Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Piyasa Beklenti Anketi sonuçlarını açıkladı. Anket verilerine göre, cari yıl sonu ve 12 ay sonrası TÜFE beklentileri düşerken, altın fiyatları yükseliyor. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) politika değişikliği sinyalleri altın talebini artırırken, yabancı yatırımcıların Türk varlıklarına olan ilgisi rekor seviyeye ulaştı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), "Piyasa Beklenti Anketi" sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. Buna göre, cari yıl sonunda tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki ankette %44,16 iken, yeni ankette %43,64 olarak güncellendi.

12 ay sonrası TÜFE beklentisi ise önceki ankette %35,17 iken, bu dönemde %33,21'e düştü. 24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise önceki ankette %22,05 iken, yeni ankette %21,33 olarak kaydedildi.

ALTIN FİYATLARINDA YUKARI YÖNLÜ İVME

Altın fiyatları, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) şahin açıklamalarının ardından yukarı yönlü ivmesini sürdürüyor.

Fed'in faiz politikasını yeniden gözden geçirme eğiliminin piyasalarda altına olan talebi artırdığı belirtiliyor. Altın, son haftalarda artan faiz indirimi beklentileriyle ikinci haftalık yükselişini sürdürüyor.


YABANCI YATIRIMCILARDAN TÜRK VARLIKLARINA YOĞUN İLGİ

Yabancı yatırımcıların Türk varlıklarına olan ilgisi rekor seviyeye ulaşırken 10 Mayıs haftasında Türk tahvillerinden gerçekleştirdikleri 2,83 milyar dolarlık alım, tarihi ikinci en yüksek seviyeye ulaştı.

Son iki haftada ise yabancıların hisse senedi ve Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) net alımları toplamda 4 milyar dolara yaklaştı.

"BEKLENTİLER POZİTİF YÖNDE"

Marbaş Menkul Değerler Yatırım Uzmanı Aziz Kaçmaz, Piyasa Beklenti Anketi sonuçlarını değerlendirirken, kısa vadeli beklentilerde bir gerileme görülse de uzun vadeli beklentilerin daha pozitif olduğunu vurguladı.

Kaçmaz'a göre, 2024 yıl sonu için beklentiler yüksek olsa da önümüzdeki dönemde Merkez Bankası'nın izleyeceği politikalarla uyumlu bir seyir izlenecek. Dolar tahminlerine yönelik reel getiri beklentisi olmadığını belirten Kaçmaz, piyasalarda önemli zorlayıcı bir alan öngörmediğini aktardı.

Altın fiyatlarına ilişkin olarak ise Kaçmaz, Fed'in etkisinin devam edeceğini ve ons altının 2,400 doların üzerinde kalması durumunda 2,700 seviyesine doğru bir hareket beklentisinde olduklarını ifade etti.

Yıl sonu için ons altın için tahminlerinin 2,700 dolar civarında olduğunu ve TL bazında ise yaklaşık 3,000 TL seviyesinde olduğunu ekledi.

ALTINDA SON DURUM

Gram altın, önceki gün 2.478 TL'den kapanış yapmıştı ancak bugün güne 4.499 TL seviyesinden başladı. Çeyrek altın ise önceki kapanışını 4.051 TL olarak tamamlamışken, bugün 3.999 TL civarında alıcı buluyor.

İşte güncel altın fiyatları:

GRAM ALTIN FİYATI
Alış: 2.499,93 TL

Satış: 2.500,70 TL

ALTIN/ONS FİYATI
Alış: 2.414,15 USD

Satış: 2.416,29 USD

Kilosu 4 TL'ye Düştü! Afyonkarahisar'da Hasadı Başladı, Herkes Kilo Kilo Alıyor, Basurun Kökünü Kurutuyor Kilosu 4 TL'ye Düştü! Afyonkarahisar'da Hasadı Başladı, Herkes Kilo Kilo Alıyor, Basurun Kökünü Kurutuyor

ÇEYREK ALTIN FİYATI
Alış: 3.999,89 TL

Satış: 4.088,64 TL

CUMHURİYET ALTINI
Alış: 15.999,55 TL

Satış: 16.304,53 TL

Kaynak: HABER MERKEZİ