Rize’nin İyidere İlçesinin genç Belediye Başkanı Saffet Mete ‘2 yılda yaptıklarını ve yeni projelerle yapacaklarını Taka’ya anlattı. Başkan Mete: ‘2 yıl önce o günün şartları doğrultusunda seçim manifestomuzda 17 proje açıklamıştık. Ama ne zaman işin içine girdik bunun 17 ile sınırlı kalmayacağını gördük. Ek projeler çıkmaya başladı. İyidere’nin öncelikli sorunu altyapı ve kanalizasyondu.  Kanalizasyon bizden önce yüzde 5 olarak başlamıştı. Bizim için en önemli ihtiyaç olan içme suyu projesiydi. Bugün İyidere’mizin 9 mahallesi toplamda bütün evler dâhil 78 kilometre içme suyu projesini yaptık ve uygulamaya başladık.

17 AY ÖNCE BAŞLADI

Bu projeye başlayalı 17 ay oldu ve bugün itibariyle 59 kilometre içme suyu isale hattını bitirmiş durumdayız. İlçemizde 4 depomuzun 2’sini tamamladık önümüzde ki hafta bir diğer içme suyu depomuzun temelini atacağız. 2021 yılının sonuna varmadan ilçemizin 9 mahallenin tamamında içme suyu irsaliye hattını ve ana depoları yenileyerek hizmete kazandırmış olacağız. Bununla birlikte İyidere dış cephe giydirme sözlerimiz vardı. Özellikle Hazar mahallesinde 2. Etap olarak 14 binaya 2 Milyon TL tutarında güzel bir projemiz oldu.

RİZE MİMARİSİNE UYGUN

Gerçekten Rize mimarisine uygun olarak binalarımızın dış cephelerini giydirmiş olduk. Bu mahallede 13 eksik binamız kaldı, inşallah bu yıl içinde söz verdiğimiz gibi bitirmek istiyoruz. Bu projenin 3. Etabı ise Yalıköy ve Sarayköy de başlayıp İyidere’mizin 7600 metre sahil şeridinde yer alan tüm binaları bitirmiş olacağız. Bir diğer proje için 7 dere islahı çalışmamız var. Mete, Hayati Yazıcı Bakanımıza ve Muhammed Avcı Vekilimize teşekkür ettiğini ifade ederek şöyle devak etti, ‘Bu dere islah çalışmalarının ihalesi yapıldı ve imzalar atıldı. 4 yıl sonra İyidere’de dere yatakları ve islah çalışmaları bitecek. Buralar imara uygun bir şekilde açılarak vatandaşlarımızın yatırımına kazandırmış olacağız, bunun da müjdesini vermiş oluyorum.

SPOR TESİSLERİ ÖNEMLİ

Yine sahilde bizden önce projesi yapılan stadyum projesini vardı. Bu proje için de spor bakanımız Osman Aşkın Bak’a teşekkür ediyorum. Bu proje ’de futbol, basketbol ve voleybol en önemlisi olmazsa olmazımız yelken. Bütün okullarımıza bu spor dallarını açacağız. İyidere’den çıkacak yetenekli oyuncuları Rizespor bünyesine kazandıracağız. Bunun bir artısı da İyidereli bütün çocukların spor yapmasını sağlayacağız, tabi pandemi bitiminde inşallah. Yine sahil dolgu sahasında olan bir parkımızı hem mesire hem de çocuk parkı şekilde modernize ettik ve açılışa hazır hale getirdik. Yine söz verdiğimiz gibi iki meydan projesi vardı. Bana göre çok ihtiyaç olan Hazar meydan projesini başlayıp, yılsonuna kadar bitirmeyi düşünüyoruz. Bir başka projemiz ve İyidere’nin çehresini değiştirecek 23 dönüm arazi üzerinde yer alan dolgu sahasında millet bahçesi projesi. Bu proje için İyidere demiyorum İlimize çünkü İyidere Rize’mizin avlusu. Millet bahçesi projemizle Rize’mizin girişi ne kadar modern bir görüntüye kavuşacağını göstermiş olacağız. Ben olaya her zaman şöyle bakıyorum. Biz özelinde İyidere için çalışıyoruz genelinde ise Rize’yi düşünüyoruz. Biz Rize’nin avlusuyuz. Avlular temiz olması lazım. Örnek bir ilçe olarak Rize şehrimize layık olmak zorundayız. Her ilçenin sorumlulukları elbette fazladır. Çamlıhemşin Rize’nin turizm bölgesidir. Güneysu Cumhurbaşkanımızın memleketidir. Çayeli Rize’ye yıllardır damga vuran, Ardeşen Rize’nin en büyük ilçesi, Pazar, Fındıklı, Kalkandere, İkizdere Ovitle bizi bağlayan ve yeni bir doğa harikası bir ilçemiz, Derepazarı hemen yanı başımızda, beldelerimiz keza aynı şekilde ama bizim de özelliğimiz İyidere Rize’nin avlusudur. Tüm hemşerilerimize layık olmak için çalışıyoruz, son karar onlarındır” cümlesini kullandı.

HER MEVSİM TURİZM

İyidere Sadece Yazın Değil, Kışında Yaşanabilecek Bir Yer Olacak

İyidere Belediye Başkanı Saffet Mete, bundan önce İyidere ilçesinin yazın yaşanabilecek bir köy olduğunu ve bu durumu değiştirme adına çok çalıştıklarına vurgu yaparak; “İyidereliler için sadece yazın yaşanılacak bir köy. Yani şarkıda var ya “ Yazın Köyümüze geri gidelim” bu mantığı çıkarmak lazım. İyidere evet sadece yazın değil, yazın ve kışın yaşanabilecek bir tatil beldesi olması lazım.

ÇAY VE ÇAYKUR

Burada ham madde belli. Çay, Çaykur ve Rizespor. Çaykur ve Çaykur Rizespor. Çaykur bizim çayımız geçim kaynağımız her şeyimiz. Rizespor ise tartışmaya bile kapalı kanımız canımız. Bunlar bir defa siyaset dahil her şeyin üzerinde. Dünyada 28 bin 841 İyidere kütüğüne kayıtlı insan var. İyidere Lojistik projesi İyidere’nin değil, Rize’nin değil Türkiye’nin en büyük projelerinden biridir. Lojistik projesi Mayıs ayı sonrası başlayacak ve 3 – 4 yıl içinde bitecek. Biz lojistiğe hazır olmak için altyapı ve üst yapıyı şimdiden hazırlamak lazım. Biz biraz hızlı gidiyoruz niye? kaybedilen zamanı kapatmak lazım. Belediyelerde işler hiçbir zaman bitmez, biz bitirmek için uğraş veriyoruz kesinlikle bitmez ama bizim bir idealimiz var. Biz çok iyi bir takımız. Bizim modelimiz ekip modeli. Belediye meclis üyeleri ile birlikte belediyecilik yapıyoruz. Bütün meclis üyeleri her sabah saat 8’de bir aradayız. Takım oyununu iyi oynayan her zaman kazanacaktır. Benim en büyük idealim;” Hiçbir zaman sayın başkan olmak için buraya gelmedim. Bana İyidereli ne zaman benim başkanım diyecek, o zaman ben diyeceğim ki ben görevimi tamamladım. Bizim derdimiz sayın başkan olma değil. Yapmış olduğumuz hizmetlere karşılıksız, menfaatsiz hiçbir şey beklemeden sabahın 8’inden akşamın çıkış saati belli olmadan elimizden geldiği kadar samimi, herkese adaletli bir şekilde hizmet etmeye çalışıyorum. Elbette bizde insanız hata da yapabiliriz. Hatamızı gördüğümüz yerde özür de dilemesini de biliriz. Dün neysek bugün de aynı, yarın da aynı olacağız. Benim atalarım, dedelerim burada doğdu burada öldü. Babalarım amcalarım burada doğdu, burada öldü. Yarın ben de burada doğdum, burada büyüdüm burada öleceğim. Bu komşularım, bu akrabalarım benim tabutumu kaldıracak bana helallik verecekler. İyidere bizim sevdamız. İyidere bizim ata toprağımız. İyidere bizim özelimiz. Tekrar söylüyorum benim çizdiği şema sayın başkan değil benim başkanım yolu ve ben bu yolda çalışıyorum ”dedi.

İYİDERE DOĞALGAZ İLE TANIŞACAK

Yeni İyidere Belediye binasının ramazan bayramı sonrası açılacağını belirten Başkan Mete; “Bu proje bizden önceki dönemde başlamıştı. Tahminim ramazan bayramı sonrası yeni İyidere Belediye binamıza geçmiş olacağız. Biz istiyoruz ki yeni binamız 4x4 lük olsun. Doğalgaz sistemi bitmek üzere. İlçemizde doğalgaz çalışmaları devam ediyor. Söz verdiğimiz gibi 2021 sonunda 10 bin metreyi bulacağız. Doğalgaz tankını koyacağımız yeri ayarladık. İmarda biraz değişiklik olacak, bir aksilik olmazsa eğer olursa da bizden değil AKSA’dan yüklenici firmadan olur. Bu yılın sonunda Hazar sahilinden Yalıköy sahil sınırına kadar, İyidere merkez ve belli bir kısım mahallerinin girişlerine kadar doğalgaz ile ilçemizi tanıştırmış olacağız” ifadelerini kullandı.

Alihan Telatar

Editör: TE Bilisim