Bu hassasiyet doğrultusunda bölge üniversiteleri ve Karadeniz havzasındaki yerel yönetimlerle gerekli işbirliklerinin sağlanması gerekliliğinin altını çizen Trabzon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin Aşıkkutlu, tüm birimlerinde çevre ve atık yönetimi için gerekli hazırlıklara başladıklarını duyurdu. Prof. Dr. Aşıkkutlu ‘Sıfır Atık’ uygulamalarını hayata geçirmekle bütüncül bakış açısına sahip bir çevre koruma anlayışına ve topluma örnek olacak uygulamaları hayata geçirecek işbirliklerine imza atmayı amaçladıklarını belirtti.

Sıfır Atık Koordinasyon Kurulu Başkanı Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Şerencam “Hedeflerinin kendi içinde Sıfır Atık Uygulamalarına geçmiş bir kurum olmanın ötesinde, bölgede konu ile farkındalığı arttıracak eğitim tabanlı örnek bir model oluşturmak istediklerini belirtti. Bu amaçla kurulan Sıfır Atık Komisyonunda Prof. Dr. Ayşegül Şeyihoğlu, Doç. Dr. Mustafa Ürey ve Dr. Öğretim Üyesi Raziye Erdem gibi alanında etkin isimler bulunmakta.  Komisyon Sıfır Atık Yönetim Vizyonlarını; “İsrafın önlenmesi, kaynakların daha verimli kullanılması, atık oluşumunun azaltılması, atığın tasnifi ve geri kazanımı” olarak açıkladı. 

ÇEVREYE DUYARLI PROJELER

Bu felsefe ile icraatlarına başlayan komisyon ilk olarak Çevre Şehircilik İl Müdürlüğüne ziyarette bulundu.  Ziyaret kapsamında Trabzon Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Sayın Uğur Korkmaz, Müdür Yardımcısı Bülent Sağır, Çevre Yönetimi ve Denetimi Şube Müdürü Derya Sağır ve Kimyager Nilüfer Kuturoğlu ile sıfır atıkla ilgili yapılması gerekenlere ilişkin değerlendirmelerde bulunuldu. Korkmaz ve ekibi süreçle ilgili Trabzon Üniversitesi’ne rehberlik edeceklerini belirterek tam destek verdiler.  Yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: “Trabzon Üniversitesi Sıfır Atık Komisyonun yakın ve uzak vadeli hedeflerini dinledik. Yaygınlaştırmak istedikleri çevreye duyarlı projeleri, sahip oldukları vizyon ve  bağlı oldukları değerler gereğince, tüm ekolojik unsurlara saygı duyup  ve korumayı hedefleyen  bir anlayışla faaliyetlerine yön verme çabası içindeler. Yakında Trabzon Üniversitesi’nin Sıfır Atık konusunda bölgede varlığını hissettirmeye başlayacağını söyleyebiliriz.”

BİROL SANCAK

Editör: TE Bilisim