Doğu Karadeniz Bölgesi'nde, 2024 yaş çay sezonu öncesi çay müstahsilleri, tarlalarına bakım, budama ve gübreleme işlemleri için harekete geçti. Sezonun verimli bir şekilde başlaması için çaba gösteren üreticiler, ilk adım olarak çaylarını budamaya başladılar. Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Çay İşletmeleri Müdürlüğü'ne (ÇAYKUR) çay vermek isteyen üreticiler, çay tarım arazilerinin belirli bir bölümünde budama işlemi gerçekleştiriyorlar. Budama işleminden sonra ise gübreleme işlemine geçiliyor. Bu işlemlerin tamamlanmasının ardından ise çayın toplanıp satılması aşaması başlıyor. Rizeli çay üreticileri, açıklanacak olan çay taban fiyatını merakla bekliyorlar.

Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Trabzon Valisini Ziyaret Etti! Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Trabzon Valisini Ziyaret Etti!

Çay fiyatının yeterli bir seviyede açıklanmasını umut eden çay üreticileri, gübre fiyatlarının yüksekliği ve işçi maliyetlerinin artması gibi faktörlerin göz önünde bulundurularak çay fiyatının en az 20 TL olması gerektiğini dile getiriyorlar. Gübre fiyatının artması ve işçi maliyetlerinin yükselmesi nedeniyle çay fiyatının 20 TL'nin altında olmaması gerektiğini belirten üreticiler, en az 20 TL'nin çayın ayakta kalması için bir şart olduğunu vurguluyorlar.

Çay filizlerinin çıkmaya başladığı dönemde gübreleme işlemlerine başlayan üreticiler, umutlu bir şekilde güzel bir sezon geçirmeyi bekliyorlar. Geçen yılki piyasa koşulları ile bu yılki koşulları kıyaslayan üreticiler, çay fiyatının en az 25 TL olması gerektiğini savunuyorlar. 20 TL'nin altında bir çay fiyatının müstahsillerle dalga geçmek olduğunu belirten üreticiler, en az 20 TL'nin çayın hak ettiği değeri bulması için bir zorunluluk olduğunu ifade ediyorlar.


Muhabir: NEZİHA ÇAKIROĞLU