti UMKE Birim Sorumlusu Dr. Birkan Can başta olmak üzere ileTüm AFAD ve UMKE çalışanlarına gönüllülükle verdikleri destek için teşekkürlerini iletti. Afetlerde bizzat görev alan ve çeşitli afet eğitimi çalışmalarında bulunduklarını açıklayan Ömer Kıratlı projeden duydukları memnuniyeti yaptıkları konuşmada da belirttiler. DAFET yolculuğunun Afet, Afet eğitimi ve AFAD farkındalığının arttırarak daha nitelikli sonuçlar getirmesi temennisinde bulundular.

Törene katılan DSİ 22. Bölge Müdürü Dr. Emre Akçalı ve ekibinden Taşkın Müzesi Sorumlusu Zeynep TANSELisekapanış etkinliklerinden duydukları memnuniyeti belirttiler. Ayrıca Dr. Emre AKÇALI yaptığı konuşmada öncülüğünde yapılan dünyanın ilk İnteraktif Sel ve Taşkın Müzesi’nin kapılarının DAFET katılımcılarına her zaman açık olduğu belirtti. Derelerdeki takip ve ıslahın  kendileri kadar ,öğretmenler tarafından eğitilecek yeni nesillere emanet bir konu olduğuna dikkat çekti.

Katılımcılar arasında ev sahibi kurum olarak Trabzon Üniversitesi Rektör yardımcısı Prof. Dr. Hasan Karal, projeye başından beri destek vererek takip eden TAKA gazetesi genel yayın yönetmeni Yusuf Turgut, Akçaabat Uygulama Oteli Müdürü Süleyman Değirmenci, KTÜ’nün sevilen yüzü Prof. Dr. Mehmet Akbaş,   Akçaabat İMKB Anadolu Lisesi müdürü Selçuk İslamoğlu’ da sürece verdiği destekten dolayı teşekkür edilenler arasında salonda hazır bulunuyordu. İzleyiciler arasında çok sayıda çok sayıda akademisyen ve okul müdürü de bulunmaktaydı.
 
Akçaabat Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Turhan Bektaşoğlu, Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri EKİM adına kapanış törenine katılarak bu final gününde de DAFET Ekibini yalnız bırakmadı. DAFET etkinliklerinin Akçaabat’tagerçekleştiriliyor olmasından memnuniyet duyduklarını, her bir katılımcının dönerken cebinde Akçaabat sevgisi ile döneceklerine ve Akçaabat’ın kültür elçisi olacaklarına inandıklarını belirtti.
 
Biz de proje ekibini tebrik ediyoruz.  Disiplinlerarası, afet veeğitim kavramlarının öneminin daha belirginleştiği pandemidöneminde yapılan ve yapılması planlanan bu tür önemli çalışmaların, ülkemiz ve bölgemiz ve Akçaabat için yeni bir açılım olmasını temenni ediyoruz.
 
Editör: TE Bilisim