Sevgili okurlarım;

Bugünkü yazımda sizlere hem benim için hem de ülke için son derece özel olan bazı eski dostlarımdan söz edeceğim.

Hasan Türüt, eski CHP Rize başkanlarından. Renkli kişiliği olan, Karadeniz’in tüm özelliklerini bünyesinde barındıran yiğit bir insan.

Trabzon’da gazetecilik yaptığım yıllarından beri tanır, bilirim. Rize’nin önemli isimlerindendir…

Yeri geldi mi iradesini koyan, yeri geldi mi gemileri yakan,

Bakan yetkisi ile il başkanlığı görevini yürüten,

Makam mevkiinin peşinden koşmayan bir isim…

Eğilip bükülmedi. Adam gibi adamdır... Büyük bir değerdir. Telefonla aradı, konuştuk.

Nevzat Ergüney ve Cafer Hazaroğlu başta olmak üzere ortak dostlarımızın kulaklarını çınlattık…

*

Nevzat Ergüney, anlatılmaz, yaşanır. Tanımak, sohbet etmek lazım. Anılarını dinlemek gerekiyor.

Trabzon’daki eski (Otel Özgür’ün) dili olsa da konuşsa… Hasan Türüt ile Ankara yolundaki lastik maceralarını anlatmayacağım. Sefer Ulusoy ile başta olmak üzere yol hikâyelerinden söz etmeyeceğim.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nın Genel Sekreteri, Trabzonspor’un Asbaşkanı Ve Futbol Şube Sorumlusu olduğu dönemlerine hiç değinmeyeceğim.

Rusya ve Türk Cumhuriyetlerine yaptığı ithalat ve ihracat başarılarını çoktan unuttuk. Hayatımda böylesi renkli, candan, içten birini hiç tanımadım… Moral deposu. Güldürme makinesi…

Nevzat Bey, özledik seni…

*

Hasan Şuşoğlu: Çayeli ve Rize’de tescillenmiş, markalaşmış bir isim…

Eski başbakanlarımızdan Mesut Yılmaz’ın sağ kolu. Mesut Bey’in en güvendiği isim…

Dahası Yılmaz ailesinin üçüncü kardeşleri gibi…

Açık sözlülükte ve espri anlayışında Nevzat Ergüney’i aratmaz. İsteseydi, Mesut Bey döneminde köşeyi dönerdi. Çok zengin bir iş adamı olurdu. Parlamentoya girerdi. Önemli yerlere gelirdi. Yedi sülalesini zengin ederdi.

Yapmadı. Çünkü onun en büyük serveti, zenginliği, Mesut Bey ile olan hormonsuz dostluğu olarak gördü.

Oğlu Hüseyin, Mesut Yılmaz’ın başbakanlığı döneminde askere gitti. Nerede mi askerlik yaptı? Şırnak’ın ya Uludere, ya da Beytüşşebap ilçesinde yaptı.

Mesut Bey başbakan iken Hasan Şuşoğlu’na “Hasan, Hüseyin nerede askerlik yapıyor?” diye sordu.

Hazır cevaplılığı ile bilinen baba Şuşoğlu “Sayın başbakanım Mesut amcası başbakan olmasaydı, Kuzey Irak’ta askerlik yapardı” cevabını verdi…

İstediği yerde askerliğini yaptırırdı. Sevgili Hüseyin Şuşoğlu, üstün nitelikleri olan çok başarılı bir isim. TRT Trabzon Bölge Müdürlüğü’nde Haber müdürü. Selam olsun.

*

Cafer Hazaroğlu, benim gibi Rizelidir. Yıllardan beri Trabzon’da yaşar.

Bütün Trabzonlular çok iyi tanır ve sever... Trabzonspor eski yöneticisi. Eski CHP Trabzon il başkanı ve yöneticisi. Spor, siyaset ve iş dünyasının sevilen, aranan beyefendi bir ismi. Aldığı görevler, başarıları kitaplara sığmaz...

Başarıları, hatıratları, deneyimleri, cemiyet yaşantısı takdire şayan…

Bu 68 kuşağı, önemli bir kuşak. Gerçek ve hormonsuz bir dost... Eğilip, bükülmeyen… Rüzgâra göre yön vermeyen… Katıksız bir sosyal demokrat…

*

Azer Benli, Anavatan Partisi’nin ülke yönetiminde görev aldığı dönem Trabzon il başkanlığı görevini üstlenmişti. Benli, o dönem tek derdi Trabzon’a hizmet etmek oldu. Bunu da çok iyi yaptı ve başardı. Yeri geldi vekilleri karşısına aldı. Yeri geldi bakan makam dinlemedi.

Dönemin Başbakanı, Mesut Yılmaz, Benli’nin ricalarını özel takip ederdi. Rahmetli Özal da aynı şekilde…

Kısacası Trabzon için yumruğunu masaya vuran bir il başkanıydı. İsteseydi milletvekili veya bakan olurdu. Ya da köşeyi dönerdi.

O hep Trabzon için uğraştı. O nedenle insanlarda derin iz bıraktı. O nedenle kendisine ‘efsane başkan’ dendi. Dertleştik. Ortak dostlarımızın kulaklarını çınlattık.

*

Tarihe mal olmuş böyle önemli devlet ve siyaset adamlarının sayıları her geçen gün ne yazık ki azalıyor. Eski TBMM Başkanı Necmettin Karaduman bunlardan biriydi. Mekânı cennet olsun. Trabzon’daki yakın dostlarımızdan; iş adamı Tufan Aydoğdu ile Necmettin Aytekin’i saygı ile selamlıyorum. Vermesini bilen, dostları ile paylaşsan, bölgeye ve ülke ekonomisine katkıları olan gerçek dostlardır.

İş adamlarından Hasan Güven ile Ahmet Canım ile kuyumcu Tayfur Sezer’i unutmak haksızlık olur.

Eski bakanlarımızdan Eyüp Aşık, Fahrettin Kurt ve eski milletvekili Volkan Canalioğlu ile Avni Akkan’la olan anılarımı ve üstün niteliklerini başka bir köşemde yazmayı planlıyorum.