Yaş çay üreticisini zor bir kampanya döneminin beklediğinin altını çizerek sözlerine başlayan Meclis Başkanı Resul Okumuş yaş ve kuru çayla ilgili birçok konuya dikkat çekti. Kendilerini zor bir kampanya döneminin beklediğini ifade eden Meclis Başkanı Okumuş, “Yeni kampanya dönemi için herkese kolaylık diliyorum. Sektörde biraz moralsizlik var. Ben öncelikli şunu söylemek istiyorum. “Rize’nin geliri çay üzerine. 

Ancak birkaç yıldır kuru çay fiyatları yerinde sayıyor. Markete gittiğin zaman fiyatı artmayan ürünlerin başında kuru çay geliyor. Farklı nedenlerden dolayı özel sektöründe bunda kabahati var. Çay sanayicileri kazanç sağlayamıyor.  Sivil toplum örgütleri olarak bu konuda derdimizi de kimseye anlatamıyoruz. Durumun sadece üretici boyutunda olduğu düşünülüyor. Çaykur ile birlikte yaş çayı satın alıp ürünü üretip satan bir sanayici topluluğu var. 

 Çaykur ve sanayici topluluğu para kazanamadığı sürece bunun zararı gelip tarladaki üreticiye dayanacak. Sanayici çay fabrikalarını kapatıp başka iş alanlarına yönelecek. Bununla da zararın üreticiye geleceğinin endişesini taşıyoruz. Bunun farkında olmamız lazım. Son 10 yılda üretici alacakları peşin ödeniyor. Ama kuru çay fiyatını da çok dikkate almak zorundayız. Bu konuda çok ciddi bir sıkıntı var.  Umarım kuru çay fiyatına gerekli olan oranda ayarlama yapılır. Çaykur bile geçen yıl zarar açıkladı.  Özel sektörde aynı şekilde zarar ediyor. 

Bunun için tedbir alınıp dengenin sağlanması gerekiyor” dedi. Bu duruma çözüm bulmak için tüm paydaşların bir araya gelmesi gerektiğinin altını çizen Meclis Başkanı Resul Okumuş, Çaykur, özel sektör sanayicileri, sivil toplum örgütleri ve siyasiler bir araya gelip bu konuyu tartışıp değerlendirip bir karara bağlamak zorundayız. Ancak şu anda bu konuyla ilgili herkes susuyor. Yaşanan sorunları bir araya gelip çözmek için gayret sarf etmek zorundayız. Kuru çay fiyatlarının 40 TL dolayında olması için gerekli çalışmaları yapmalıyız. Gerekli tedbirleri alarak kuru çay pazarını genişletmek zorundayız. Yaş çay kampanyasının başlaması için geri sayım başladı. Günde yaklaşık 20 bin top yaş çay toplanacak. Çaykur ve özel sektörün günlük kapasitesi yaklaşık 20 bin ton dolayında. Bununla da 80 bin tane çay toplamak için adama ihtiyaç var. Bunu kendi içimizde hallederiz. Dolayısıyla dışarıdan işçi gelmesine gerek yok. İçimizde bu iş gücüne sahibiz. Gürcistan’ dan işçi gelmesine de hiç gerek yok. Yetir ki kendimiz isteyip toplayalım. Kendi çayımızı kendimiz toplayamazsak bırakalım dalında kalsın. 

Çayımızın önemli bir geliri yurt dışına gitmesin. Geçen yılda panda mi vardı ve çayımızı kendimiz topladık. Bu kampanya dönemin dede yine kendimiz toplayıp parası cebimizde kalmalı. Yaş çay hiçbir zaman dalında kalmaz. Kendi çayımızı kendimiz toplamalıyız.” Meclis Başkanı Resul Okumuş, Çaykur ve özel sektörde yaklaşık 100 bin ton dolayında kuru çay stoku olduğunu belirterek, “Bu ülkenin stoğu ve bunun satışının yapılması gerek. Yurt dışına kuru çay satışını artırmak zorundayız. Ayrıca önümüzdeki günlerde yaş çay taban fiyatı da açıklanacak. 3 Lira 70 kuruş ve artı destekleme beklentisi var. 17 Mayıs’ da yaş çay kampanyası açılacak. Üretici acele etmeden çayını toplayıp  Çaykur’a ve özel sektöre satacak. Üreticisi ve sanayicisiyle birlikte güzel bir kampanya dönemi geçirmeliyiz” diye konuştu.
Alihan TELATAR 
 

Editör: TE Bilisim