Trabzon Dernekpazarı’nda İlçe Müftülüğüne bağlı olarak hem kreş hizmeti veren hem de dini eğitim-öğretim faaliyetlerinde bulunulan 4-6 yaş Kur’an Kursu; 2015-2019 yılları arasında, İlçenin 1989-1994 yıllarında Belediye Başkanlığını yapmış olan Ahmet Türk ün tahsis ettiği apartman dairesinde faaliyet gösteriyordu.

ARAZİ TAHSİS EDİLDİ
 
Mevcut Kur’an Kursunun ihtiyaçları karşılamadığı fikri üzerinde birleşen Dernekpazarı Kaymakamlığı, Dernekpazarı Köyleri Kültür ve Yardımlaşma Vakfı ve Yerel İdareler; Dernekpazarında Merhum Hayırsever İbrahim Cansız’ın eğitim faaliyetleri için Vakfa bağışlamış olduğu araziye yeni bir 4-6 Yaş Kur’an Kursu yapmaya karar verdiler. Vakıf yönetiminin aldığı karar ile söz konusu arazi Kaymakamlığa (İlçe Müftülüğüne) tahsis edildi.



ATMACA VE ÇOCUKLARI
 
Aslen Dernekpazarlı olan Maçkalı (Merhum)Halil İbrahim Atmaca’nın çocukları inşaatın yapılarak vakfa  teslimini  taahhüt ettiler. Vakfın o dönemki Başkanı Nihat Cemil Mangan ve İşadamı Ayhan Atmaca sıcağı sıcağına  Dernekpazarı’na geldiler ve Kaymakamlık Makamında 29.09.2019 tarihinde protokol imzalanarak işe başlandı.

378 GÜNDE TAMAM
 
Hızlı bir çalışma temposu ile bina oluşmaya başladı. 378 gün içinde bina tamamlanarak donanımı için hazır hale getirildi. 29 Şubat 2020 tarihli Kongrede vakıf adına çalışmaları takiple görevli Nihat Cemil Mangan genel kurulu bilgilendirip, donanımı için  neler gerektiği ve maliyetlerini bir bir sıralayarak  genel kuruldan destek istedi.



KİM NE VERDİ?
 

16.000 TL’lik etkinlik Odasını  Ahmet Kılıç,14.000 TL’lik Ekipman ihtiyacını Bedirhan BAYKA, 13.000 TL. lik 1.Sınıfını  Dr. Behçet Kara, 13.000 TL’lik II. Sınıfını Nihat  Cemil Mangan, 10.000 TL’lik Mutfağını Hasan Coşkun, 8.800 TL’lik   Uyku  Odasını Holo Köyleri Derneği, 7.000 TL’lik  Yönetici Odasını  Nihat İsaoğlu, 6,000 TL’lik lik Öğretmenler Odasını Günebakan Köyü üstlenerek ihtiyaçların giderilmesi de Dernekpazarlı Hayırseverlerce tamamlandı. İç Donanım malzemeleri hazırlanırken Kaymakam Murat YILDIZ’ın  Büyükşehir Belediyesine çevre düzenlemesinin yapılması isteğinin de karşılanmasıyla çevre düzenlenmesi de tamamlandı.

DEVLETİN DENETİMİ

Dernekpazarı Kaymakamlığının kontrolünde; merkezindeki Kız Kur-an Kursu yönetiminden Nurettin Coşkun, Eyüp Güney ve Mustafa Cansızla birlikte Temel atma anından itibaren İstanbul’dan sık sık gelen Nihat Cemil Mangan çalışmaları takip ettiler. Müftü Mülayım Bayındır da her zaman onlara destek ve takipçi oldu. Zaman, zaman ,hayrı üstlenen Atmaca kardeşlerden ,Halil Atmaca da ilçeye gelerek  çalışmaları yerinde gördü. Başlangıçta tahmin ettiği maliyetin üç katından fazla bir rakama ulaşmasına rağmen hiçbir fedakarlıktan  geri  kalmayıp kararlılığını sürdürerek Dernekpazarı’na, sadece çevreye değil, tüm İl e ve ülkeye örnek olacak örnek bir eser kazandırdı. Geleceğimizin teminatı minik yavrularımız farklı  alanlarda değil, devlet denetimindeki bir yuvada dini bilgilerini almış olacak, Aileler de “çocuğumu nereye emanet edebilirim” sıkıntısı yaşamayacak.



VAKIF ADINA MANGAN KONUŞTU
 
Açılışı salgın nedeni ile bir süre ertelendi ise de tüm önlemler alınarak pandemi kurallarına uygun olarak Kaymakamlık himayesinde Cuma namazı sonrası gerçekleştirilmesi kararlaştırıldı. İstiklal Marşının söylenmesi ile açılış programı başladı. Açılışa iştirak edemeyenlerin gönderdiği tebrik telgrafları okundu. Başlangıcından  açılışına  kadar çalışmaları takip için vakıf adına görevli  Nihat  Cemil Mangan konuşma yapmak üzere  sunucu  Bülent Uzunoğlu tarafından platforma davet edildi. Mangan, yaptığı konuşmasında bu oluşum için Vakfa yapılan öneriden itibaren  açılışı gerçekleştirilen bugüne  kadar yapılan çalışmalar hakkında bilgi verip,  maddi manevi katkısı bulunan herkese teşekkür etti.

BABAMIN ESERİDİR
 
Eserin ekonomik yönünü üstlenen Atmaca kardeşler adına Ayhan Atmaca da Bu tür hayırlar için  her zaman var olan rahmetli babası Halil İbrahim in yolunda devam etmekten onur duyarak bu eserin yapımını üstlendiklerini ve açılışına iştirak edenlerin oluşturduğu bu tablo ile eserin son şeklini gördükten sonra  çok isabetli bir  karar verdiklerini anladığını belirterek, bize bu hayrı yaptırmaya vesile olan  Başta Dernekpazarı Kaymakamımız Murat Yıldız’a ve Dernekpazarı Köyleri Kültür-Dayanışma Vakfı olmak üzere herkese teşekkür edip, hayırlı olmasını diledi. Sırası ile Dernekpazarı Belediye Başkanı Dr. Mehmet Aşık, İl Müftüsü Osman Aydın, Devlet eski  bakanı Eyüp Aşık konuştu. Dernekpazarı Kaymakamı Murat Yıldız yaptığı konuşmasına  “4 yıl boyunca kullanılan eski Kuran Kursunun bulunduğu apartman dairesini ücretsiz tahsis etmiş olan Eski Belediye Başkanı Ahmet Türk’e teşekkür ederek” başladı. Kaymakam Yıldız konuşmasına “Bu arsanın alımında katkıda bulunanlarla arsanın Vakfa bağışını yapan Merhum İbrahim Cansız’a rahmet dilerim. Bu konudaki her teklifimize olumlu bakan her fikrimizi Yapıcı ve hayırsever bir anlayışla karışlayan Dernekpazarı Köyleri Kültür ve Yardımlaşma Vakfı yönetimine, Bina yapımını üstlenen Atmaca kardeşlere, İnşaat sürecinde bizim yetişemediğimiz zamanlarda başlangıcından bu güne kadar aralıksız olarak işi takip eden ilçe Müftümüz Mülayım Bayındır’a, İlçe Kur-an Kursu yöneticilerinden Nurettin Coşkun, Eyüp Güney ve Mustafa Cansız’a; Elini taşın altına koyarak İç donanımını sağlayan (tek tek isimlerini sayarak) İstanbuldaki güzel yürekli Dernekpazarlı hemşehrilerimize, Dernekpazarı Belediyesine ve ricamızı kırmayıp çevre Düzenlemesini yapan Büyükşehir Belediyesine teşekkür ederim. Bu kursun yapım öyküsü Dernekpazarının Birliğinin ve beraberliğinin güzel bir yansıması, örnek bir sonucudur. Kısıtlı bir ömür yaşadığımız hayat yolculuğumuzda, böyle hayırlı bir hizmetin yapımına katkı sağlamayı nasip ettiği için Yüce Mevlaya hamd ederim” dedi.



ALBAYRAK KUTLADI
 
Dernekpazarlı Hazine ve Maliye  Bakanı Dr. Berat Albayrak gönderdiği kutlama mesajında, “Güzel ülkemizin yarını olan nice yavrularımızın Yüce Kitabımızı ve O’nun buyruklarını öğrenip Milli ve Manevi değerlerine sahip yaşadığı çağa yön veren şuurlu birer mümin olmalarına temel hazırlayacak olan; Dernekpazarı Kaymakamlığının himayesinde Yerel İdareler, İlçe Müftülüğü,Dernekpazarı Köyleri Kültür ve Dayanışma Vakfı ve kıymetli hayırseverlerce elbirliği ile ortaya çıkan bu güzide eğitim yuvasının yapımında emeği geçenleri ve katkı sağlayanları tebrik ediyor, hayırlara vesile olmasını temenni ediyor bu vesile ile Tüm Hemşerilerime  en kalbi duygularla selamlarımı iletiyorum.” ifadelerine yer verdi. Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu “Örnek bir birliktelik gösteren Dernekpazarını tebrik ediyorum. Bu Hayır dolu güzel birliktelik için Değerli Kaymakamımızı, Dernekpazarı Vakfını, Atmaca Ailesini, Belediyemizi ve katkı sağlayan tüm paydaşları tebrik ediyorum. Bu güzel eserlerle Çocuklarımız sağda solda değil, resmi kuruluşlarda
alacakları  dini bilgilerle gerçek dinimizi öğrenecekler ve kalıcı olacaktır.” dedi.



AŞIK DA ORADAYDI
 
Eski Devlet Bakanı Eyüp Aşık, Of kaymakamı Hayrettin Çiçek, Çaykara Kaymakamı Osman Çelikkol, Of Belediye Başkan Vekili Ömer Çakıroğlu, Çaykara Belediye Başkanı Hanefi Tok, Trabzon İl Müftüsü Osman Aydın da törene iştirak ettiler. Hazine ve Maliye Bakanımız Berat Albayrak, İçişleri Bakan Yardımcısı Tayyip Sabri Erdil, Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Ak Parti İl Başkanı Haydar Revi, Maçka Belediye Başkanı Koray Koçhan, Özel İmperaİl Hastanesi, Gür-Çay sahibi Hayrullah Öztel de Açılışa kutlama çelengi gönderdiler. Kursun İlk öğrencilerinin hazırladığı minik gösterileri , eserin yapım aşamasını görüntüleyen slayt gösterisi  takip etti.

Tören sonunda Dernekpazarı Kaymakamı Murat Yıldız tarafından törende hazır bulunan Ahmet Türk, Dr. Behcet Kara, Nihat İsaoğlu, Hasan Coşkun’a Kaymakamlık Teşekkür Belgesi; İşadamı Ayhan Atmaca’ya, Dernekpazarı Vakfı adına Nihat Cemil Mangan’a, İlçe Müftüsü Mülayım Bayındır ve Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluğlu’na Kaymakamlık Teşekkür Plaketi verildi. İlçe Müftüsü Mülayım Bayındır ın yaptığı dua ile açılış kurdelesi protokol üyeleri  ve minik öğrenciler tarafından kesilerek binanın içi gezildi. İlçe Müftülüğüne bağlı yürütülecek eğitim faaliyetleriyle Solaklı Vadisindeki 4, 5 ve 6 yaşındaki çocuklara gerek dini eğitim, gerekse değerler eğitimi verilecek. 50 öğrenci kapasiteli Kursta, 3 derslik, 1 yemekhane, 1 mutfak, 4 farklı oyun odası, 1 kum havuzu, 2 oyun parkı, 2 etkinlik alanı bulunmakta. Kursa, bina inşasını finanse eden Ayhan Atmaca’nın merhum babası Halil İbrahim Atmaca’nın ismi verildi.


 
FAHRİ DÜZENLİ
Editör: TE Bilisim