Trabzon Üniversitesinden dikkat çeken proje

Trabzon Üniversitesi ve TÜBİTAK işbirliği ile yapılan proje7 gün sürecek.  6 farklı üniversite ve çeşitli kurumlarda görev yapan “DAFET” ekibinde mühendislik, coğrafya, tarih, fizik, kimya, biyoloji, matematik, müzik, görsel sanatlar, bilgisayar ve öğretim teknolojileri gibi birçok disiplinden alanında etkin ve yetkin 25 öğretim elemanı var.Proje kapsamında 35farklı etkinlik düzenlenecek. Bu etkinliklerde katılımcılar deprem, heyelan, sel, taşkın, su baskını, erozyon gibi doğal afetlerle ilgili; işbirlikli öğrenme, deney, modelleme, atölye çalışmaları, gezi-gözlem, kayaç/toprak analizleri yapacak, orientring, drama, kodlama, arttırılmış gerçeklik gibi farklı uygulamaları,açık ve kapalı alanlarda deneyimleme imkânı bulacaklar.

Trabzon Akçaabat Uygulama Otelinde konaklamalı olarak yapılması planlanan projenin hedef kitlesi öğretmenler.Projeye Türkiye genelinden 12 sosyal bilgiler, 12 fen bilimleri, 12 sınıf öğretmeni olmak üzere 36 öğretmen katılacak. Projenin etkinlik dönemi 30 Ağustos-5 Eylül 2020 tarihleri arasında olacak. Başvurular haziranın ikinci haftası başlıyor.Katılımcı olabilmek için; projeye ait web sitesinde (www.dafetegitimi.com) yer alan “Katılımcı Başvuru Formu” nu doldurmak yeterli.

Afet Eğitiminde Yeni ve Yenilikçi Bir Yaklaşım “DAFET”

“Afet Eğitiminde Yenilikçi Bir Yaklaşım: Disiplinlerarası Afet Eğitimi (DAFET)” isimli proje yürütücüsü Prof. Dr. Ayşegül ŞEYİHOĞLU projenin amacını ve içeriğini şu şekilde ifade etti;

 “DAFET” günümüz dünyasında gittikçe artan üç anahtar kavramın sentezidir.  Disiplinlerarası,Afet ve Eğitim. “Bu projede; Türkiye’nin dört bir yanından farklı branşlara sahip öğretmenleri “afet eğitimi” teması etrafında bir araya getirerek,  disiplinlerarası öğretim algısını geliştirmeyi hedefledik. Farklı disiplinlere yönelik ilgi ve işbirliğinin arttırılacağı bu sürecin, öğretmenlerimizde farklı disiplinlerin nasıl bir araya getirilebileceği konusunda bilgi ve tecrübeleri arttıracağı ve doğal afet okuryazarlığını geliştireceğini öngörmekteyiz”.

“Her birimiz yedi gün boyuncabirer Disiplinlerarası Afet Eğitimi yani bizim tanımlamamızla “DAFET Gönüllüsü” olacağız. Farklı, öğrenen merkezli, etkileşimli birçok yöntem ve teknikle tanışacağız. Yedi günlük yolculuğumuzun son durağında hep birlikte süreçte geliştirdiğimiz ürünleri sergilediğimiz DAFET Müzesi’nin açılışını gerçekleştireceğiz.”

“2009 yılından bu yana aynı çekirdek kadro ile farklı zaman, mekân ve isimler altında gerçekleşen altıncı TÜBİTAK projemizi gerçekleştireceğiz.  Bu başarının sırrı disiplinlerarası işbirliği ve ekip ruhudur.Bu ekip ruhunun mimarları Kahraman Maraş Sütçü İmam Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ahmet Tekbıyık, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nden Doç. Dr. Kader Birinci Konur, Yozgat Bozok Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Gülşah Sezen Veklive Muş Alparslan Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Ayça Kartal. Bu eğitimin ülkemize, öğretmenlerimize ve öğrencilerimize hayırlı olmasını diliyorum. Öğretmenlerimizle buluşmak için hazırız ve heyecanla bekliyoruz.”

Biz de proje ekibini şimdiden tebrik ediyoruz.  Disiplinlerarası, afet veeğitim kavramlarının öneminin daha belirginleştiği pandemidöneminde yapılan ve yapılması planlanan bu tür önemli çalışmaların, ülkemiz ve bölgemiz için yeni bir açılım olmasını temenni ediyoruz.

BİROL SANCAK
Editör: TE Bilisim