25 yıllık kavak ağacı için devlet kurumları, taşeron yükleniciler, komşu ve akrabalarıyla 5 yıldır amansız bir mücadeleye giren iletişimci Hakan Değirmenci, sonunda yeşil zafer kazandı. Semt hatlarının geçtiği bölgede yer alan kavak ağacının yağmur ve fırtınada tehlike yaşanmaması için kesilmesini isteyenlere uzun süre direnen Değirmenci, sonunda hatları yolun diğer yanına aldırmayı başardı. Kavak ağacı kesilmekten kurtulurken teller güvenli bir geçiş hattına kavuştu.

5 Senelik Direniş

İletişimci-Sosyolog Hakan Değirmenci uzun yıllar görüntülü ve yazılı ulusal medyada görev yaptıktan sonra Adalet Bakanlığı’nda çalıştı. Halen TRÜ Medya İlişkileri Sorumlusu olarak çalışma hayatına devam eden Değirmenci, bu sırada doğal hayatın korunması, temiz tutulması ve yeşillendirilmesi için birçok sivil toplum hareketinde rol aldı. Özellikle ‘çöpçü’ yakıştırmasına karşı çıkarak ‘temizlik işçisi’ algısını yaymaya çalışan, aynı zamanda Yeşilay üyesi olan Değirmenci, Çukurçayır’da çeyrek yüzyıl önce aile büyükleri tarafından dikilmiş kavak ağacı için 5 yıl önce kurumlara, akraba ve komşulara karşı adeta yeşil bir direniş başlattı.

19 Mayıs Kutlamaları Samsun'da Coşkuyla Gerçekleştirildi 19 Mayıs Kutlamaları Samsun'da Coşkuyla Gerçekleştirildi

Kanıt Fotoğrafları

Süreçte önce firma (Aksa) yetkilileri, daha sonra gerilim hattı ekipleri gelerek yerinde keşif yaptı. Şehir hatlarının geçtiği Hakan Değirmenci’ye ait korulukta tellerin ağaç içinde kalması nedeniyle kesilmesi istendi. Aynı bölgede yaşayan akrabaları da yağış ve kuvvetli rüzgar olduğunda 8 katlı sitelerle aynı boydaki ağacın tellere temas ettiği gerekçesiyle önce dalların, daha sonra da ağacın kesilmesi yönünde kendisine ısrarda bulunmaya başladı. Muhtar ve hissedarlar da devreye girerek ağacın kesilmesi için ricacı oldu. O ise ağacın bakımını yapıp her mevsim tedbiren yeni fotoğraflarını çekerek kavak ağacı hukuken de koruma altına aldı.

Ekipler İş Başında

Doğa sever; karşı çözüm olarak, “Hattı yer altına indirelim. Yolun diğer yanına yeni direkler dikerek telleri eski yerine, yani karşıya da alabiliriz. Maliyeti biz karşılarız; hiçbiri olmuyorsa telleri kesin, ağaca dokunmayın” diye cevap verdi. Ağacın korunması için verdiği uzun uğraş sonunda talebinin karşılanmasını sağladı; talebi 2024 yılı programında kabul edilince yetkili kurum tarafından ağaçsız güzergaha yeni metal direkleri monte edildi. Nihayet teknik ekipler hafta sonu çevre abonelerine mesajla bilgi verip 6 saat akımı kesti. Duyarlılık gösteren çevre sakinlerinden şikayet gelmedi. Dallar içinden geçen hat karşıya taşındı, ağaç kurtuldu.

Kavak Savaşı mutlu sonla biterken mühendislik firmalarına, taşeron işçilere, muhtar Hüseyin Erkut ve Aksa nezdinde şef Mustafa Kul’a teşekkür eden Değirmenci, “Sabrederek ve insanları gerçeklerle bilgilendirerek genç bir ağacı kurtardık. Akım hattı için ağaç kesmek en kolay ve en sevimsiz yöntemlerden biri. Şimdi hem semt, hem de doğa kazanmış oldu” diye konuştu.

TAKA/BİROL SANCAK

Editör: Birol Sancak