Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın yeni yılda gerçekleştireceği sondaj faaliyetleri, Trakya ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yoğun miktarda bulunan kaya gazı potansiyelini hedefliyor.

SETA tarafından hazırlanan bir rapora göre, bu bölgelerde teknik olarak çıkarılabilir 350 milyar dolar değerinde yaklaşık 679 milyar metreküp kaya gazı bulunuyor.

Bu miktar, Türkiye'nin yıllık 50 milyar metreküp gaz tüketimine karşılık geliyor ve ülkenin 14 yıllık gaz ihtiyacını karşılayabilecek bir potansiyeli temsil ediyor.

Kaya gazı sondajı daha önce özel bir şirket tarafından Diyarbakır'da gerçekleştirilmişti. Bu çalışmanın ardından Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 5, Trakya Bölgesi'nde 10 kuyuda çalışmalar yürüttü.

Trakya'da 6 kaya gazı kuyusu üretime alınırken, TPAO en son 3 yıl önce Diyarbakır'da bir kaya gazı sondaj kuyusu açtı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın 2024 yılında iki kuyuda kaya gazı sondaj faaliyeti gerçekleştireceği belirtildi.

Yenilenebilir Enerji Uzmanı Ali Rıza Öner, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Türkiye gibi yılda 100 milyar dolarını enerji ihtiyacı için dışarıya ödeyen bir ülke için bu yatırımlar zorunlu ve yerlileşme adına kritik" ifadelerini kullandı.


KAYA GAZI NEDİR?

Kaya gazı, ince taneli tortul kayaçlarda depolanan ve konvansiyonel olmayan bir enerji kaynağı olan gazdır. Kaya gazı, ana kayadan ayrılmadan gözeneklerde kalan doğalgazdan oluşur. Bu kaynakların işletilmesi ve kullanımı, geleneksel doğal gaz ve petrol kaynaklarına göre daha zor ve maliyetlidir.

Kaynak: Haber Merkezi