Yurt dışından gelen yatırımcılar, yıllar sonra Türk lira tahvillerine büyük talep göstererek dolar kurunda düşüşlere neden oluyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yürütülen parasal sıkılaşma sürecinde politika faizleri yüzde 50'ye ulaşırken, Türk lirasının reel olarak değerlenmesi yabancı yatırımcının dikkatinden kaçmadı.

YABANCILAR BİR İLKE İMZA ATTI

Gram altını olan bayram edecek: Ne zaman 4 bin lira olacağı açıklandı Gram altını olan bayram edecek: Ne zaman 4 bin lira olacağı açıklandı

Geçtiğimiz hafta itibarıyla yurt dışı kaynaklı yatırımcılar 155 milyon dolar değerinde hisse senedi satarken, vade süresi 2 ile 10 yıl arasında değişmekte olan 604 milyon dolar değerinde tahvil alımı gerçekleştirdi.

KURUN DÜŞMESİNİ SAĞLAYABİLİR

Türk lira tahvillerine haftalık olarak bu seviyelerde talep olması yıllar sonra bir ilkin yaşanmasına neden olurken, söz konusu alım talepleri uluslararası piyasaların TL'nin reel olarak değer kazanacağına inandığı yorumlarına neden oldu.

Son haftalarda artış gösteren yabancı para girişinin devam etmesi, ekonomistlere göre dolar kurunda aşağı yönlü ve yatay hareketlerin devam etmesine neden olacak.

DEV BANKA DA RAKAM VERDİ

Gün içerisinde Türkiye raporunu paylaşan Fransız bankası BNP Paribas da, TL tahvil alımlarıyla benzer doğrultuda açıklamalar yaparak, Türk lirasının yıl sonuna kadar yaşayacağı değer kaybının sınırlı olacağını ve dolar/TL paritesinin 2024 sonunda 36 liraya ulaşmasını beklediklerini belirtti.

Halihazırda yabancı yatırımcılar tarafından yoğun talep oluşturulan TL tahvilleri 10 yıl süre ile yüzde 27 faiz oranından verilirlken, 2 yıllık TL tahvil faizleri ise yüzde 44 seviyelerinde.

Kaynak: HABER MERKEZİ