Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Fındık ve Mamulleri Sektör Komitesi Başkan Yardımcısı Sebahattin Arslantürk, bu dönemde 107 farklı ülkeye fındık ihraç edildiğini belirtti. En fazla ihracat yapılan ilk 5 ülkenin Almanya, İtalya, Polonya, Fransa ve Hollanda olduğunu aktardı.

Trabzon'dan ise 199 milyon 623 bin 391 dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini ifade eden Arslantürk, bu rakamın bir önceki yılın aynı dönemine göre %7 artış gösterdiğini kaydetti. Fındık ihracatının mart ayında da artış eğiliminin devam ettiğini vurgulayan Arslantürk, yılın tamamında artış trendinin sürmesini umut ettiklerini dile getirdi.

Arslantürk, 2024 yılına ilişkin öngörülerde küresel piyasalarda enflasyonun kısmi olarak düşmeye başlaması ve ekonomi politikalarının buna göre şekillenmesi bekleniyor. Bu durumun talepte artışa neden olacağını ve fındık ihracatına olumlu yansıyacağını belirtti. Ancak, üretici ve ihracatçının maliyetlerinin düşürülmesi ve finansmana erişim imkanlarının iyileştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Üreticinin girdi maliyetlerinin desteklenmesinin önemine işaret eden Arslantürk, kaliteli ürün ve verimlilik artışı için üreticilere gübre fiyatları ve işçilik maliyetleri konusunda destek sağlanması gerektiğini belirtti.

Trabzon'da 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı'na Özel Otobüs Sefer Saatleri Değişiyor! Trabzon'da 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı'na Özel Otobüs Sefer Saatleri Değişiyor!

Son olarak, Türkiye'nin seçim atmosferinden çıktığını ve reel sektörün ekonomiye öncelik verilmesini talep ettiğini ifade eden Arslantürk, enflasyonun kontrol altına alınması ve üretimi destekleyen politikalara odaklanılması gerektiğini vurguladı.

Muhabir: AYTEKİN AKAY