Atilla Yeşilada'nın Kritik Uyarısı: Kredi Kartı Borcu Olanlar İçin Büyük Çöküş Tehlikesi! Atilla Yeşilada'nın Kritik Uyarısı: Kredi Kartı Borcu Olanlar İçin Büyük Çöküş Tehlikesi!

Merkez Bankası'nın faizleri yüzde 50'ye çıkarmasından önceki son hafta olan 22 Mart haftasında, TL mevduatlarda azalış görülürken döviz mevduat hesaplarında ise bir yükseliş gözlendi.

Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarındaki düşüş hızının durma noktasına geldiği ve TL mevduatlardaki düşüşün, dövizlerin seçimlerden sonra artacağı beklentisinden kaynaklandığı belirtiliyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, TL mevduat hesaplarının toplam hacmi bir önceki haftaya göre yaklaşık 100 milyar lira azalarak 8 trilyon 736 milyar liraya geriledi.

KKM hesaplarında ise geçen hafta 7,2 milyar TL düşüşle 2,28 trilyon TL'ye gerileme yaşandı. Bu düşüş, Ekim ayından bu yana kaydedilen en yavaş gerileme olarak kaydedildi. Bankacılık kaynakları, yeni döviz endeksli KKM hesaplarının açılışında artış olduğunu ve KKM hesaplarının yenilenmelerinde de artış yaşandığını belirtiyor.

Şu anda, 31 Ocak 2024'e kadar döviz bulunduranlara yeni KKM hesabı açılışı izni veriliyor. Ancak, TL mevduata geçişlerde yüksek faiz oranlarına rağmen önemli bir geçiş yaşanmadığı gözlemleniyor. Bu durumun önümüzdeki günlerde KKM hesaplarında yeniden bir artış döngüsünü başlatabileceği yorumları yapılıyor.

Döviz mevduatlarında ise artış ivmesi devam ediyor. Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatları, geçen hafta 3,6 milyar dolarlık artışla 185,8 milyar dolara yükseldi. Bu artışın gerçek kişilerde 2,2 milyar dolar ve tüzel kişilerde 1,4 milyar dolarlık artışla gerçekleştiği belirtiliyor. Kur korumalı mevduatlar da dahil edildiğinde, toplam mevduata oranla dövize endeksli mevduatların payı yüzde 58'e yükseldi.

Öte yandan, bankacılık sektöründe bireysel ihtiyaç kredi faiz oranlarının sert bir şekilde artmasına rağmen kredi hacminin artış eğiliminde olduğu görülüyor. Tüketici kredilerinin tutarı, 22 Mart itibarıyla artarak 1 trilyon 611 milyar 805 milyon liraya yükseldi.

Yurt dışında yerleşik kişilerin Türkiye'deki hisse senedi alımlarının güçlü bir şekilde artması, son beş haftadır devam eden satış eğiliminin son bulduğunu gösteriyor.

Merkez Bankası'nın rezervlerinde ise bir süredir devam eden düşüş ivmesi geçen hafta da devam etti. Brüt rezervlerdeki 4,1 milyar dolarlık düşüş, rezervlerin 123,8 milyar dolara gerilemesine neden oldu. Net rezervlerde de düşüş devam ediyor. Swap hariç net rezervlerdeki bozulma dikkat çekiyor.

Muhabir: NEZİHA ÇAKIROĞLU